Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το κορυφαίο ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα που αναλύει τη σύνδεση διατροφής και καρκίνου.
  • Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει ότι η κατανάλωση 300mg ασβεστίου καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%, με τρόφιμα όπως το γάλα και το γιαούρτι να παίζουν σημαντικό ρόλο.
  • Η έρευνα περιλάμβανε δεδομένα από περισσότερες από 500.000 γυναίκες και επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου, με το ασβέστιο να ενδέχεται να προστατεύει τον εντερικό ιστό.
  • Η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου απαιτεί υγιεινή διατροφή, περιορισμό του αλκοόλ και των επεξεργασμένων κρεάτων, και αύξηση της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Ο καρκίνος είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από τη μη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση. Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι μια σημαντική ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με αυτήν την σοβαρή ασθένεια και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας.

Μια απλή αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου που εκδηλώνεται σε άνδρες και γυναίκες. Μάθετε πώς ένα κοινό ρόφημα, πλούσιο σε ασβέστιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στον περιορισμό του κινδύνου για αυτή την σοβαρή πάθηση.

Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK, η κατανάλωση 300mg ασβεστίου επιπλέον (περίπου η ποσότητα ενός μεγάλου ποτηριού γάλακτος) την ημέρα θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, κατά 17%.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς το γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη μελέτη για τη διατροφή και τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέχρι σήμερα στο Nature Communications. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 500.000 γυναίκες για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ 97 προϊόντων διατροφής και θρεπτικών συστατικών και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε μέσο χρονικό διάστημα 16 ετών.

«Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μεμονωμένη μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου και υπογραμμίζει τον πιθανό προστατευτικό ρόλο του ασβεστίου στην ανάπτυξη αυτής της νόσου», δήλωσε η Dr. Keren Papier, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Και αυτό ίσχυε επίσης για μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου, όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επομένως, είναι πιθανό το ασβέστιο να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Έχουμε κάποια ιδέα σχετικά με το γιατί το ασβέστιο έχει αποτέλεσμα», δήλωσε η Papier. «Θεωρείται ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεσμεύοντας τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα για να σχηματίσει ένα είδος αβλαβούς «σαπουνιού», το οποίο τους εμποδίζει να βλάπτουν την επένδυση του εντέρου μας».

Αυτό το είδος «σαπουνιού» βοηθά αυτά τα χολικά και λιπαρά οξέα να απομακρυνθούν από το έντερο σαν «ελατήριο καθαρισμού» ώστε να μην μπορούν να συσσωρευτούν και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη.

Είναι αποτελεσματικά τα συμπληρώματα ασβεστίου;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη κατανάλωναν πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο ασβεστίου (άνω των 700mg). Αλλά για ορισμένες γυναίκες, αυτό μπορεί να οφείλεται στην προσθήκη συμπληρωμάτων ασβεστίου στα τρόφιμά τους.

Μπορείτε να βρείτε ασβέστιο που έχει προστεθεί σε προϊόντα, όπως το ψωμί ή ορισμένα φυτικά προϊόντα (π.χ. φυτικά γάλατα). Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το εάν τα συμπληρώματα ασβεστίου και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε αυτή τη μελέτη», εξήγησε η Papier. «Δεδομένης της ευρείας χρήσης των συμπληρωμάτων ασβεστίου, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν το ρόλο των συμπληρωμάτων ασβεστίου στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποικίλους πληθυσμούς».

Άλλες τροφές που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν περίπου 44.100 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τον τον 4ο πιο κοινό καρκίνο. Αλλά περισσότερα από 5 στα 10 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να προληφθούν.

Η διατροφή και ο καρκίνος μπορεί να είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν, αλλά υπάρχουν σαφείς σχέσεις μεταξύ ορισμένων προϊόντων διατροφής και του κινδύνου καρκίνου. Η μελέτη της Papier επιβεβαιώνει επίσης την σαφή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση επιπλέον 20 γρ. αλκοόλ την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 15%.

Μέτρα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους που επηρεάζουν τους ανθρώπους , γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πώς να τον αποτρέψουμε», δήλωσε η ειδικός υγείας, Sophia Lowes.

