Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Αντικατάσταση της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη Γαλλία: Τι θα συμβεί μετά;

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση εξετάζει προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, με τον πρόεδρο Μακρόν να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την ψήφο του προϋπολογισμού να διακυβεύεται.
  • Η γαλλική Εθνοσυνέλευση εξετάζει προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, οι οποίες αν εγκριθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή της κυβέρνησης ήδη από την Τετάρτη.
  • Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει διάφορες επιλογές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής νέου πρωθυπουργού ή κυβέρνησης τεχνοκρατών, αν και καμία από αυτές τις επιλογές δεν φαίνεται να έχει ευρεία αποδοχή.
  • Σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης, η ψήφος του προϋπολογισμού παραμένει αβέβαιη, με πιθανές λύσεις να περιλαμβάνουν την ψήφο ενός "ειδικού νόμου" για τη διασφάλιση των βασικών λειτουργιών του κράτους μέχρι την έγκριση νέου προϋπολογισμού.

Σήμερα Τετάρτη, η γαλλική Εθνοσυνέλευση εξετάζει δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (αριστερή συμμαχία) και την Εθνική Συσπείρωση (ακροδεξιό κόμμα). Το Franceinfo συνοψίζει τα διάφορα σενάρια σε περίπτωση που ένα από τα δύο κείμενα λάβει την πλειοψηφία των 288 ψήφων που απαιτείται.

Ένα άλμα στο άγνωστο. Τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δέσμευσε την κυβέρνησή του για τη χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος σχετικά με το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι “έφτασε στο τέλος του διαλόγου” με τις πολιτικές ομάδες, ιδίως με την Εθνική Συσπείρωση, στην οποία έκανε αρκετές παραχωρήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Σε απάντηση, τόσο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όσο και η Εθνική Συσπείρωση κατέθεσαν προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης, με την Μαρίν Λεπέν να καταγγέλλει έναν “επικίνδυνο, άδικο και τιμωρητικό προϋπολογισμό”. Έχοντας αποτύχει να πείσει την αντιπολίτευση, η εκτελεστική εξουσία είναι πλέον πολύ πιθανό να ανατραπεί ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, όταν θα εξεταστούν τα δύο αυτά κείμενα. Εάν αθροιστούν οι ψήφοι τους, οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να συγκεντρώσουν περίπου 330 ψήφους, πολύ περισσότερες από τις 288 που απαιτούνται. Τι θα συμβεί τότε; Το Franceinfo ρίχνει μια ματιά στα σενάρια.

Νέα κυβέρνηση… αλλά ποια;

Σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει διάφορες επιλογές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Θα μπορούσε, όπως έκανε την επομένη των βουλευτικών εκλογών, να πάρει το χρόνο του και να αφήσει την παραιτηθείσα κυβέρνηση να αναλάβει τις τρέχουσες υποθέσεις. Αλλά αυτή δεν φαίνεται να είναι η προτιμώμενη επιλογή του, διαβεβαιώνει η France Télévisions. Αν ο Μισέλ Μπαρνιέ ανατραπεί, “θα πρέπει οπωσδήποτε να διοριστεί γρήγορα ένας νέος πρωθυπουργός, το αργότερο στις αρχές της εβδομάδας”, επισημαίνει το περιβάλλον του αρχηγού του κράτους, τονίζοντας ότι “οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να ηρεμήσουν” και ότι θα πρέπει “να κυβερνηθεί μια χώρα και να ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός”.

Αντικατάσταση της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη Γαλλία: Τι θα συμβεί μετά;
Φώτο Αρχείου (Sarah Meyssonnier/Pool Photo via AP)

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε επίσης να κρατήσει στη θέση του τον Μισέλ Μπαρνιέ (ο οποίος το βράδυ της Τρίτης απέρριψε αυτή την υπόθεση σε τηλεοπτική συνέντευξη) ή μια άλλη προσωπικότητα συμβατή με την κεντρώα και δεξιά βάση του κόμματος του Γάλλου προέδρου. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν τα ονόματα του Σεμπαστιέν Λεκορνού (υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων) και του Φρανσουά Μπαϊρού (πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα). Όμως η νέα κυβέρνηση θα κινδύνευε να δεχθεί και αυτή με τη σειρά της μομφή από την Εθνοσυνέλευση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε επίσης να επιλέξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία δεν κατάφερε να πείσει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αλλά η ιδέα αυτή απέχει πολύ από το να γίνεται ομόφωνα αποδεκτή εντός της κυβερνητικής συμμαχίας. “Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών; Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό”, λέει ένας μακρονιστής βουλευτής των Μακρονιστών, ενώ ένας άλλος δεξιός βουλευτής διαβεβαιώνει ότι “θα ήταν μια μορφή ακινησίας”.

