- Η δημοσιογράφος Ελβίρα Κρίθαρη αναφέρει την κατάσταση στη Δαμασκό μετά την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τον κόσμο να πανηγυρίζει και να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους, παρά τις ελλείψεις υποδομών.
- Οι κάτοικοι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση, με παραδείγματα όπως η ανάγκη για 14.000 συριακές λίρες για αγορά ψωμιού, και δεν διαφαίνεται άμεση λύση στα προβλήματα τους.
- Οι βιαιοπραγίες κατά των συμβόλων του παλιού καθεστώτος συνεχίζονται, όπως φαίνεται από τον βανδαλισμό του τάφου του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ υπάρχει ανάγκη για βοήθεια από τη Δύση για την αποκατάσταση της χώρας.
Το ΕΡΤNews βρίσκεται στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας και η δημοσιογράφος Ελβίρα Κρίθαρη οποία περιγράφει την κατάσταση που κυριαρχεί μετά την πτώση του καθεστώτος και την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ για τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τέσσερις ημέρες συνεχών πανηγυρισμών. Πρωτύτερα βρισκόμασταν στην κεντρική πλατεία της Δαμασκού και ο κόσμος μέχρι αυτή την ώρα βρίσκεται εκεί και τραγουδάει και φωνάζει συνθήματα αδιάλειπτα. Μπορεί η πόλη, η πρωτεύουσα της Συρίας, να είναι σκοτεινή, λείπουν βασικές υποδομές, ωστόσο υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα στους δρόμους.
Υπάρχουν και πάρα πολλοί ένοπλοι αντάρτες, οι οποίοι κυκλοφορούν ανάμεσα στους πολίτες, φέροντας βέβαια βαρύ οπλισμό, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν εντάσεις, είναι ο κόσμος ήρεμος και το καθεστώς το νέο, η νέα συνθήκη, η νέα πολιτική συνθήκη ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια ομαλοποίηση από εδώ και πέρα της καθημερινότητας των κατοίκων. Ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε λοιπόν».
Ταυτόχρονα, εξήγησε την κατάσταση που επικρατεί με τους κατοίκους να παραπονούνται καθώς υπάρχει ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, με μία γυναίκα μάλιστα να καταγγέλλει ότι χρειάζεται 14.000 συριακές λίρες προκειμένου να αγοράσει μερικά καρβέλια ψωμί για την οικογένειά της.
«Αυτό μεταδώσαμε και εμείς μέσα από το οδοιπορικό μας, μιλώντας με πάρα πολλούς κατοίκους, με μαγαζάτορες οι οποίοι μας εξηγούσαν τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας, λέγοντάς μας ότι δεν έχουν λυθεί και ούτε διέβλεπαν ότι θα λυθούν άμεσα. Αυτό είναι και η εκτίμηση όλων εδώ, ότι δεν μπορεί μέσα σε μία μέρα να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν υπάρχουν οι βασικές υποδομές για να γίνει αυτό. Και βέβαια αυτό θα απαιτηθεί. Θα απαιτήσει μάλλον βοήθεια από τη Δύση και ίσως γι’ αυτό ο Αλ Τζολανί τείνει χείρα φαίνεται τουλάχιστον να είναι κατευναστικό, προκειμένου ενδεχομένως η Δύση να ανταποκριθεί σε αυτό.
Κλίνοντας, επισήμανε: «Να προσθέσω μόνο ότι συνεχίζουν εδώ οι βιαιοπραγίες εναντίον των συμβόλων του, του παλιού καθεστώτος. Σήμερα υπήρχε και ο βανδαλισμός. Είχαμε τον βανδαλισμό του μνήματος του τάφου του πρώην δικτάτορα της Συρίας, του Μπασάρ αλ Άσαντ».