- Στην Καμπούλ, παρά την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τον μισό πληθυσμό, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, με έπαυλες να πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές, όπως 450.000 δολάρια.
- Οι Αφγανοί που επιστρέφουν από το εξωτερικό, αναζητούν σταθερότητα και ασφάλεια μετά από χρόνια πολέμου, φέρνοντας μαζί τους σημαντικά ποσά χρημάτων και επενδύοντας στην αγορά ακινήτων.
- Η νέα διοίκηση των Ταλιμπάν έχει βελτιώσει τις συνθήκες στην αγορά ακινήτων, με αύξηση των τιμών κατά 40% και λιγότερη βία στην πόλη, ενώ οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις αγοράς κατοικιών.
Σε μια πόλη που έχει περάσει όλα τα δεινά και προσπαθεί να ανακάμψει, ένας άνδρας με το όνομα Ομιντουλά αναζητά την ευκαιρία να πετύχει το τζακ ποτ.
Ο μεσίτης στην Καμπούλ πουλάει μια έπαυλη με εννέα υπνοδωμάτια και εννέα μπάνια, βαμμένη σε λευκό και χρυσό, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Στο αέτωμα της στέγης, μια λαμπερή αραβική επιγραφή δελεάζει αγοραστές και μεσίτες με τη λέξη «μασάλα». «Ο Θεός το θέλησε» ειπε.
Η έπαυλη κοστίζει 450.000 δολάρια, πρόκειται για μια εξωφρενική τιμή για τα δεδομένα του Αφγανιστάν, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός της βασίζεται σε ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι Αφγανοί δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και τα στεγαστικά δάνεια είναι σπάνια. Κι όμως, παρά αυτές τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, οι προσφορές καταφθάνουν.
«Είναι μύθος ότι οι Αφγανοί δεν έχουν χρήματα», είπε ο Ομιντουλά. «Έχουμε μεγάλους επιχειρηματίες που έχουν σημαντικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Υπάρχουν σπίτια εδώ που αξίζουν εκατομμύρια δολάρια».
Στην Καμπούλ, συμβαίνει κάτι παράξενο που τροφοδοτεί την αγορά πολυτελών ακινήτων. Φαίνεται ότι η ειρήνη ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων.
Πολλοί επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Άνθρωποι που ζούσαν και δούλευαν για χρόνια στο εξωτερικό επιστρέφουν στην πατρίδα τους, πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τη ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μετά από δεκαετίες πολέμου, καταστροφής και φθοράς των υποδομών. Μεταξύ αυτών Αφγανοί που ξεφεύγουν από τις εκστρατείες απέλασης στο Ιράν και το Πακιστάν, φέρνοντας μαζί τους τα χρήματά τους.
Τα στεγαστικά δάνεια είναι σπάνια, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση τους. Οι Αφγανοί αγοράζουν με μετρητά ή χρησιμοποιούν την «επιλογή γκιράουι». Όταν κάποιος δίνει ένα σταθερό ποσό σε έναν ιδιοκτήτη, με αντάλλαγμα να ζει στο ακίνητό του και να παραμένει εκεί μέχρι ο ιδιοκτήτης να επιστρέψει τα χρήματα.
Σύμφωνα με έναν άλλο μεσίτη, τον Γκουλάμ Μοχάμεντ Χακντούστ, οι άνθρωποι φοβούνταν να επενδύσουν στην Καμπούλ πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, οι κυβερνώντες της χώρας δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες για την αγορά ακινήτων με διάφορους τρόπους.
Η πόλη είναι λιγότερο βίαιη από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία και οι αποχώρησαν οι ξένες δυνάμεις, αν και τα θωρακισμένα οχήματα, τα σημεία ελέγχου και οι στρατιωτικοποιημένες εγκαταστάσεις παραμένουν συνηθισμένα.
Οι Ταλιμπάν, αυστηροί στη γραφειοκρατία, έχουν δεσμευτεί να εξαλείψουν τη διαφθορά και να ρυθμίσουν νομικά και εμπορικά θέματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πια να διαπραγματεύονται με πολέμαρχους ή να δωροδοκoύν τοπικούς αξιωματούχους για αγορές γης ή κατασκευαστικά έργα.
Ο Χακντούστ είναι ικανοποιημένος με το πόσο εύκολα και γρήγορα γίνονται τα πράγματα υπό τη νέα διοίκηση.
«Οι τιμές των σπιτιών έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 40%», είπε. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε πουλήσει σχεδόν 400 ακίνητα. Δεν ήταν έτσι πριν». Οι οικοδόμοι κάνουν χρυσές δουλειές.
Πάνε καλά οι δουλειές για τον Χακντούστ, ο οποίος απασχολεί 200 άτομα στην εταιρία του, ένα μέρος αυτών είναι γυναίκες που συνεργάζονται αποκλειστικά με γυναίκες πελάτισσες, καθώς και περίπου 1.000 άτομα στον κατασκευαστικό τομέα της εταιρείας του.
Όπως είπε, οι περισσότεροι πελάτες του φέρνουν τις συζύγους τους στις επισκέψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες είναι αυτές που παίρνουν τις αποφάσεις όταν πρόκειται για αγορές ακινήτων, ακόμα και σε μια χώρα που, είναι διεθνώς γνωστή ότι καταπιέζει και στερεί τα δικαιώματα των γυναικών. “Η εξουσία και η ευθύνη του σπιτιού βρίσκονται στα χέρια των γυναικών”, δήλωσε ο Χακντούστ. «Αυτές αποφασίζουν αν θα αγοράσουν το σπίτι ή όχι».
Ο Ομιντουλά και ο Χακντούστ ανέφεραν ότι οι πελάτες τους θέλουν κήπο, γυμναστήριο, σάουνα, πισίνα, ξενώνες και τουλάχιστον μία κουζίνα. Η φιλοξενία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αφγανικής κουλτούρας, και αυτή η παράδοση ενσωματώνεται στις κατοικίες. Οι Αφγανοί συνήθως φιλοξενούν φίλους ή συγγενείς στα σπίτια τους αντί να τους στέλνουν σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια.
Η πελατειακή βάση του Χακντούστ είναι κυρίως από το εξωτερικό, και οι διεθνείς προτιμήσεις τους επηρεάζουν το εσωτερικό των σπιτιών. Ζητούν καινοτομίες όπως τραπεζαρίες και κρεβάτια. Στο Αφγανιστάν, είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι να κοιμούνται και να τρώνε στο πάτωμα. Επιπλέον, η αφγανική διασπορά αναζητά ειδικά σχεδιασμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων που προσφέρουν ανέσεις όπως κεντρική θέρμανση, διπλά τζάμια και ανελκυστήρες.
Για να γίνει η πόλη πιο ελκυστική και κατοικήσιμη, η δημοτική αρχή εργάζεται πυρετωδώς για την κατασκευή και επισκευή δρόμων, την εγκατάσταση φωτισμού στους δρόμους, τη φύτευση δέντρων και την απομάκρυνση απορριμμάτων. Παράλληλα, αναπτύσσει σχέδια για την προώθηση προσιτής στέγασης και την ενθάρρυνση της ιδιοκατοίκησης.
Αυτό είναι αναγκαίο. Ο πληθυσμός της Καμπούλ ήταν περίπου 500.000 στις αρχές της χιλιετίας. Σήμερα ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Κάποιες γειτονιές παραμένουν συνωστισμένες και θορυβώδεις εξαιτίας αυτού, παρά τις προσπάθειες καλλωπισμού από την δημοτική αρχή.
Μια όαση έξω από την Καμπούλ
Όσοι μπορούν να το ανταπεξέλθουν οικονομικά κατευθύνονται λίγο έξω από την πόλη. Εκεί, στις παρυφές της λίμνης Κάργκα, βρίσκονται μερικές από τις πιο περίτεχνες και ακριβές κατοικίες της Καμπούλ.
Η μία θυμίζει ένα περίτεχνο τζαμί. η άλλη θυμίζει το κρυσφήγετο ενός κακού χαρακτήρα του Τζέιμς Μποντ, με τον αυστηρό σχεδιασμό του και την προεξοχή του από τους λόφους. Οι ντόπιοι λένε ότι ανήκει σε έναν πλούσιο Τούρκο μεγιστάνα που έρχεται και φεύγει. Δεν αναφέρουν το όνομά του.
Αυτό το σύμπλεγμα με καλοσχεδιασμένους κήπους και διακοσμητικές ταράτσες έχει θέα στη λίμνη, ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία της πρωτεύουσας. Από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, είναι κυρίως μια περιοχή μόνο για άνδρες. Οι γυναίκες σταματούν για διαλείμμα μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά συνήθως δεν μένουν για πολύ, καθώς υπάλληλοι του Υπουργείου ηθών και αρετών βρίσκονται σε ένα από τα σημεία ελέγχου που περιβάλλουν τη λίμνη.
Ο Αράς Ασάντ προσπαθεί να πουλήσει το ακίνητο του θείου του, που βρίσκεται σε έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Έχει ανεμπόδιστη θέα στη λίμνη και στα βουνά Πάχμαν στους πρόποδες του Ινδοκούς Ιμαλάια. Η ζητούμενη τιμή: 800.000 δολλάρια.
Στη μία πλευρά του ακινήτου υπάρχουν βοηθητικά κτίρια, ενώ στο κέντρο της έκτασης υπάρχει ένας χώρος κατοικίας με έντονη μπλε στέγη. Το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου είναι σειρές λουλουδιών και κερασιών. Υπάρχουν επίσης γερανοί και πουλιά.
«Οι κήποι είναι πολύ σημαντικοί για τους Αφγανούς», είπε ο Ασάντ. «Πολλοί από αυτούς προέρχονται από χωριά. Όταν μετακομίζουν στις πόλεις, θέλουν να έχουν αυτή την υπενθύμιση του παρελθόντος τους, γιατί αυτό μένει μαζί τους». Μέσα στον χώρο κατοικίας με τους γυάλινους τοίχους, κάθεται ο θείος του, κοιτάζοντας το νερό.
Η οικογένεια του Ασάντ θα προτιμούσε να μετατρέψει το ακίνητο σε επιχείρηση αντί να το πουλήσει. Ωστόσο, ο μεσίτης λαμβάνει πολλές κλήσεις και μηνύματα κατά τη διάρκεια της 30λεπτης διαδρομής από το κέντρο της Καμπούλ. Οι φωτογραφίες του ακινήτου στα social media έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η χώρα δεν έχει δουλειές και οικονομία», είπε ο Ασάντ. Έξω από το αυτοκίνητο, ο ήλιος δύει πάνω από τη λίμνη και αυτοκίνητα γεμάτα άνδρες κατευθύνονται προς την όχθη της λίμνης. «Αλλά οι Αφγανοί έχουν βγάλει τα χρήματά τους, είτε νόμιμα είτε παράνομα, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα το πιστεύατε».
Πηγή: Associated Press