- Ο Ντομινίκ Πελικό ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της δίκης για τους μαζικούς βιασμούς της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό, που διαπράχθηκαν επί δέκα χρόνια στο σπίτι τους.
- Η δίκη, που διήρκεσε δυόμισι μήνες, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, με την εισαγγελία να καλείται να εξατομικεύσει τις ποινές για τους 51 κατηγορούμενους, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές περιστάσεις και τις επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.
- Ο εισαγγελέας υπογράμμισε τη σοβαρότητα της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπισαν τη Ζιζέλ Πελικό ως αντικείμενο για εύκολες σεξουαλικές πράξεις, χωρίς να αναλογιστούν τη συναίνεση.
«Συγγνώμη» από την οικογένειά του ζήτησε ο Ντομινίκ Πελικό, στην τελευταία πράξη της δίκης πριν αποσυρθούν οι ένορκοι για να εκδώσουν την ιστορική ετυμηγορία τους σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των μαζικών βιασμών της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό, επί δέκα χρόνια από τον ίδιο και δεκάδες αγνώστους, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο σπίτι τους στη Γαλλία.
Μετά από δυόμισι μήνες συζητήσεων, η δίκη για τους βιασμούς στο μικρό χωριό Μαζάν στη Γαλλία εισέρχεται στην τελική της φάση, με την εισαγγελία, εκπροσωπούμενη από τους Jean-François Mayet και Laure Chabaud, να έχει το βαρύ καθήκον να εξατομικεύσει τις ποινές για καθέναν από τους 51 κατηγορούμενους, τον Ντομινίκ Πελικό και τους 50 συνκατηγορούμενους του από την άλλη, άνδρες ηλικίας 26 έως 74 ετών.
Εάν οι περισσότεροι διωχθούν για τα ίδια γεγονότα, δηλαδή τον βιασμό της Πελικό, και ως εκ τούτου αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να λάβει υπόψη το προσωπικό υπόβαθρο κάθε ατόμου. Θα πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ εκείνων που ήρθαν μόνο μία φορά, για να επιτεθούν σεξουαλικά στην Πελικό, και τους «επαναλαμβανόμενους παραβάτες».
Στη συνέχεια, μετά το κατηγορητήριο, σειρά έχει την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου η υπεράσπιση, ξεκινώντας από τη κυρία Ζαβαρό, δικηγόρο του Ντομινίκ Πελικό. Θα ακολουθήσουν αγορεύσεις που αφορούν τους συγκατηγορούμενους και θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Τέλος, θα μείνει μία εβδομάδα για να συζητήσουν οι πέντε δικαστές του δικαστηρίου, με την ετυμηγορία να αναμένεται το αργότερο στις 20 Δεκεμβρίου.
Ο Jean-François Mayet είναι ο πρώτος εισαγγελέας που πήρε το λόγο. Το «έξω από τα συνηθισμένα» είναι οι πρώτες λέξεις που μας ήρθαν στο μυαλό όταν μας ανατέθηκε το έργο της άσκησης της ποινικής δίωξης», αρχίζει ο εισαγγελέας, αναφερόμενος σε αυτή τη δίωξη που είναι «διττή» στην «κλίμακα της έρευνας και της προκαταρκτικής εξέτασης», στους «31 μήνες διαδικασίας» και στη «σύνταξη 59 τόμων».
Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας αποτίει φόρο τιμής στη Ζιζέλ Πελικό, «εσείς που δεν ζητούσατε τίποτα περισσότερο από το να απολαύσετε την οικογένειά σας σε αυτό το σπίτι που είχε γίνει το εξοχικό τους σπίτι για τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Αυτές οι γιορτές δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την παρουσία του συζύγου σας Ντομινίκ Πελικό».
«Για άλλη μια φορά, χαιρετίζω το θάρρος και την αξιοπρέπειά σας», συνέχισε ο Jean-François Mayet, κάνοντας λόγο για «προστατευτική προσέγγιση», όταν ζήτησε να διεξαχθεί η δίκη στην αρχή κεκλεισμένων των θυρών. «Αυτό έγινε χωρίς να γνωρίζω τη δύναμη του χαρακτήρα σας και την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητά σας.
«Δεν ξεχνώ τα παιδιά σας, τους συζύγους τους και τα εγγόνια σας. Γνωρίζω ότι παραμένουν πολλά ερωτήματα».
Για τους εισαγγελείς, οι κατηγορούμενοι πήγαν στο σπίτι των Πελικό για «μια εύκολη σεξουαλική πράξη».
Ο εισαγγελέας στρέφεται τώρα στη βαρύτητα αυτής της δίκης, η οποία «ταρακούνησε την κοινωνία μας». «Όλοι πήγαν εκεί για να κάνουν σεξ με αυτή τη γυναίκα, αποκλειστικά γι’ αυτό. Μια εύκολη σεξουαλική σχέση, στην οποία η θέση του άλλου ατόμου είναι ανύπαρκτη, έστω και μόνο επειδή έχει αναχθεί σε αντικείμενο. Σε ποιο σημείο έθεσαν στον εαυτό τους το ερώτημα της συναίνεσης; Ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά. Δεν έγινε καμία καταγγελία προκειμένου να βγει αυτή η γυναίκα από αυτό το εγκληματικό κύκλωμα».
Για τον εισαγγελέα, η κοινωνική συζήτηση δεν θα διευθετηθεί σε αυτή τη δίκη. «Σήμερα, ο ρόλος του εισαγγελέα είναι να υπενθυμίζει τον νόμο, το περιεχόμενό του και να ζητά τη δίκαιη εφαρμογή του».