- Η στήριξη της Ουκρανίας είναι η κύρια προτεραιότητα στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2023, με παρουσία του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι.
- Ο Ζελένσκι τόνισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για συνεχιζόμενη στήριξη με 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025.
- Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι νωρίς για διαπραγματεύσεις ειρηνικής λύσης, προτείνοντας πρώτα την ενίσχυση της Ουκρανίας για να μπορέσει να καθίσει ισχυρότερη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με το βλέμμα στη δεύτερη προεδρία Τραμπ που αρχίζει σε λίγες εβδομάδες και με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό διεξάγεται στις Βρυξέλλες το τελευταίο για φέτος Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παρών στις συζητήσεις και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Προσερχόμενος ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε ενότητα ΕΕ – ΗΠΑ για την επίτευξη της ειρήνης. Ο Ζελένσκι προσήλθε στη Σύνοδο, έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.
Ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα από την αρχή του νέου χρόνου να υπάρχει πολύ μεγάλη ενότητα ΗΠΑ και ΕΕ για την Ουκρανία, χρειαζόμαστε αυτή την ενότητα για να πετύχουμε την ειρήνη, μαζί ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν πραγματικά να σταματήσουν τον Πούτιν και να σώσουν την Ουκρανία».
Οι δεσμεύσεις για την αμέριστη στήριξη της ΕΕ από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την προσέλευσή τους στη σύνοδο, απηχούν και το πνεύμα του προσχεδίου της απόφασης που αναφέρει ότι η ΕΕ θα προσφέρει στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί και θα διαθέσει 30 δισ. το 2025, κυρίως για αγορά όπλων.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις πάντως που εστιάζουν στις πολεμικές εξελίξεις τώρα και στον τρόπο που η ΕΕ θα στηρίξει την Ουκρανία ώστε να καθίσει ισχυρότερη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Μία πρώιμη πίεση για την ειρήνη στην Ουκρανία, αυξάνει την κίνδυνο για μια κακή συμφωνία» τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας.
O Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε: «Είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για την ειρήνη στην Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την ειρήνη».
«Οι συνομιλίες τώρα να είναι για το πώς η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, οι συζητήσεις για την ειρήνη μπορούν να γίνουν αργότερα» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.
Σε δηλώσεις του την Τετάρτη (18/12) ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε ανάλογο κλίμα τόνισε: «Να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται στην “καλύτερη θέση” όταν αποφασίσει να μπει σε ειρηνικές συνομιλίες, με ενίσχυση σε αεράμυνα και άλλα όπλα».
Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γαλλική Parizien παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία δεν έχει τη δύναμη να απομακρύνει τους Ρώσους στρατιώτες από τα εδάφη που έχουν καταλάβει στα ανατολικά της χώρας και την Κριμαία, παρόλο που το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική διοίκηση, μόνο μία λύση υπάρχει και αυτή είναι η διπλωματία προκειμένου να πιεστεί ο Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του.
Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την κρίση στην Ουκρανία να κυριαρχεί και τους ηγέτες να συζητούν για τη συνέχιση της στήριξης σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο στην πληττόμενη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός εστιάζει στην ανάγκη οικονομικής και γεωπολιτικής στήριξης της Ευρώπης – επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αποκτήσει κοινή ευρωπαϊκη άμυνα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, με το ενδιαφέρον της Ευρώπης να είναι στραμμένο στη Συρία. Για την επόμενη ημέρα στη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει έχει ενιαίο μέτωπο, με την Ελλάδα να παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν στη Συρία.
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα μαζί με Αυστρία και Κύπρο έστειλε επιστολή στην ΕΕ για τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στη Συρία, με στόχο να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην περιοχή. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα έχει ουσιαστική παρουσία στην περιοχή μεριμνώντας για την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε άτυπη σύσκεψη 9 ηγετών για το μεταναστευτικό στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ( Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία, Κύπρος, Μάλτα, Ουγγαρία).
Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή
Αίθουσα: Κάλη Ζάραλη