- Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που διαγράφει τα χρέη των νεοσύλλεκτων που θα καταταγούν στον στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, με οφειλές που μπορεί να φτάσουν έως 10 εκατομμύρια ρούβλια.
- Η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει το στρατό της λόγω ελλείψεων προσωπικού, προσφέροντας αυξημένες αμοιβές στους στρατεύσιμους.
- Η στρατολόγηση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή νέας γενικής επιστράτευσης, μετά από την μαζική έξοδο Ρώσων πολιτών το 2022.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια κομβική φάση, με την Ρωσία να ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ και να πετυχαίνει σημαντικές νίκες στο μέτωπο του Ντονέτσκ, ενώ δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες αναπτύσσονται προς υποστήριξη του ρωσικού στρατού.
Η Ρωσία ωστόσο έχει ελλείψεις προσωπικού σε αρκετές μονάδες του στρατού και η Μόσχα θέτει σε ισχύ μια νομοθετική πρωτοβουλία για να προσελκύσει νέους άνδρες να καταταχθούν προκειμένου να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε σήμερα (23.11.2024) ένα νόμο με βάση τον οποίο θα διαγραφούν τα χρέη των νεοσύλλεκτων που εντάσσονται στον στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, όπως αναφέρει μια ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.
Ρωσικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο νόμος προβλέπει τη διαγραφή ποσών που φτάνουν μέχρι και τα 10 εκατομμύρια ρούβλια (95.835 δολάρια) σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, για όσους υπογράφουν συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας για να πολεμήσουν στην Ουκρανία για τουλάχιστον ένα χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου.
Ο νόμος ισχύει για όλους τους πιθανούς νεοσύλλεκτους εναντίον των οποίων έχουν κινηθεί διαδικασίες είσπραξης οφειλών πριν από την 1η Δεκεμβρίου.
Η Ρωσία προσπαθεί να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες, προσφέροντας ολοένα και μεγαλύτερες αμοιβές, σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλάσιες του μέσου μισθού, σε όσους είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Η τακτική αυτή επέτρεψε στον στρατό να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του στην περιοχή των συγκρούσεων, αποφεύγοντας παράλληλα άλλον έναν γύρο γενικής επιστράτευσης, κάτι που προκάλεσε μαζική έξοδο από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022.