- Ο παλαιστινιακός θύλακας του Γιαρμούκ, κοντά στη Δαμασκό, υπήρξε πεδίο συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές.
- Παρά την καταστροφή, πολλοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εξακολουθούν να διαμένουν στο Γιαρμούκ, αναζητώντας καταφύγιο και πόρους για επιβίωση.
- Με την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία, περιοχές όπως το Γιαρμούκ γίνονται ξανά προσβάσιμες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επανακατοίκηση και την ένταξη όλων των κοινοτήτων.
Με την αυγή του νέου και ακόμα αινιγματικού καθεστώτος στη Συρία, περιοχές που έως πριν ήταν απροσπέλαστες ή επικίνδυνες, ξαναγίνονται προσβάσιμες: kυβερνητικά κτίρια, φυλακές, αλλά και ολόκληρες γειτονιές που το προηγούμενο καθεστώς έθετε στο στόχαστρο, όπως ο παλαιστινιακός θύλακας του Γιαρμούκ, ο οποίος ισοπεδώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου.
Μόνο 8 χλμ από το κέντρο της Δαμασκού, το καμπ Γιαρμούκ, όπου διέμεναν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τη δεκαετία του ’50, έγινε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Το 2012, εκεί συγκρούστηκαν δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του επίσημου στρατού του Άσαντ. Το 2014, οι τζιχαντιστές του ISIS κατέλαβαν την περιοχή.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες διέμεναν στο καμπ αυτό. Θεωρούνταν μάλιστα η πρωτεύουσα της παλαιστινιακής διασποράς ανά τον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με την απεσταλμένη του ΕΡΤNews Ελβίρα Κρίθαρη, το σημείο δεν έχει εγκαταλειφθεί εντελώς.
Μη έχοντας άλλο μέρος για να μείνουν ή πόρους για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μένουν στο καμπ Γιαρμούκ, καθώς υπάρχουν σημάδια κατοίκηση στις γκρεμισμένες πολυκατοικίες.
Στο νεκροταφείο του Γιαρμούκ, μέχρι την Κυριακή, που οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν την εξουσία στη Συρία, απαγορευόταν η πρόσβαση των συγγενών στον χώρο του νεκροταφείου, τώρα επιστρέφουν και πάλι.
Στο νέο κεφάλαιο που γράφει η Συρία, το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά, θα χωράνε όλοι.