“Είναι η απόλυτη λύση, αλλά δεν πιστεύω καθόλου σε αυτήν. Ποια νομιμοποίηση θα είχε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών απέναντι στο Κοινοβούλιο; Αλλά ίσως αυτός να είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί”, εξηγεί στο franceinfo ένας βουλευτής του Μακρόν.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου προβάλλουν και πάλι το όνομα της Λουσί Καστέτς, που επιλέχθηκε το καλοκαίρι από την Αριστερά για να τους εκπροσωπήσει. Αλλά η ικανότητά της να σχηματίσει μια κυβέρνηση που δεν θα απορριφθεί είναι αβέβαιη. Μιλώντας στο franceinfo, η Καστέτς απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει μακρονιστές…

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να οραματιστεί τη δημιουργία ενός ευρέος συνασπισμού, από τη Δεξιά έως το Σοσιαλιστικό Κόμμα – μια υπόθεση που είχε επίσης αποτύχει μετά τις βουλευτικές εκλογές, με το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα να παραμένει ενωμένο. “Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία” για να αντέξει μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα είναι δυνατή μια νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, λέει το περιβάλλον του.

“Χρειαζόμαστε μια νέα μέθοδο: να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με τους Σοσιαλιστές (…) για μια κυβέρνηση χωρίς λογοδοσία μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο”, σύμφωνα με το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν.

“Πρέπει να αποφύγουμε να είμαστε υπό την απειλή της μομφής για μήνες, και η μόνη οδός που βλέπω σήμερα είναι με τους Σοσιαλιστές”, προτείνει επίσης ένας μακρονιστής γερουσιαστής. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ήθελε να εργαστεί για “μια συμφωνία μη λογοκρισίας”, εξηγεί ο βουλευτής Αρτούρ Ντελαπόρ. Ο στόχος είναι να συζητήσει με όλα τα κόμματα που είναι παρόντα στη Συνέλευση, εκτός από την Εθνική Συσπείρωση, για να επεξεργαστεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει να οριστεί μια νέα κυβέρνηση, “με μια αριστερή προσωπικότητα επικεφαλής”, διευκρινίζει ο Ντελαπόρ.

Η ιδέα αυτή υιοθετήθηκε και από τον πρώην πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος προτίθεται να προτείνει το δικό του σύμφωνο συνεννόησης. Σε περίπτωση μομφής της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του σχηματισμού Μαζί για τη Δημοκρατία σκοπεύει να καλέσει όλα τα κόμματα, εκτός από την Εθνική Συσπείρωση και την Ανυπότακτη Γαλλία, να βρουν μια συμβιβαστική λύση, πληροφορείται η πολιτική υπηρεσία του franceinfo. Η ιδέα είναι κάθε κόμμα να αισθάνεται ελεύθερο να υπερψηφίζει ή να καταψηφίζει κάποια πρόταση του επόμενου πρωθυπουργού, όμως να δεσμεύεται ότι δεν θα τον αποδοκιμάζει με την παραμικρή ευκαιρία. “Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις για ένα ή δύο χρόνια για να βγούμε από την κρίση”, προτρέπει στέλεχος του κόμματος της Αναγέννησης.

Ψήφιση προϋπολογισμού… αλλά πώς;

Το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά απορρίφθηκε με ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 12 Νοεμβρίου. Από τις 25 Νοεμβρίου εξετάζεται από τη Γερουσία. Σε περίπτωση μομφής, οι νομικοί διχάζονται για την τύχη του προϋπολογισμού του 2025, σημειώνει η Le Monde. “Το κείμενο δεν θα πεθάνει αν πέσει η κυβέρνηση”, διαβεβαιώνει ο συνταγματολόγος Μπενζαμέν Μορέλ στο franceinfo. Οι συζητήσεις απλώς θα παγώσουν, μέχρι μια κυβέρνηση να ασχοληθεί εκ νέου με το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά.

