- Οι αντάρτες της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ κατέλαβαν τη φυλακή Σεντνάγια στη Δαμασκό, η οποία είναι γνωστή για τα ακραία βασανιστήρια και τις εκτελέσεις κρατουμένων κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ.
- Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει χιλιάδες εκτελέσεις στη φυλακή Σεντνάγια, η οποία θεωρείται "ανθρώπινο σφαγείο" και έχει γίνει σύμβολο της βαρβαρότητας του καθεστώτος.
- Οι αντάρτες ανακοίνωσαν την απελευθέρωση κρατουμένων και δήλωσαν ότι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος της τυραννίας στη φυλακή Σεντνάγια.
Οι αντάρτες της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, στους κόλπους της οποίας κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, και άλλες ομάδες εισήλθαν στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό και μάλιστα έχουν καταλάβει τη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια, η οποία θεωρείται σύμβολο της βαρβαρότητας του καθεστώτος Άσαντ, κι ένα μέρος όπου δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι της εξουσίας του Άσαντ έχουν υποστεί ακραία βασανιστήρια και κακοποίηση, αρχίζοντας να απελευθερώνουν κρατουμένους.
Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, στη φυλακή έλαβαν χώρα χιλιάδες εκτελέσεις και γι’ αυτό ήταν γνωστής ως «ανθρώπινο σφαγείο».
«Γιορτάζουμε μαζί με τον συριακό λαό την είδηση της απελευθέρωσης των κρατουμένων μας και της απελευθέρωσής τους από τα δεσμά τους, καθώς και την ανακοίνωση του τέλους της εποχής της τυραννίας στη φυλακή Σεντνάγια», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αντάρτες.
Καταγγελίες για χιλιάδες εκτελέσεις στο «ανθρώπινο σφαγείο» του Άσαντ
Η Σεντνάγια είναι μια μεγάλη στρατιωτική φυλακή στα περίχωρα της Δαμασκού όπου η συριακή κυβέρνηση κρατούσε χιλιάδες ανθρώπους.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία ανέφερε ότι «οι πόρτες της διαβόητης φυλακής “Σεντνάγια”, γνωστής ως “ανθρώπινο σφαγείο”, άνοιξαν για χιλιάδες κρατούμενους που φυλακίστηκαν από τον μηχανισμό ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του καθεστώτος».
Η Σεντνάγια θεωρείται σύμβολο της βαρβαρότητας του καθεστώτος Άσαντ, ένα μέρος όπου δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι της εξουσίας του Σύρου προέδορυ έχουν υποστεί ακραία βασανιστήρια και κακοποίηση. Η φυλακή έχει αναφερθεί όλα αυτά τα χρόνια ως «ανθρώπινο σφαγείο».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «η στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, στη Συρία. Η φυλακή υπάγεται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Άμυνας και υπεύθυνη για τη λειτουργία της είναι στρατονομία. Η Σεντνάγια έγινε διαβόητη για τη χρήση βασανιστηρίων και υπερβολικής βίας μετά από μια εξέγερση κρατουμένων το 2008. Υπάρχουν δύο κτήρια στο χώρο, τα οποία μεταξύ τους θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 10.000-20.000 κρατούμενους. Από την έναρξη της κρίσης στη Συρία το 2011, η φυλακή έχει γίνει ο τελικός προορισμός τόσο για τους ειρηνικούς αντιπάλους των αρχών όσο και για το στρατιωτικό προσωπικό που είναι ύποπτο ότι αντιτίθεται στο καθεστώς».
Μάλιστα σε παλαιότερη έκθεσή της για τις συνθήκες κράτησης στη φυλακή η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για χιλιάδες εκτελέσεις κρατουμένων σε ομαδικές εκτελέσεις δια απαγχονισμού.
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2017 οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2015. «20-50 άτομα κατά μέσον όρο απαγχονίζονταν κάθε εβδομάδα στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού. Μεταξύ 5.000 και 13.000 άτομα εκτελέστηκαν στη Σεντνάγια στα τέσσερα χρόνια όπου η λαϊκή εξέγερση στη Συρία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο», ανέφερε.
«Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο πολίτες που θεωρείται ότι αντιτάχθηκαν στην κυβέρνηση», έγραφε η αναφορά. «Πολλοί από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή της Σεντνάγια έχουν θανατωθεί μετά από επαναλαμβανόμενα βασανιστήρια και από τη συστηματική στέρησης τροφής, νερού, φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης».
Οι κρατούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν πρώην μέλη του στρατού που θεωρούνταν προδότες και άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πέρασαν από δίκες-μαϊμού σε στρατιωτικά δικαστήρια και μερικές φορές εξαναγκάστηκαν σε ομολογίες μετά από βασανιστήρια, ανέφερε ακόμα η Αμνηστία.
Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν κρυφά και όσοι θανατώθηκαν τάφηκαν σε μαζικούς τάφους έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι οικογένειές τους δεν ειδοποιήθηκαν για την τύχη τους, πρόσθεσε η οργάνωση.