- Ο διεθνής εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου Στήβεν Ραπ δήλωσε ότι οι ομαδικοί τάφοι στη Συρία αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα από αυτά των Ναζί, με 157.000 θύματα από την κρατική "μηχανή θανάτου" του Μπασάρ αλ Άσαντ.
- Από το 2013, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν βασανιστεί και δολοφονηθεί, με χιλιάδες να συμμετέχουν στο σύστημα αυτών των εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων μελών της μυστικής αστυνομίας και άλλων.
- Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν έως και 66 τοποθεσίες ομαδικών τάφων στη Συρία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται με φορείς του ΟΗΕ για να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν απαντήσεις.
«Δεν έχω δει κάτι τέτοιο από τους Ναζί», δηλώνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο διεθνής εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου αναφορικά με τα στοιχεία από τοποθεσίες ομαδικών τάφων στη Συρία και την ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής για τους Αγνοούμενους για 157.000 θύματα από την κρατική «μηχανή θανάτου» του έκπτωτου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πάνω από 100.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από το 2013, είπε κατά την επίσκεψή του σε δύο ομαδικούς τάφους στις πόλεις Qutayfah και Najha κοντά στη Δαμασκό, ο αμερικανός εισαγγελέας Στήβεν Ραπ, ο οποίος ηγήθηκε των διώξεων στα δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου της Ρουάντα και της Σιέρα Λεόνε.
«Από τη μυστική αστυνομία που εξαφάνιζε ανθρώπους, τους δεσμοφύλακες και τους ανακριτές που διέπραξαν βασανιστήρια μέχρι θανάτου, μέχρι τους οδηγούς φορτηγών και τους μπουλντόζες που έκρυβαν τα σώματά τους, χιλιάδες άνθρωποι δούλευαν σε αυτό το σύστημα δολοφονίας», είπε ο Ραπ.
Thus it begins. @SyriaCivilDef exhume 7 bodies at a mass grave just outside Damascus. They can only do this if the grave is open. Can’t if corpse is completely concealed as per the 150,000+ at Al Qutayfah pic.twitter.com/3nzNSjt8sP
— Paraic O’Brien (@paraicobrien) December 17, 2024
Ο Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα, είχε επανειλημμένα αρνηθεί ότι η κυβέρνησή του διέπραξε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χαρακτήρισε τους επικριτές του ως εξτρεμιστές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με μια σειρά από φορείς του ΟΗΕ για να διασφαλίσουν ότι ο συριακός λαός θα λάβει απαντήσεις και θα λογοδοτήσει, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Reuters έδειξαν ότι οι εκσκαφές για ομαδικούς τάφους ξεκίνησαν στην τοποθεσία μεταξύ 2012 και 2014 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2022. Λεπτομέρειες για τους ομαδικούς τάφους της Συρίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ακροάσεων σε γερμανικό δικαστήριο και σε μαρτυρίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2021 και το 2023.
QUTAYFAH, Syria – An international war crimes prosecutor said on Tuesday, December 17, that evidence emerging from mass grave sites https://t.co/j2ckoesx7Y
— Rappler (@rapplerdotcom) December 18, 2024
Η Διεθνής Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στη Χάγη ανέφερε ότι έλαβε στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 66 τοποθεσίες ομαδικών τάφων στη Συρία.
Συγκριτικά, περίπου 40.000 άνθρωποι ήταν οι αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990.
Για τις οικογένειες των θυμάτων, η αναζήτηση της αλήθειας στη Συρία περιλαμβάνει αντιστοίχιση DNA με τουλάχιστον τρεις συγγενείς να δίνουν δείγματα αναφοράς. Η αρμόδια επιτροπή ζήτησε να προστατευθούν οι τοποθεσίες, ώστε να διατηρηθούν αποδεικτικά στοιχεία, αλλά οι χώροι των ομαδικών τάφων είναι ήδη προσβάσιμοι.
Πηγή: Reuters