- Το ΕΡΤNews κατέγραψε την κατάσταση στη Δαμασκό, πέντε μέρες μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, με πανηγυρισμούς από τον κόσμο για την αλλαγή εξουσίας και εκτεταμένες ζημιές στα πρώην προεδρικά κτίρια.
- Οι εικόνες από το παλάτι του Άσαντ αποκαλύπτουν πλιάτσικο και καταστροφή, με τα κυβερνητικά κτίρια να είναι σχεδόν άδεια και κατεστραμμένα, ενώ υπάρχει διχογνωμία για την ιδιοκτησία τους από τον λαό της Συρίας.
- Η νέα μεταβατική κυβέρνηση επιδιώκει ήπια μετάβαση και αποφυγή νέων εχθροτήτων, αλλά οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες, όπως έλλειψη βασικών αγαθών και ανθρωπιστική κρίση.
Το ΕΡΤNews βρίσκεται στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας και η δημοσιογράφος Ελβίρα Κρίθαρη ήταν στο προεδρικό παλάτι του Άσαντ και περιέγραψε την κατάσταση όπως και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.
Πέμπτη μέρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ και ο κόσμος πανηγυρίζει για το νέο καθεστώς. Αναφερόμενη στο παλάτι εξήγησε: «Είναι ένα από τα προεδρικά κτήρια τα οποία ανήκαν στον Άσαντ, παρότι λέγεται παλάτι. Κανένας από τους ανθρώπους δεν είχε πρόσβαση πρωτύτερα στην προηγούμενη συνθήκη για πάρα πολλές δεκαετίες. Ένα πολυτελέστατο κτίριο, όπως και όλα τα κτίρια που επισκεφθήκαμε, ήταν τα πρώην προεδρικά κτίρια της Δαμασκού. Έχει βέβαια εκτεταμένες ζημιές».
Ταυτόχρονα, το ΕΡΤNews μετέδωσε εικόνες από το παλάτι του Άσαντ τονίζοντας: «Αυτές οι εικόνες λοιπόν που βλέπετε είναι η σημερινή του κατάσταση. Όταν περιήλθε πια στα χέρια των ανταρτών το πλιάτσικο που ακολούθησε, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Άνοιξαν συρτάρια, τα πάντα, άδεια, αναποδογυρισμένα στρώματα, κρεβάτια, έπιπλα.
Πάρα πολλά πράγματα τα έχουν πάρει άνθρωποι οι οποίοι εισέβαλαν τις πρώτες ώρες μετά την πτώση του καθεστώτος σε αυτά τα κυβερνητικά κτίρια. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Κάποιοι λένε από τους ίδιους τους Σύρους που συζητάμε ότι αυτά τα παλάτια ανήκουν στο λαό της Συρίας. Αυτά τα κτίρια πρέπει να τα οικειοποιηθεί ο λαός της Συρίας και δεν πρέπει να καταστρέφονται.
Πάντως αυτή είναι μία εκτεταμένη εικόνα, η καταστροφή των συμβόλων και ότι παραπέμπει στο προηγούμενο καθεστώς. Εδώ στη Συρία βλέπουμε προτομές, αφίσες, επιγραφές, μητέρες που παρακινούν τα παιδιά τους να ποδοπατήσουν, μία πινακίδα με το όνομα της οικογένειας Άσαντ σε μία συμβολική κίνηση για να δείξουν την αντίθεσή τους προς το προηγούμενο καθεστώς και την έναρξη μιας νέας συνθήκης».
Παράλληλα, υπογράμμισε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα μια συνέντευξη τύπου της νέας μεταβατικής κυβέρνησης σωτηρίας του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού, της κυβέρνησης σωτηρίας που έχει εγκαθιδρύσει ο Αλ Τζολάνι. Δεν ήταν ανοικτή στο κοινό. Ήταν συνέντευξη Τύπου χωρίς τον Τύπο δηλαδή. Παρόλα αυτά, αυτό που επιχειρούν να πουν, που θα πουν μάλλον σήμερα από όσο γνωρίζουμε, είναι ότι θα υπάρξει μια ήπια μετάβαση στην επόμενη συνθήκη και ότι δεν έχουν σκοπό να δημιουργήσουν νέους εχθρούς, να μεταφέρουν δηλαδή το παράδειγμα διοίκησης της Ιντλίμπ από το 2017, αυτό που η τζιχαντιστική οργάνωση είχε εφαρμόσει ήδη στην Ιντλίμπ να το μεταφέρουν και στη Δαμασκό και αργότερα σε όλη τη Συρία, μια ήπια διακυβέρνηση χωρίς εξάρσεις».
Κλείνοντας, έγινε αναφορά στην καθημερινότητα καθώς τις προηγούμενες ημέρες είδαμε κατοίκους να βρίσκονται αντιμέτωποι ή να κινδυνεύουν από μια νέα ανθρωπιστική κρίση:
«Υπήρχαν πάρα πολλές δυσκολίες στην απόκτηση βασικών αγαθών, όπως του ψωμιού. Κάνουν λόγο για μια κρίση του ψωμιού. Έχει υποτιμηθεί τόσο πολύ το νόμισμα, η συριακή λίρα, δεν έχουν χρήματα και δεν έχουν την αγοραστική δύναμη για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Μιλήσαμε με ανθρώπους της αγοράς, με παραδοσιακές αγορές, εκεί που οι άνθρωποι προμηθεύονται τα καθημερινά τους ψώνια. Είναι πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει μια εξελισσόμενη κρίση και στα καύσιμα αλλά και στο ρεύμα. Αυτά όμως είναι κάτι το οποίο υπήρχε και στην προηγούμενη συνθήκη. Βέβαια δεν παύουν οι άνθρωποι να αγανακτούν λέγοντας ότι περιμένουμε τουλάχιστον με τη νέα κατάσταση αυτά τα πράγματα να λυθούν. Δεν φαίνεται πως ακόμα έχουν λυθεί».
Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη – Κάμερα – ήχος: Αλέξης Πόνσε