- Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε την πιθανότητα αποστολής γερμανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, διαψεύδοντας τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχετικά με συμμετοχή της Bundeswehr σε διεθνή ειρηνευτική δύναμη.
- Ο Σολτς τόνισε ότι είναι «εκτός συζήτησης» η αποστολή στρατευμάτων όσο διαρκεί ο πόλεμος και χαρακτήρισε την τοποθέτηση της Μπέρμποκ ως διπλωματική απάντηση σε υποθετική ερώτηση.
- Η Μπέρμποκ αναφέρθηκε σε «αρκετά στοιχεία ειρήνης» που συζητούνται, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της διεθνούς παρουσίας για την εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία, διαψεύδοντας ουσιαστικά προηγούμενη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Bundeswehr (ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) σε διεθνή δύναμη περιφρούρησης πιθανής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
«Εκτός συζήτησης» χαρακτήρισε την πιθανότητα ο Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag και επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις σχετικά με την Μπέρμποκ, λέγοντας ότι «η υπουργός προσπάθησε να δώσει διπλωματική απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση” των ΜΜΕ.
«Είναι εντελώς ακατάλληλο να κάνουμε εικασίες τώρα για το τι θα συμβεί αργότερα σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος Σολτς.
Όσο διαρκεί ο πόλεμος, «αποκλείεται να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία», επιβεβαίωσε, υπενθυμίζοντας ότι «το έλεγε πάντα ξεκάθαρα».
Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η Μπέρμποκ δήλωσε την Τρίτη (3/12) ότι η Bundeswehr θα μπορούσε να λάβει μέρος σε «μια διεθνή παρουσία για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός» απαντώντας σχετικά με την υπόθεση αποστολής ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων μετά από πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Επρόκειτο για το τι θα συνέβαινε στην πραγματικότητα σε μια μεταγενέστερη φάση ειρήνης» και ο υπουργός Μπέρμποκ «απλώς προσπάθησε να μην απαντήσει ναι ή όχι», σχολίασε ο Όλαφ Σολτς.
Σε ανάρτησή της στο X το βράδυ της Τρίτης, η Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε «αρκετά στοιχεία ειρήνης» που ήταν, σύμφωνα με την ίδια, «στο τραπέζι». Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων, η “προσχώρηση στο ΝΑΤΟ” και “μια διεθνής παρουσία για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός”, έγραψε.
Λιγότερο από δύο μήνες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου στον Λευκό Οίκο, η Ουκρανία άσκησε πίεση στις χώρες του ΝΑΤΟ την Τρίτη να προσκληθούν στη συμμαχία, χωρίς όμως να επιτύχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Το Κίεβο θέλει να προσεγγίσει πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία από θέση ισχύος και θεωρεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως τη «μόνη αληθινή» εγγύηση ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν επαρκή όπλα και δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός διεκδίκησε τον έλεγχο δύο ακόμη χωριών στην ανατολική και νότια Ουκρανία την Τρίτη.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: Agerpres.ro