- Το σχέδιο νόμου για την υποβοηθούμενη ευθανασία εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο με 330 ψήφους υπέρ και 275 κατά, προχωρώντας στην επόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.
- Το νομοσχέδιο αφορά ασθενείς σε τελικό στάδιο, οι οποίοι έχουν απομείνει λιγότερο από έξι μήνες ζωής, και απαιτεί έγκριση από δύο γιατρούς και έναν δικαστή.
- Η πρόταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με επικριτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο ανώφελων θανάτων, ενώ υποστηρικτές τονίζουν την ανάγκη για έναν ανώδυνο θάνατο στους ασθενείς που υποφέρουν.
ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Η ιστορική ψηφοφορία για την υποβοηθούμενη ευθανασία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων με 330 ψήφους υπέρ και 275 κατά. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική για την χώρα. Έχει ακόμη κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να γίνει νόμος του κράτους.
Ωστόσο, η υπερψήφιση δείχνει ότι η πλειοψηφία θέλει το νομοσχέδιο να περάσει. Ακολουθεί η φάση της αρμόδιας επιτροπής όπου το νομοσχέδιο θα μελετηθεί πρόταση – πρόταση για να επιστρέψει προς ψηφοφορία.
Το νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας τους και έχουν λάβει έξι μήνες ζωής ή και λιγότερο από δύο γιατρούς και έναν δικαστή.
Παρόμοια πρόταση είχε καταψηφιστεί το 2015 ενώ εάν το νομοσχέδιο απορριφθεί τελικά θα πρέπει να περάσουν άλλα δέκα χρόνια έως ότου έλθει για συζήτηση στη Βουλή ξανά.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και έντονη συζήτηση στον δημόσιο διάλογο με τους αντιφρονούντες να υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει ανώφελους θανάτους “από υποχρέωση” των ασθενών να μην επιβαρύνουν τους κοντινούς τους ανθρώπους.
Ωστόσο είναι αίτημα πολλών χρόνων από ανθρώπους που υποφέρουν στα τελευταία στάδια της ασθένειας τους και θέλουν έναν ανώδυνο θάνατο χωρίς να υποφέρουν.