Έχει όμως αυτό το κείμενο μέλλον; Αν διοριστεί ένας πρωθυπουργός των ίδιων πολιτικών πεποιθήσεων με τον Μισέλ Μπαρνιέ, “μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα επιχειρήσει να περάσει τον ίδιο προϋπολογισμό, οπότε θα κατατεθεί πρόταση μομφής στις 20 Δεκεμβρίου”, λέει ο Ερίκ Κοκερέλ. Μια παραιτούμενη κυβέρνηση δεν θα ήταν σε καλύτερη θέση να περάσει τον προϋπολογισμό, αφού ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη του κάνοντας χρήση του άρθρου 49.3. Επιπλέον, η επιλογή της ψήφισης του προϋπολογισμού με διάταγμα, που επιτρέπεται από το Σύνταγμα, έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση διαφορετικής πολιτικής απόχρωσης από εκείνη του Μισέλ Μπαρνιέ θα μπορούσε να επιχειρήσει “να τροποποιήσει επαρκώς τον προϋπολογισμό ώστε να προσπαθήσει να περάσει την πλευρά των εσόδων” μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, την προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα. Όμως το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά στενό και απαιτεί η κυβέρνηση να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα αποδοκιμαστούν από την αντιπολίτευση – ένα σενάριο που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν είναι δεδομένο για καμία πολιτική δύναμη.

“Η πιο πιθανή επιλογή”, σύμφωνα με τον Ερίκ Κοκερέλ, είναι επομένως η ψήφιση ενός “ειδικού νόμου” που θα επιτρέψει την είσπραξη των φόρων και τη βασική λειτουργία του κράτους, προκειμένου “να αντέξει τέσσερις έως έξι εβδομάδες, εν αναμονή ενός νέου προϋπολογισμού” στις αρχές του 2025. Την υπόθεση αυτή, που επιτρέπεται από το άρθρο 45 του οργανικού νόμου για τους δημοσιονομικούς κανόνες, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο TF1.

“Εάν η κυβέρνηση πέσει, υπάρχουν έκτακτα μέτρα που λαμβάνουμε με το Κοινοβούλιο για να μπορέσουμε να πληρώσουμε”, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο TF1.

Αλλά”, συνέχισε, “αυτό δεν καλύπτει όλο το 2025 και, κυρίως, δεν αποτρέπει ούτε την οικονομική κρίση, ούτε τη δυσπιστία των χρηματοπιστωτικών αγορών, ούτε αποτρέπει το να σταματήσουν όλα και να πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή”.

Ομοίως, η μομφή κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ δεν συμπαρασύρει τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο, ελλείψει μιας πλειοψηφίας ικανής να περάσει αυτό ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο μέχρι το τέλος του έτους, το επείγον καθήκον θα είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για την Κοινωνική Ασφάλιση. Για να χρηματοδοτήσει μέρος των δαπανών της, η τελευταία δανείζεται χρήματα από τις αγορές μέσω της Agence centrale des organismes de sécurité sociale (Acoss), με την έγκριση του Κοινοβουλίου, όπως επισημαίνει η Les Echos. Συνεπώς, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει επειγόντως έναν ειδικό νόμο που θα επιτρέπει στην κοινωνική ασφάλιση να χρηματοδοτείται με δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Διαφορετικά, οι πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης δεν θα μπορούν να διασφαλιστούν επ’ αόριστον.

Ο Μακρόν έχει απορρίψει την ιδέα της παραίτησης…

Περνώντας στο παρασκήνιο μετά τον διορισμό ως πρωθυπουργού του πρώην διαπραγματευτή του Brexit, ο Εμανουέλ Μακρόν θα επέστρεφε, σε περίπτωση μομφής, στο προσκήνιο της εθνικής πολιτικής σκηνής. “Τώρα είναι η ώρα του Μακρόν να επιλέξει”, συνοψίζει ένας δεξιός βουλευτής που παραχώρησε συνέντευξη στο franceinfo. “Η πρόκληση γι’ αυτόν θα είναι να παραμείνει στην κορυφή, ενώ η κοινή γνώμη τον θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση, λόγω των δύο καθοριστικών παραγόντων της διάλυσης του κοινοβουλίου και του επιδεινούμενου δημόσιου ελλείμματος της Γαλλίας”, εξηγεί ο δημοσκόπος Μπερνάρ Σανάνες του ινστιτούτου Elabe.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πληρώνει το λογαριασμό για όλα όσα του έχουν καταλογίσει, μεταξύ άλλων και ένα μέρος των ψηφοφόρων του”, λέει ο Σανάνες.

Ενώ το επιτελείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων ήλπιζε ότι η προεδρική εφεδρεία θα αποκαθιστούσε τη θέση του Μακρόν στα μάτια της κοινής γνώμης, αυτό δεν συνέβη: η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2017 ή από την κρίση των “κίτρινων γιλέκων” τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με διάφορες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Η αποτυχία του Μισέλ Μπαρνιέ θεωρείται επίσης από πολλούς αντιπάλους του ως δική του, καθώς ήταν εκείνος που έβαλε τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο να επιστρέψει από τη σύνταξη.

