- Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, Αμερικανός δημοσιογράφος που κρατήθηκε στη Ρωσία, αποκαλύπτει τη λειτουργία της DKRO, μιας μονάδας αντικατασκοπείας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB, υπεύθυνης για τη σύλληψη Δυτικών, περιλαμβανομένου και του ίδιου.
- Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη το Μάρτιο του 2023 και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για «κατασκοπεία» σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών, την οποία η ίδια και η εφημερίδα Wall Street Journal απορρίπτουν ως αβάσιμη.
- Η DKRO, με μόλις 2.000 πράκτορες, έχει διατάξει τη σύλληψη εκατοντάδων Ρώσων και Αμερικανών, ενώ η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιδιώκει την ανταλλαγή κρατουμένων ως στρατηγική.
Στο πρώτο άρθρο του μετά την απελευθέρωσή του, τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κρατήθηκε επί περισσότερο από έναν χρόνο στη Ρωσία, περιγράφει μια «σκιώδη» μονάδα που ευθύνεται για τη φυλάκισή του.
Στην εκτεταμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Wall Street Journal και συνυπογράφεται από πολλούς δημοσιογράφους, ο Γκέρσκοβιτς περιγράφει τη λειτουργία της DKRO, μιας μονάδας αντικατασκοπείας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB. Βασιζόμενος σε όσα έζησε και σε συνεντεύξεις του ιδίου και των συναδέλφων του με Δυτικούς αξιωματούχους ή με Ρώσους αντιφρονούντες, αναφέρει πώς αυτή η υπηρεσία ευθύνεται για τη σύλληψη πολλών Δυτικών.
Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ενώ έκανε ρεπορτάζ στα Ουράλια. Τον Ιούλιο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για «κατασκοπεία», έπειτα από μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Ο ίδιος, όπως και η εφημερίδα για την οποία εργαζόταν, απέρριπτε εξαρχής τις κατηγορίες οι οποίες ουδέποτε αποδείχθηκαν. Αποφυλακίστηκε την 1η Αυγούστου στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των Ρωσίας και χωρών της Δύσης, της μεγαλύτερης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Στο άρθρο του ο Γκέρσκοβιτς εξηγεί ότι ενημερώθηκε, όταν ήταν στη φυλακή, από τον ανακριτή που είχε αναλάβει την υπόθεσή του, ότι «συνελήφθη ως κατάσκοπος της CIA επειδή η DKRO είχε δηλώσει ότι ήταν κατάσκοπος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η υπηρεσία αυτή έχει μόλις 2.000 πράκτορες και ο επικεφαλής της, ένας αξιωματούχος που ακούει στο όνομα Μινάεφ, διαδραματίζει άμεσο ρόλο στην επιλογή των Αμερικανών που θα συλληφθούν και των Ρώσων με τους οποίους θα τους ανταλλάξουν. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι μια υποδιεύθυνση της DKRP είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των ξένων δημοσιογράφων.
Η μονάδα αυτή έχει επίσης διατάξει τη σύλληψη εκατοντάδων Ρώσων που κατηγορούνται για κατασκοπεία, συνεργασία με τον εχθρό ή προδοσία, πρόσθεσε η WSJ.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Αμερικανοί πολίτες έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης στη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον, που στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, κατηγορεί τη Μόσχα ότι στόχος της είναι να ανταλλάξει αυτούς τους Αμερικανούς με Ρώσους που κρατούνται στις ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP