- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Γάζα είναι «φοβερές» λόγω των επιθέσεων και των εχθροπραξιών στην περιοχή.
- Η ομάδα του ΠΟΥ κατάφερε να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβάνοντας καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και να μεταφέρει ασθενείς σε άλλο νοσοκομείο.
- Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και απηύθυνε έκκληση για προστασία της υγειονομικής περίθαλψης και κατάπαυση του πυρός.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι ομάδα του, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, μπόρεσε να φθάσει σ’ ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου επικρατούν «φοβερές» συνθήκες, όπως διαπίστωσε.
Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν βρίσκεται στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας προκειμένου, κατ’ αυτόν, να αποτραπεί η ανασύνταξη μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, σημείωσε χθες μέσω X ότι, έπειτα από επανειλημμένες προσπάθειες, ομάδα έφθασε στη δομή υγείας «πριν από δύο ημέρες», εν μέσω «εχθροπραξιών κι εκρήξεων κοντά στο νοσοκομείο».
Η ομάδα, διευκρίνισε ο Δρ. Τέντρος, παρέδωσε «5.000 λίτρα καυσίμου, τροφίμων και φαρμάκων» και φεύγοντας μετέφερε «τρεις ασθενείς και έξι συνόδους τους στο Σίφα», το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι συνθήκες στο νοσοκομείο (Καμάλ Αντουάν) είναι απλά φοβερές», στηλίτευσε, εξηγώντας ότι «πρόσφατες επιθέσεις προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές στο σύστημα παροχής οξυγόνου, στις γεννήτριες, κι έσπασαν παράθυρα και πόρτες δωματίων ασθενών».
Ομάδα του ΠΟΥ είχε μπορέσει να φθάσει στο νοσοκομείο την 30ή Νοεμβρίου, έπειτα από εβδομάδες μάταιων προσπαθειών, μεταφέροντας βοήθεια και διεθνή ομάδα χειρουργών και εξειδικευμένων γιατρών. Αλλά η ομάδα τράπηκε σε φυγή την 6η Δεκεμβρίου, καθώς διέτρεχε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αφήνοντας το νοσοκομείο «χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό» για να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις και να προσφέρεται φροντίδα σε μητέρες, τόνισε ο Δρ. Τέντρος.
«Απευθύνουμε έκκληση να προστατευτεί η υγειονομική περίθαλψη και να σταματήσει αυτή η κόλαση! Παύσατε πυρ!», επέμεινε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP