- Οι ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία ισχυρίζονται ότι έχουν φτάσει στα προάστια της Δαμασκού, με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την είσοδό τους σε τουλάχιστον τρία προάστια.
- Ο Συριακός Στρατός διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί περικύκλωσης της Δαμασκού, αποδίδοντας τις πληροφορίες σε ψυχολογικό πόλεμο των τζιχαντιστών, ενώ φήμες για την εγκατάλειψη της χώρας από τον Άσαντ διαψεύδονται.
- Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται, με τους αντάρτες να επεκτείνουν τον έλεγχο τους σε σημαντικές περιοχές, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη σταθερότητα της περιοχής και τις διεθνείς σχέσεις.
Ακάθεκτοι προελαύνουν οι ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία, αφού ισχυρίζονται ότι έφτασαν στα προάστια της Δαμασκού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν εισέλθει σε τουλάχιστον 3 προάστια της Δαμασκού.
Εικόνες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έρχονται από το προάστειο Τζαραμάνα, και αποτυπώνουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να ανατρέπουν άγαλμα του Χαφέζ αλ Ασαντ.
Σημειώνεται ωστόσο ότι από νωρίς ο Συριακός Στρατός είχε διαψεύσει τα περί περικύκλωσης της Δαμασκού αποδίδοντας τα σε ψυχολογικό πόλεμο των τζιχαντιστών με στόχο τον εκφοβισμό των κατοίκων της συριακής πρωτεύουσας.
Εν μέσω αυτού του ρευστού σκηνικού, υπήρξαν εκ νέου φήμες πως ο Άσαντ εγκατελειψε τη χώρα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας να τις διαψεύδει, μεταδίδοντας πως συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του στη συριακή πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα, εγκαταλείπουν τη χώρα οι ξένοι υπήκοοι, ενώ κλείνουν τα σύνορά τους οι γειτονικές χώρες.
Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν στη Ντόχα για τη Συρία
Η συνάντηση που είχαν Ρωσία και Ιράν μαζί με την Τουρκία στη Ντόχα έκανε εμφανές περισσότερο από ποτέ ότι πλέον τα συμφέροντά τους είναι αντικρουόμενα στη Συρία και πως η μόνη που μπορεί και στηρίζει, όπως μπορεί τον Άσαντ, είναι η Ρωσία.
Οι πιο ενδεικτικές δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι του Ρώσου Υπεξ. Σχολίασε δε, πως δεν μπορεί να μαντέψει ούτε τι θα συμβεί στη χώρα, ούτε τι θα συμβεί με τις εκεί ρωσικές βάσεις, και πως με τους δύο ομολόγους του συμφώνησαν πως πρέπει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει πολιτικός διάλογος των συριακών αρχών με τη νόμιμη αντιπολίτευση, χωρίς να πει όμως ποια είναι αυτή η νόμιμη αντιπολίτευση.
Απέρριψε πάντως ως απαράδεκτο η χώρα να περνά στον έλεγχο τρομοκρατών ισλαμιστών όπως είπε αναφερόμενος στους αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία.
Μετά την πτώση του Χαλεπιού, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταρρέουν σε όλη τη χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη πολλές μεγάλες πόλεις και επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου θεωρείτο ότι η εξέγερση είχε καταπνιγεί εδώ και χρόνια. Πέρα από το Χαλέπι στα βόρεια, τη Χάμα στην κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά, οι αντάρτες λένε ότι κατέλαβαν επίσης την Κουνέιτρα, την Ντεράα και τη Σουέιντα στα νότια και προωθούνται προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς. Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από τα συριακά και ρωσικά πλήγματα στη Χομς.
Στο μεταξύ, οι αντάρτες επεκτείνουν τον έλεγχό τους σχεδόν σε όλη τη νοτιοδυτική Συρία και λένε ότι κατέλαβαν τη Σαναμαΐν, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί από τη Δαμασκό στην Ιορδανία. Ο συριακός στρατός λέει ότι αναδιατάσσεται, χωρίς να παραδέχεται ότι απώλεσε εδάφη. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα κατέπληξε τις περισσότερες αραβικές χώρες και προκαλεί ένα νέο κύμα ανησυχίας για τη σταθερότητα της περιοχής. Το Κατάρ είπε σήμερα ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που ξέσπασε το 2011, ως εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ, δημιούργησε χώρο για τζιχαντιστές που κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις και εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα επτά εκατομμύρια πρόσφυγες έφυγαν σε γειτονικές χώρες και ξένες μεγάλες δυνάμεις εγκαθίδρυαν βάσεις στη χώρα.
Πηγές: ΕΡΤNews | ΑΠΕ – ΜΠΕ