- Η Ομάδα Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, καλεί τις Βρυξέλλες να επιταχύνουν τη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας τη σημασία της για την ευρωπαϊκή σταθερότητα εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων.
- Η επιστολή υπογραμμίζει την ανάγκη για σαφές χρονοδιάγραμμα και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ αναφέρεται και στις προκλήσεις που προέρχονται από τις πολιτικές ηγεσίες της περιοχής.
- Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη στήριξή της στη διαδικασία διεύρυνσης, εστιάζοντας στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, ενώ η γεωπολιτική αξία των Δυτικών Βαλκανίων έχει αναδειχθεί λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Επιστολή- κάλεσμα προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνει η Ομάδα Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η επιστολή, που υπογράφεται επίσης από Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Σλοβενία, και Τσεχία και δημοσιεύθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, αναδεικνύει την πολιτική της διεύρυνσης ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της Ένωσης για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη εν μέσω μάλιστα των αλλεπάλληλων προκλήσεων ασφαλείας που απασχολούν τα κράτη- μέλη, με προεξάρχουσα τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε μία ακόμη πιο δυναμική, αξιόπιστη και αποτελεσματική διαδικασία διεύρυνσης. Έχει έρθει η ώρα για ουσιαστική πρόοδο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κράτη της περιοχής στην επίτευξη των επόμενων ουσιαστικών βημάτων στην ενταξιακή τους πορεία», λένε προς την νέα Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας και την Επίτροπο Διεύρυνσης Μάρτα Κος τα μέλη της Ομάδας, καλώντας στην υιοθέτηση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά όσον αφορά τα θεμελιώδη.
Η διαδικασία είχε τεθεί τα προηγούμενα χρόνια στο περιθώριο εξαιτίας και της παρελκυστικής πολιτικής ορισμένων ηγεσιών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και λόγω των διαφωνιών που καταγράφονταν μεταξύ των ισχυρών κρατών- μελών της Ένωσης όσον αφορά την αναγκαιότητα της διεύρυνσης, ειδικά σε περίπτωση που απαιτηθούν εκπτώσεις στο θεσμικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι από τις επισπεύδουσες δυνάμεις όσον αφορά την ανάγκη διεύρυνσης, ήδη από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, όμως υπό τον απαρέγκλιτο όρο τήρησης των βασικών αρχών του κράτους δίκαιου, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Η συγκεκριμένη αναφορά «δείχνει» προφανώς προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς τους τελευταίους μήνες η ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε σε ανοικτή αντιπαράθεση τόσο με τα Τίρανα για την υπόθεση Μπελέρη, όσο και με τα Σκόπια καθώς η νέα ηγεσία της γείτονος αρνείται να εφαρμόσει το άρθρο περί της χρήσης του συνταγματικού ονόματος της χώρας έναντι όλων.
Οι ελληνικές θέσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να αναδειχθούν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει το πρωί της Τετάρτης με τον Σέρβο ομόλογό του στην Αθήνα.
Η ανάγκη της ευρωπαϊκής διεύρυνσης ανέβηκε ξανά ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς τα Δυτικά Βαλκάνια απέκτησαν ειδική γεωπολιτική αξία και υπό τον κίνδυνο αύξησης της επιρροής της Μόσχας στην ευρύτερη περιοχή. Το ζήτημα της επιρροής τρίτων παικτών απασχολεί ιδιαιτέρως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και την Αθήνα δεδομένης της καταγεγραμμένης παρουσίας της Τουρκίας σε χώρες όπως η Αλβανία, το Κόσοβο και η Βοσνία- Ερζεγοβίνης, τόσο δια της οικονομικής διείσδυσης, όσο και μέσω της εργαλειοποίησης των μουσουλμανικών μειονοτήτων.
Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει τους Ευρωπαίους είναι η απογοήτευση των λαών των Δυτικών Βαλκανίων από τις καθυστερήσεις στη διαδικασία της διεύρυνσης, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Ι. Τζανετάκος