- Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, συνελήφθη για τον ρόλο του στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ.
- Ο πρόεδρος επιβίωσε από πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο, αλλά δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν καταγγελία εναντίον του.
- Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου προκάλεσε σοβαρή πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα, με την αστυνομία να ερευνά επίσης κατηγορίες προδοσίας κατά του προεδρικού γραφείου.
Οι εισαγγελείς της Νότιας Κορέας συνέλαβαν σήμερα Κυριακή τον πρώην υπουργό Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν για τον ρόλο που φέρεται να έχει διαδραματίσει στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ την περασμένη Τρίτη, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Ο Κιμ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη σύντομη κήρυξη στρατιωτικού νόμου, θεωρήθηκε ως κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση.
Ο πρόεδρος της χώρας «επέζησε» από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον του στο κοινοβούλιο το Σάββατο, με αφορμή τη βραχύβια προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο, αλλά ο ηγέτης του κόμματός του δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να παραιτηθεί.
Η ειδική ομάδα έρευνας της εισαγγελίας ανέκρινε Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε οικειοθελώς στο κεντρικό περιφερειακό δικαστήριο της Εισαγγελίας της Σεούλ ανέφερε το δημοσίευμα.
Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν καταγγελία στην Εισαγγελία κατά του Γιουν, του Κιμ και του διοικητή του στρατού Παρκ Αν-σου
Ο Κιμ βρίσκεται αντιμέτωπος με ταξιδιωτική απαγόρευση καθώς οι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα, ανέφερε ακόμα το Yonhap.
Η αστυνομία ερευνά επίσης τους ισχυρισμούς περί προδοσίας εναντίον του Γιουν και κορυφαίων υπουργών.
Ο Γιουν Σοκ-γελ συγκλόνισε το έθνος το βράδυ της Τρίτης όταν έδωσε στρατιωτικές εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να ξεριζώσει αυτό που αποκάλεσε «άντρο εγκληματιών» που καθυστερεί τις κρατικές υποθέσεις, αναφερόμενος στο ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο.
Ο ίδιος ανακάλεσε τη διαταγή έξι ώρες αργότερα, αφού το κοινοβούλιο αψήφησε τον στρατιωτικό και αστυνομικό κλοιό για να ψηφίσει ομόφωνα κατά του διατάγματος.
Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν βύθισε τη Νότια Κορέα, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και βασικό στρατιωτικό σύμμαχο των ΗΠΑ, στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Πηγή: Rueters