- Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ξεκίνησαν νέο γύρο συνομιλιών για περιορισμένη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με στόχο την επιστροφή ομήρων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών.
- Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και άλλοι διπλωμάτες συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, με την Αίγυπτο και το Κατάρ να διαμεσολαβούν.
- Παρά την προοπτική συμφωνίας, οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν αντίθετες, με τη Χαμάς να ζητά τον τερματισμό του πολέμου και το Ισραήλ να απαιτεί τη λήξη της διακυβέρνησης της Γάζας από τη Χαμάς.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν ξεκινήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών για τη σύναψη μιας έστω και περιορισμένης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.
Σε τηλεφωνική συνομιλία χθες, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραήλ Κατς είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία για μια νέα συμφωνία που θα επέτρεπε την επιστροφή όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικάνων πολιτών των ΗΠΑ.
Ένας δυτικός διπλωμάτης στην περιοχή, ωστόσο, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι όντως μια διαμορφώνεται συμφωνία, όμως πιθανότατα θα είναι περιορισμένης έκτασης και θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση μόνο μερικών ομήρων και μια σύντομη παύση των εχθροπραξιών.
Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν μόλις η δεύτερη αυτού του είδους από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.
Η συγκρατημένη αισιοδοξία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, πηγαίνει σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο και το Κατάρ, που διαμεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία.
Από την πλευρά τους, ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ και ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ βρέθηκαν στο Κάιρο την Τρίτη για να συζητήσουν τα μεταπολεμικά σύνορα και τη διαχείριση της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, πριν αναλάβει τον Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.
Αν και οι Μπάιντεν και Τραμπ ενεργούν ξεχωριστά, οι προσπάθειές τους αλληλεπικαλύπτονται και αμφότεροι πρόκειται να κερδίσουν από μια συμφωνία. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι δημόσιες δηλώσεις Τραμπ σχετικά με την ανάγκη για ταχεία κατάπαυση του πυρός «δεν ήταν επιβλαβείς», τονίζοντας ότι η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, είτε πρόκειται για το τέλος της θητείας Μπάιντεν, είτε για την έναρξη της θητείας Τραμπ.
Η στάση Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του αυτήν την εβδομάδα είπε ότι η αυξανόμενη απομόνωση της Χαμάς μετά την κατάρρευση της διακυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ άνοιξε την πόρτα σε μια πιθανή συμφωνία ομήρων.
Για τον Νετανιάχου, οι παραχωρήσεις είναι πολύ πιο εύκολες τώρα με το Ισραήλ να έχει αποκαταστήσει τη φήμη του ως η πιο ισχυρή δύναμη της Μέσης Ανατολής και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν εχθρούς του στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία να αντιπροσωπεύουν πλέον έναν πολύ πιο ασθενή κίνδυνο.
Ο άλλοτε εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου ενισχύθηκε με την προσθήκη του υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ και της πιο κεντρώας παράταξής του. Ο Νετανιάχου, έχοντας πλέον επιτύχει κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μπορεί να ολοκληρώσει την πετυχημένη εικόνα του με την επιστροφή των ομήρων μετά από μια συμφωνία με τη Χαμάς.
Τον περασμένο χρόνο, ορισμένοι από τους ακροδεξιούς υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου είχαν απειλήσει τον Νετανιάχου ακόμη και να ρίξουν την κυβέρνηση, αν τερμάτιζε τον πόλεμο στη Γάζα. Αλλά με τους εχθρούς του Ισραήλ να έχουν αποδυναμωθεί και τον συνασπισμό του να έχει ενισχυθεί, ο Νετανιάχου είναι πολύ λιγότερο ευάλωτος πολιτικά.
Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος με γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών και των θέσεων όλων των εμπλεκόμενων μερών περιέγραψε στο Reuters έναν «πυρετό διαπραγματεύσεων,» με ιδέες να αναδύονται από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των διαμεσολαβητών από την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Είπε επίσης ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να δείξει κάποια ευελιξία, αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τις μάχες.
Δεν είναι σαφές όμως πώς οι πλευρές μπορούν να γεφυρώσουν ολοκληρωτικά το τεράστιο χάσμα που υφίσταται μεταξύ τους μετά από πολλούς γύρους αποτυχημένων διαπραγματεύσεων. Η Χαμάς απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου, ενώ το Ισραήλ λέει ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει πριν η Χαμάς σταματήσει να κυβερνά τη Γάζα.
Πηγή: Reuters