- Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, αντάρτες κατέλαβαν τα προεδρικά Μέγαρα στη Δαμασκό, προκαλώντας καταστροφές και λεηλασίες, αποκαλύπτοντας την πολυτελή ζωή του πρώην δικτάτορα.
- Ο Τζολάνι και οι αντάρτες ανακοίνωσαν την κατάργηση του Συντάγματος και του κοινοβουλίου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια ήπια μετάβαση στη Συρία, με υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 300%.
- Συνεχίζονται τα προσφυγικά κύματα, με πολίτες να περιμένουν στα σύνορα για να εισέλθουν στον Λίβανο, ενώ οι αντάρτες καλούν τους Σύρους να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Στο εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο παλάτι του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό βρέθηκε το ΕΡΤΝews με την απεσταλμένη, Ελβίρα Κρίθαρη και τον οπερατέρ Αλέξη Πόνσε να καταγράφουν τα απομεινάρια της πολυτελούς ζωής του δικτάτορα της Συρίας, αλλά και οικογενειακά κειμήλια και φωτογραφίες.
Λίγο μετά τη φυγή του Άσαντ στη Ρωσία, αντάρτες των οργανώσεων που κατέλαβαν την εξουσία εισέβαλαν στα προεδρικά Μέγαρα. Στο ιδιαίτερο σπίτι του πρώην δικτάτορα αλλά και σε όλα τα προεδρικά κτίρια ακολούθησαν πλιάτσικο και καταστροφές. Στο λεγόμενο Παλάτι του Λαού, το μεγαλύτερο προεδρικό κτίριο της Δαμασκού, όπου ο Ασαντ υποδεχόταν και φιλοξενούσε τους ξένους ομολόγους του τίποτα δεν απομένει να θυμίζει τη χλιδή του προηγούμενου καθεστώτος.
Οι επαναστάτες που κατέλαβαν την εξουσία στη Συρία φρόντισαν να καταστρέψουν όλα όσα παρέπεμπαν στο παλιό καθεστώς. Μία ακόμη από τις οικίες του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό βρίσκεται και αυτή κατεστραμμένη μετά την εισβολή των ανταρτών. Οι μαρτυρίες στο Νιουζ περιγράφουν το σοκ που βίωσαν οι άνθρωποι όταν αντίκρισαν τον πλούτο στον οποίο διαβιούσαν ο πρώην ηγέτης, ενώ οι ίδιοι μαστίζονται από τη φτώχεια. Το παλάτι του λαού δεν ήταν καθόλου του λαού μας, λένε οι Σύριοι στο ΕΡΤΝews.
Μήνυμα ισχύος από Τζολάνι με κατάργηση Συντάγματος και Βουλής
Την ίδια στιγμή, καταγράφεται ένα μήνυμα ισχύος από τον Τζολάνι και τους αντάρτες με την ανάκληση της ισχύος του Συντάγματος και του κοινοβουλίου.
Οι κάτοικοι θεωρούν ότι αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο Τζολιάνι είναι να θέσει τη χώρα σε μια κατάσταση ήπιας μετάβασης προς μια καλύτερη. Εμμένουν στις δηλώσεις που κάνουν λόγο για τον σεβασμό όλων των θρησκευτικών ομάδων στη Συρία και χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 300%. Δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, αλλά υπήρξαν πληροφορίες ότι από τον μεταβατικό πρωθυπουργό της κυβέρνησης σωτηρίας ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μένει να αποδειχθεί βέβαια γιατί η Συρία είναι μια χώρα η οποία τα τελευταία 13 χρόνια δεν βιώνει μόνο έναν εμφύλιο, δεν βιώνει έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά και μια ισχυρή οικονομική κρίση.
Συνεχίζονται τα προσφυγικά κύματα από και προς τη Συρία
Πάρα πολλοί άνθρωποι συνωστίζονται στα σύνορα μέσα στο κρύο για αρκετές ώρες, γιατί οι διαδικασίες για να εισέλθουν στον Λίβανο είναι χρονοβόρες.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη Συρία με τη μόνη διαφορά ότι η Συρία δεν λειτουργεί ως συνοριακός σταθμός.
Οι αντάρτες αφήνουν να περάσει ελεύθερα όποιος θέλει, ειδικά αν είναι Σύρος πολίτης και καλούνε κιόλας τον κόσμο να επιστρέψει στη χώρα.
Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη – Κάμερα – ήχος: Αλέξης Πόνσε