- Οι Σέρβοι βουλευτές της Βοσνίας αποφάσισαν να εμποδίσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δικάζεται για παραβίαση διεθνών αποφάσεων και θεωρεί τη δίκη πολιτικά στημένη.
- Η Βοσνία, χωρισμένη σε δύο αυτόνομες περιοχές σύμφωνα με τη συνθήκη του Ντέιτον, αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ.
Οι νομοθέτες της σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας διέταξαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Δημοκρατίας την Τετάρτη τους Σέρβους εκπροσώπους της να εμποδίσουν τη λήψη αποφάσεων και τη μεταρρύθμιση των νόμων που απαιτούνται για την ένταξη της βαλκανικής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου συγκλήθηκε την Τρίτη το βράδυ για να συζητήσει μια «υποβάθμιση του νομικού συστήματος» σε σχέση με την εν εξελίξει δίκη του προέδρου της περιοχής Μίλοραντ Ντόντικ στο Βοσνίας.
Ο Ντόντικ, ένας Σέρβος αυτονομιστής ηγέτης, δικάζεται για αψήφιση της αποφάσεις του διεθνούς Ύπατου Εκπροσώπου που εποπτεύει την ειρήνη στη χώρα βάσει των συμφωνιών του Ντέιτον του 1995 η οποία τερμάτισε τρεισήμιση χρόνια εθνοτικού πολέμου.
Οι βουλευτές είπαν ότι η δίκη ήταν «πολιτικά στημένη», βασισμένη σε «παράνομες αποφάσεις» του νυν απεσταλμένου Κρίστιαν Σμιντ και του κρατικού δικαστηρίου και της εισαγγελίας, τις οποίες θεωρούν ως αντισυνταγματικές, επειδή δημιουργήθηκαν από τον απεσταλμένο για την ειρήνη και τον και όχι από τη συνθήκη του Ντέιτον.
Ο φιλορώσος Ντόντικ προσπάθησε σκληρά να διαχωρίσει τη σερβοκρατούμενη περιοχή από τη Βοσνία τα τελευταία χρόνια, αλλά σταμάτησε την διαδικασία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη συνθήκη του Ντέιτον, η Βοσνία χωρίστηκε σε δύο αυτόνομες περιοχές, τη Σερβική Δημοκρατία και μια Ομοσπονδία στην οποία κυριαρχούσε η Βοσνία από Κροάτες και Βόσνιους που συνδέονταν μέσω μιας αδύναμης κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό εξασφάλισε την ειρήνη αλλά άφησε τη Βοσνία δυσλειτουργική ως κράτος.
Μετά από χρόνια πολιτικών κωλυμάτων για την ένταξή της στην ΕΕ, η Βοσνία έλαβε ώθηση πέρυσι όταν οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ανοίξουν διαπραγματεύσεις μόλις η Βοσνία επιτύχει την απαραίτητη συμμόρφωση με κριτήρια ένταξης.
Πηγή: Reuters