«Παράλληλα με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό του αλκοόλ και του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

Επόμενα βήματα

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε εάν η αύξηση των επιπέδων ασβεστίου συνιστάται για όλους. Η Papier και η ομάδα της θέλουν να εξετάσουν περαιτέρω το ρόλο του ασβεστίου στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε διαφορετικούς πληθυσμούς με ποικίλες διατροφές, για να κατανοήσουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα για την πρόληψη της νόσου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γιατροί θεώρησαν τις αλλαγές της διάθεσής μου ως κατάθλιψη – Ήταν όγκος στον εγκέφαλο» – Πώς το διαπίστωσε

Ο Richard West, 64 ετών, αντιμετώπισε σοβαρές αλλαγές στη διάθεση και αντικοινωνική συμπεριφορά, οι οποίες αρχικά αποδόθηκαν σε κατάθλιψη λόγω του lockdown, αλλά τελικά...

Μακροχρόνια ζωή : Γιαγιά 111 ετών αποκαλύπτει το ρόφημα που της προσφέρει ζωή – «Δεν έχω αρρωστήσει ποτέ»

Η Ανχελίνα Τόρες Βαλμπόνα, 111 ετών, είναι η γηραιότερη γυναίκα στην Ισπανία και αποκαλύπτει ότι το μυστικό της μακροχρόνιας ζωής της είναι ένα απλό...

Μόνο κάποιος με μάτια αετού μπορεί να παρατηρήσει 2 διαφορές σε 7 δευτερόλεπτα! Είστε ένας από αυτούς;

Τα παζλ εύρεσης διαφορών προάγουν τις παρατηρητικές ικανότητες και την μνήμη, προ Challenging the reader to find 2 differences between two similar images in...

Το σημάδι στο νύχι 38χρονης ήταν ένδειξη καρκίνου που εξαπλώθηκε στον εγκέφαλο – Πώς έμοιαζε

Μια 38χρονη γυναίκα από τη Βρετανία, η Kelly Heather, διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα) που είχε εξαπλωθεί στον εγκέφαλό της, ξεκινώντας από...

Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι είμαι 54 χρονών και έχω εγγόνια» – Ποιο τρόφιμο νομίζει ότι την διατηρεί νέα και όμορφη

Η 54χρονη Gina Stewart, γνωστή ως η "πιο σέξι γιαγιά του κόσμου", αποδίδει τη νεανική της εμφάνιση στη διατροφή της, με έμφαση στα πορτοκάλια,...

Αέρια με οσμή: 7 αιτίες που συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε φυσικά

Η παραγωγή αερίων είναι φυσιολογική, αλλά μπορεί να προκαλεί άσχημες οσμές λόγω παραγόντων όπως η διατροφή, η δυσκοιλιότητα και οι τροφικές δυσανεξίες.Οι 7 κύριες...

Έκανα μεταμόσχευση καρδιάς και τώρα έχω μνήμες από τη ζωή κάποιου άλλου» – Η εντυπωσιακή αλλαγή που συνέβη στην 58χρονη

Η Anne Marie Switzer, μια 58χρονη γυναίκα από τον Καναδά, υπήρξε ασθενής καρδιολογίας για 50 χρόνια λόγω καρδιακού ελαττώματος και μετά από μεταμόσχευση καρδιάς...

Υψηλή χοληστερίνη: Ποια είναι τα σημάδια που προκαλεί στο δέρμα (εικόνες)

Η υψηλή χοληστερίνη είναι συχνά ασυμπτωματική και μπορεί να εκδηλωθεί μέσω δερματικών σημείων όπως τα ξανθώματα, τα οποία είναι λιπαρές εναποθέσεις χοληστερόλης κάτω από...

Αντιγήρανση: Ποιες τροφές να καταναλώνετε σε κάθε δεκαετία της ζωής σας για να είστε υγιείς

Η διατροφή πρέπει να προσαρμόζεται σε κάθε δεκαετία της ζωής για να καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες του οργανισμού, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα...

Όσο μεγαλώνετε να συμπεριφέρεστε όπως νέοι» – Οι οδηγίες ενός 100χρονου για μια ευτυχισμένη ζωή

Ο 100χρονος Jack Weber μοιράζεται συμβουλές για μια ευτυχισμένη και μακρά ζωή, προτείνοντας να απολαμβάνουμε τα απλά πράγματα και να βρούμε κοινά ενδιαφέροντα με...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Τουρκία στοχεύει την Αθήνα με τους πυραύλους TAYFUN

Η Τουρκία επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, με...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι αναφέρουν σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