- Η 28χρονη influencer Isabella Ma ισχυρίζεται ότι έχει αποφύγει φρούτα και λαχανικά για έξι χρόνια, ακολουθώντας μια δίαιτα αποκλειστικά με κρέας και γαλακτοκομικά, γεγονός που της επέφερε θετικές αλλαγές στην υγεία της, όπως απώλεια βάρους και βελτίωση του εμμηνορροϊκού κύκλου.
- Επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις ακραίες δίαιτες που αποκλείουν φυτικά προϊόντα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που σχετίζονται με την έλλειψη βιταμινών και φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία και την πρόληψη ασθενειών.
- Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των σαρκοφαγικών διαιτών, οι ειδικοί συμβουλεύουν την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών, για τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Μια 28χρονη influencer στο Instagram υποστηρίζει ότι αποφεύγει όλους τους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά τα τελευταία έξι χρόνια και έχει δει μια τεράστια αλλαγή στο σώμα της. «Δεν περίμενα ποτέ αυτό που συνέβη», παραδέχεται και προτρέπει άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι επιστήμονες, όμως, εκφράζουν επιφυλάξεις.
Η πρώην vegan, Isabella ‘Bella’ Ma, η οποία δημοσιεύει βίντεο ως «steakandbuttergal» στο Instagram, ισχυρίστηκε ότι έχει αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα υγείας που είχε και έχασε 10 κιλά τρώγοντας μόνο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η δίαιτα που ακολουθεί και το μυστικό της καλής του υγείας στα 74
Η επαγγελματίας μουσικός, η οποία έχει 420.000 ακολούθους στο Instagram, έχει αποδώσει στο αμφιλεγόμενο διατροφικό της πρόγραμμα τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού της κύκλου, την καταπολέμηση της κατάθλιψης και τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση.
«Δεν έχω πρόβλημα με χαμηλή ενέργεια, ούτε έχω καταστρέψει τις ορμόνες μου. Έχω χάσει πάνω από 11 κιλά, έχω ανώδυνες περιόδους, απίστευτα σταθερή ενέργεια και διάθεση επειδή το σώμα μου καίει πλέον λίπος ως καύσιμο», είπε σε ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να τρώει ένα ολόκληρο ψητό κοτόπουλο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Φρούτα και λαχανικά vs Κρέας και γαλακτοκομικά: Τι λένε οι επιστήμονες
Η εμπειρία της δεν ανταποκρίνεται στις συστάσεις των υγειονομικών αρχών όπως το NHS και το CDC που συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ακολουθούν μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή με λίγο κρέας, μερικούς υδατάνθρακες και να τρώνε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Οι πλούσιες σε κόκκινο κρέας δίαιτες έχουν συνδεθεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνος. Μεταξύ των άλλων αμφισβητήσιμων ισχυρισμών της Bella είναι ότι η δίαιτά της μόνο με κρέας είναι υπεύθυνη για το ύψος της, αναφέροντάς το ως τον λόγο που είναι ψηλότερη από τα αδέρφια της.
Έχει επίσης ισχυριστεί ότι δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιεί σαπούνι ή αφρόλουτρο σώματος, καθώς μυρίζει καταπληκτικά φυσικά και δεν βγάζει πλέον αέρια. Το ακόμη πιο περίεργο που είπε σε ένα βίντεο είναι ότι τρώγοντας ένα κομμάτι βούτυρο κάθε μέρα για ένα χρόνο αναζωογόνησε τη λίμπιντο της.
Η διατροφή που μπορεί να αναστρέψει τη βιολογική ηλικία σας μέσα σε μόλις 8 εβδομάδες
Πού οφείλεται η αύξηση της δημοτικότητας για τις σαρκοφαγικές δίαιτες – Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία
Οι σαρκοφαγικές δίαιτες, όπου οι άνθρωποι τρώνε μόνο ζωικά προϊόντα όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά, έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια με τα σχετικά με το θέμα βίντεο να αγγίζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο προβολές στο TikTok.
Βασίζονται στην ευρέως αμφισβητούμενη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που ζούσαν πριν από χιλιάδες χρόνια επιβίωναν μόνο με κρέας, και η μίμηση αυτής της πρακτικής στη σύγχρονη εποχή έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Το ενδιαφέρον για την εν λόγω δίαιτα έχει τροφοδοτηθεί εν μέρει από υποστηρικτές όπως ο Joe Rogan και ο Jordan Peterson, οι οποίοι λένε ότι η υιοθέτησή της βελτίωσε τις πνευματικές και σωματικές τους ικανότητες. Ωστόσο, την ώρα που η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί στα ύψη, το ίδιο συμβαίνει και με τις μελέτες που προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους.
Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μόνο δύο μερίδες κρέατος την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 200.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 40 χρόνια, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.
Και βρετανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξανε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 18% για κάθε επιπλέον 50 γραμμάρια που καταναλώνονταν την ημέρα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σοβαροί κίνδυνοι από τη διατροφή μόνο με κρέας
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι τα άτομα που περιορίζουν τη διατροφή τους στο κρέας ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ακόμη και καρκίνου λόγω της έλλειψης βιταμίνης C και φυτικών ινών.
Η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα φρούτα που αποφεύγουν οι κρεατοφάγοι, βοηθά στην προστασία των ιστών, στη διατήρηση της υγείας τους και στην επούλωση, με όσους δεν λαμβάνουν αρκετή να κινδυνεύουν από σκορβούτο.
Οι φυτικές ίνες είναι ένας όρος για τους υδατάνθρακες που βρίσκονται φυσικά στα φυτά και τους οποίους δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε εύκολα. Περνούν στα κατώτερα μέρη του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στη διόγκωση των κοπράνων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Η μη κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών είναι επίσης γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του εντέρου, μια ασθένεια που αυξάνεται στους νέους. Το Cancer Research UK εκτιμά ότι περίπου μια στις τέσσερις από τις περίπου 45.000 περιπτώσει που διαγιγνώσκονται στη Βρετανία κάθε χρόνο προκαλείται από την έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή.
Το κόκκινο κρέας και τα ζωικά προϊόντα όπως το τυρί και το βούτυρο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Μακροπρόθεσμα, αυτό κάνει την καρδιά να δουλεύει σκληρότερα αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν ορισμένα ευρήματα μελετών σχετικά με τους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Υπογραμμίζουν ότι πολλές έρευνες αποτυγχάνουν να διακρίνουν τον αντίκτυπο του επεξεργασμένου κρέατος όπως τα λουκάνικα και τα μπέργκερ από λιγότερο επεξεργασμένα κομμάτια όπως η μπριζόλα.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή με υγιεινά ζωικά προϊόντα όπως πιο άπαχα κομμάτια κρέατος, γαλακτοκομικά και αυγά μαζί με πολλά φρούτα και λαχανικά.
Οι ακραίες δίαιτες που απαγορεύουν μεγάλες ομάδες τροφίμων όπως ο βιγκανισμός, η φρουτοφαγία, όπου οι άνθρωποι τρώνε μόνο φρούτα ή η δίαιτα των σαρκοφάγων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.
Η διατροφή της Μέγκαν Μαρκλ που την κρατάει καλλίγραμμη και της δίνει ενέργεια – Ποιο είναι το μυστικό της
Οι vegan, για παράδειγμα, πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη λήψη αρκετών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρο, ασβέστιο, ιώδιο, σελήνιο και βιταμίνη Β12, τα οποία άλλοι άνθρωποι παίρνουν εύκολα από ζωικά προϊόντα.