Όπως συνέβη και μετά τις βουλευτικές εκλογές, ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες – από τον Ζαν Φρανσουά Κοπέ έως τον Ζαν-Λουλ Μελανσόν και τον Σαρλ ντε Κουρσόν – υποστηρίζουν τώρα ότι η παραίτηση του προέδρου είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης. Εάν τελικά συμβεί αυτό, θα πρέπει να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές εντός 20 έως 35 ημερών, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Συντάγματος. Και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα.

Πηγή: FranceInfo

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Η Παλαιστινιακή Αρχή αποδοκιμάζει εισβολή του Ισραήλ σε κλινική στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο...

Ο Πολ Μίλσαπ αποχώρησε από την ενεργό δράση

Ο Πολ Μίλσαπ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την...

Δημήτρης Σταρόβας: «Η αρχική επαφή με την κιθάρα μετά το εγκεφαλικό έγινε μια από τις πιο τραυματικές εμπειρίες»

Ο Δημήτρης Σταρόβας παραχώρησε την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη...

Ισχύει η στρατιωτική συμφωνία Βόρειας Κορέας-Ρωσίας – Ενισχύθηκε η συνεργασία των δύο χωρών

Η αμυντική συμφωνία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας τέθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γαλλία: Εγκρίθηκε η πρόταση μομφής, καταρρέει η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Ζωντανά οι εξελίξεις από το ΕΡΤNews

Υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη γαλλική εθνοσυνέλευση.Η κυβέρνηση Μπαρνιέ καταρρέει μετά την απόφαση του κοινοβουλίου.Οι εξελίξεις παρακολουθούνται ζωντανά από το ΕΡΤNews.Υπερψηφίστηκε...

Γαλλία: Εγκρίθηκε η πρόταση μομφής, καταρρέει η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Οι αρχικές αντιδράσεις

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ εγκρίθηκε στην γαλλική εθνοσυνέλευση με 331 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 288 για την έγκρισή της.Οι εκπρόσωποι της αριστεράς...

Νιγηρία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε βομβιστική έκρηξη στην πολιτεία Ζάμφαρα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στην πολιτεία Ζάμφαρα της Νιγηρίας, αποδίδεται σε ένοπλη συμμορία.Οι επιθέσεις από συμμορίες έχουν αυξηθεί...

ΗΠΑ: Αστυνομική αναζήτηση ενόπλου που διέφυγε με ποδήλατο για τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare στο Μανχάταν

Ο Μπράιαν Τόμσον, CEO της UnitedHealthcare, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το πρωί έξω από το ξενοδοχείο Hilton στο Μανχάταν, σε μια πιθανώς στοχευμένη επίθεση.Ο δράστης...

Ισραήλ: Έξι όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης σε σήραγγες της Χαμάς κοντά στη Χαν Γιούνις, αναφέρει ο στρατός

Έξι ισραηλινοί όμηροι εκτελέστηκαν πιθανώς κατά τη διάρκεια ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος σε σήραγγες της Χαμάς κοντά στη Χαν Γιούνις, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών...

Η νορβηγική δικαιοσύνη αρνήθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του δεξιού εξτρεμιστή Άντερς Μπρέιβικ

Το νορβηγικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σφαγή 77 ανθρώπων το 2011.Ο Μπρέιβικ, που έχει...

Ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε την περιοχή Γκρόζνι στη Νότια Τσετσενία με θύματα πολίτες, αναφέρει ο Ρ. Καντίροφ

Ένα ουκρανικό drone χτύπησε την πρωτεύουσα Γκρόζνι της Νότιας Τσετσενίας, προκαλώντας θύματα μεταξύ των πολιτών, σύμφωνα με τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ.Το drone έπληξε...

Γαλλία – Ρεπουμπλικάνοι: «Δεν υποστηρίζουμε την πρόταση μομφής»

Ο Laurent Wauquiez, εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα απέχει από την πρόταση δυσπιστίας κατά του Μισέλ Μπαρνιέ στην...

Ισραήλ: Έποικοι επιτέθηκαν σε δύο παλαιστινιακά χωριά, μετά τη διάλυση παράνομου οικισμού από τον στρατό

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά στη βόρεια Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο και πολλές πυρκαγιές σε κτίρια.Οι επιθέσεις συνέβησαν μετά τη...

Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ: Διατήρηση υποστήριξης προς Ουκρανία – «Μαύρος καπνός» για το αίτημα ένταξης στη Συμμαχία

Η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία, με την προοπτική να εξεταστεί μετά...