- Η πολιτική κρίση στη Γαλλία κλιμακώνεται μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ήταν ο βραχύβιος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, λόγω της υπερψήφισης πρότασης μομφής από την Αριστερά.
- Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει την στρατηγική του και πιθανότατα το νέο πρωθυπουργό σε ένα κρίσιμο διάγγελμα, με επικρατέστερους τους Σεμπαστιέν Λεκορνί και Μπρούνο Ρεταγιό.
- Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις στον κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στη Γαλλία εν μέσω και έντονης οικονομικής αβεβαιότητας. Νωρίτερα ο Μισέλ Μπαρνιέ μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να δηλώσει την παραίτησή του, όπως και αναμενόταν μετά την πτώση της κυβέρνησής του, καθώς υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσε η Αριστερά. Στις 21:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος, αναμένεται το κρίσιμο διάγγελμα Μακρόν.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews, στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, το φαβορί για πρωθυπουργός είναι ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, νυν υπουργός Άμυνας και πολύ στενό μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου. «Επίσης o υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Ρεταγιό, ο οποίος είναι σκληρή δεξιά, ίσως να ικανοποιήσει τις προθέσεις που έχει η Μαρίν Λεπέν να συνεργαστεί επιτέλους με τη νέα κυβέρνηση, όπως το υποσχέθηκε χθες το βράδυ. Η αλήθεια είναι όμως υπάρχει πάντοτε ο φόβος ότι θα φθάσουμε πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης μέσα στην Εθνοσυνέλευση των νομοσχεδίων και κυρίως του προϋπολογισμού. Αυτό που αναμένουμε από το Γάλλο πρόεδρο σήμερα το βράδυ είναι να μας πει ποια είναι η πορεία της χώρας και κυρίως η στρατηγική του, μαζί με ένα όνομα πρωθυπουργού, ο οποίος να χαίρει εκτίμησης όλων των κομμάτων, πράγμα που είναι σχεδόν αδύνατον. Μόνο που επείγει ένας προϋπολογισμός του 2025. Τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ και για τον ίδιο τον Πρόεδρο. Γιατί ακούμε συνέχεια ζητάνε δεξιά και αριστερά την παραίτησή του. Φυσικά αυτό είναι αδύνατον με το Σύνταγμα. Εκτός και αν το αποφασίσει ο ίδιος, πράγμα που και αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ενώ το απέκλεισε και ο ίδιος. Μόνο που θα του κάνουν την πολιτική ζωή πολύ δύσκολη[…]» πρόσθεσε ακόμα μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος.
Ύστερα από μόλις τρεις μήνες στον πρωθυπουργικό θώκο ο Μισέλ Μπαρνιέ έγινε ο πλέον βραχύβιος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας, ενώ είναι ο δεύτερος που έπεσε ύστερα από πρόταση δυσπιστίας μετά τον Ζορζ Πομπιντού το 1962. Αφορμή για την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας στάθηκε η αδυναμία υπερψήφισης του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2025, ο οποίος προέβλεπε εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Αυτή η πρόταση μομφής θα τα κάνει όλο πιο σοβαρά και πιο δύσκολα. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος» τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ εντείνει την πολιτική κρίση, που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Την πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε η Ακρα Αριστερά με τον Ζαν Λικ Μελανσόν να καλεί τον Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί. Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στήριξε την πρόταση μομφής, αλλά απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση Μακρόν.
«Για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο ο πρόεδρος έχει οδηγήσει τη χώρα, υπάρχει μόνο μία λύση. Ζητούμε από τον Εμανουέλ Μακρόν να αποχωρήσει» δήλωσε η επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» Ματίλντ Πανό.
«Δεν ζητώ την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν. Είναι ο μόνος που θα αποφασίσει, που θα έχει την τελευταία λέξη για το εάν θέλει ο γαλλικός λαός να ψηφίσει ξανά πριν από το 2027 ή εάν θέλει να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε η Μαρίν Λεπέν.
Μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, η πολιτική κρίση στη Γαλλία αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση λίγες εβδομάδες προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.
Συνεργάτες του Γάλλου προέδρου εκτιμούν ότι θα προσπαθήσει να ορίσει νέο πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατόν ακόμη και πριν από το Σάββατο οπότε θα υποδεχθεί τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στα εγκαίνια του ναού της Παναγίας των Παρισίων. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οποιοσδήποτε διαδεχθεί τον Μπαρνιέ θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις, όσον αφορά την έγκριση νομοσχεδίων από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Tι έπεται της παραίτησης Μπαρνιέ
Όπως μεταδίδει το franceinfo, σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει διάφορες επιλογές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Θα μπορούσε, όπως έκανε την επομένη των βουλευτικών εκλογών, να πάρει το χρόνο του και να αφήσει την παραιτηθείσα κυβέρνηση να αναλάβει τις τρέχουσες υποθέσεις. Αλλά αυτή δεν φαίνεται να είναι η προτιμώμενη επιλογή του, διαβεβαιώνει η France Télévisions. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να διοριστεί γρήγορα ένας νέος πρωθυπουργός, το αργότερο στις αρχές της εβδομάδας», επισήμαινε το περιβάλλον του αρχηγού του κράτους, τονίζοντας ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να ηρεμήσουν» και ότι θα πρέπει «να κυβερνηθεί μια χώρα και να ψηφιστεί ένας προϋπολογισμός».
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε επίσης να κρατήσει στη θέση του τον Μισέλ Μπαρνιέ (ο οποίος το βράδυ της Τρίτης απέρριψε αυτή την υπόθεση σε τηλεοπτική συνέντευξη) ή μια άλλη προσωπικότητα συμβατή με την κεντρώα και δεξιά βάση του κόμματος του Γάλλου προέδρου. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν τα ονόματα του Σεμπαστιέν Λεκορνού (υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων) και του Φρανσουά Μπαϊρού (πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα). Όμως η νέα κυβέρνηση θα κινδύνευε να δεχθεί και αυτή με τη σειρά της μομφή από την Εθνοσυνέλευση.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε επίσης να επιλέξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία δεν κατάφερε να πείσει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αλλά η ιδέα αυτή απέχει πολύ από το να γίνεται ομόφωνα αποδεκτή εντός της κυβερνητικής συμμαχίας. «Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών; Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό», λέει ένας μακρονιστής βουλευτής των Μακρονιστών, ενώ ένας άλλος δεξιός βουλευτής διαβεβαιώνει ότι «θα ήταν μια μορφή ακινησίας».
«Είναι η απόλυτη λύση, αλλά δεν πιστεύω καθόλου σε αυτήν. Ποια νομιμοποίηση θα είχε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών απέναντι στο Κοινοβούλιο; Αλλά ίσως αυτός να είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί», εξηγεί στο franceinfo ένας βουλευτής του Μακρόν.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου προβάλλουν και πάλι το όνομα της Λουσί Καστέτς, που επιλέχθηκε το καλοκαίρι από την Αριστερά για να τους εκπροσωπήσει. Αλλά η ικανότητά της να σχηματίσει μια κυβέρνηση που δεν θα απορριφθεί είναι αβέβαιη. Μιλώντας στο franceinfo, η Καστέτς απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει μακρονιστές…
Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να οραματιστεί τη δημιουργία ενός ευρέος συνασπισμού, από τη Δεξιά έως το Σοσιαλιστικό Κόμμα – μια υπόθεση που είχε επίσης αποτύχει μετά τις βουλευτικές εκλογές, με το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα να παραμένει ενωμένο. «Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία» για να αντέξει μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα είναι δυνατή μια νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, λέει το περιβάλλον του.
«Χρειαζόμαστε μια νέα μέθοδο: να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με τους Σοσιαλιστές (…) για μια κυβέρνηση χωρίς λογοδοσία μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο», σύμφωνα με το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν.
«Πρέπει να αποφύγουμε να είμαστε υπό την απειλή της μομφής για μήνες, και η μόνη οδός που βλέπω σήμερα είναι με τους Σοσιαλιστές», προτείνει επίσης ένας μακρονιστής γερουσιαστής. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ήθελε να εργαστεί για «μια συμφωνία μη λογοκρισίας», εξηγεί ο βουλευτής Αρτούρ Ντελαπόρ. Ο στόχος είναι να συζητήσει με όλα τα κόμματα που είναι παρόντα στη Συνέλευση, εκτός από την Εθνική Συσπείρωση, για να επεξεργαστεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει να οριστεί μια νέα κυβέρνηση, «με μια αριστερή προσωπικότητα επικεφαλής», διευκρινίζει ο Ντελαπόρ.
Η ιδέα αυτή υιοθετήθηκε και από τον πρώην πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος προτίθεται να προτείνει το δικό του σύμφωνο συνεννόησης. «Σε περίπτωση μομφής της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του σχηματισμού Μαζί για τη Δημοκρατία σκοπεύει να καλέσει όλα τα κόμματα, εκτός από την Εθνική Συσπείρωση και την Ανυπότακτη Γαλλία, να βρουν μια συμβιβαστική λύση, πληροφορείται η πολιτική υπηρεσία του franceinfo. Η ιδέα είναι κάθε κόμμα να αισθάνεται ελεύθερο να υπερψηφίζει ή να καταψηφίζει κάποια πρόταση του επόμενου πρωθυπουργού, όμως να δεσμεύεται ότι δεν θα τον αποδοκιμάζει με την παραμικρή ευκαιρία. “Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις για ένα ή δύο χρόνια για να βγούμε από την κρίση”, προτρέπει στέλεχος του κόμματος της Αναγέννησης» μετέδιδε το franceinfo στις 4/12.
ΕΡΤNews: Ευγενία Μυρίδου – Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου/ franceinfo