- Η ανάγκη για ύπνο αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας την υγεία και την ευεξία μας.
- Οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μπορεί να απαιτούν διαφορετικές ώρες ύπνου.
- Το βιολογικό μας ρολόι είναι ρυθμισμένο για να είμαστε ενεργοί την ημέρα και να κοιμόμαστε τη νύχτα.
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε. Η ανάγκη για ύπνο αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας την υγεία και την ευεξία μας. Από τα νεογέννητα μέχρι τους ηλικιωμένους, οι ώρες ύπνου διαφέρουν σημαντικά. Ανακαλύψτε ποια είναι η ιδανική ώρα για να κοιμηθείτε, ανάλογα με την ηλικία σας.
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο ανά ηλικία
Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να επισκέπτονται την τουαλέτα πιο συχνά μέσα στη νύχτα, αλλά γνωρίζατε ότι η ποσότητα ύπνου που χρειαζόμαστε αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε; Άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να ξυπνούν πιο συχνά και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, επειδή ο κύκλος ύπνου των ανθρώπων αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Επομένως, ίσως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ειδικοί ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της παιδοψυχολόγου Dr. Lynelle Schneeberg, δήλωσαν στο Sleep.com ότι οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες μπορεί να απαιτούν και διαφορετικές ώρες ύπνου. Χρησιμοποιώντας δεδομένα ύπνου από το National Sleep Foundation, ειδικοί αποκάλυψαν ποια είναι η καλύτερη ώρα ύπνου για κάθε ηλικία.
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Εάν είστε ευχαριστημένοι με την τρέχουσα ρουτίνα ύπνου σας, συνεχίστε να την ακολουθείτε. Εάν ο τρόπος ζωής σας απαιτεί διαφορετικές ώρες ύπνου, τότε μην εστιάζετε στην ιδανική ώρα αλλά στην επαρκή ξεκούραση.
Το Sleep.com συμβουλεύει να τηρούμε τα εξής σε ό,τι αφορά την ώρα ύπνου ανά ηλικία:
- Νεογέννητα (0–3 μηνών): Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σύσταση για ώρα ύπνου
- Βρέφη (4–11 μηνών): 6–7 μ.μ.
- Νήπια (1–2 ετών): 7–7:30 μ.μ.
- Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3–5 ετών): 7–8 μ.μ.
- Παιδιά σχολικής ηλικίας (6–13 ετών): 8–9:30 μ.μ.
- Έφηβοι (14–17 ετών): 9–10:30 μ.μ.
- Νεαροί ενήλικες (18–25 ετών): 8 μ.μ.–12 μ.μ.
- Ενήλικες (26–64 ετών): 8 μ.μ.–12 μ.μ.
- Ηλικιωμένοι (65+ ετών): 8 μ.μ.–12 μ.μ.
Γιατί έχει σημασία το πότε κοιμάστε;
Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (University of Queensland) επισημαίνει ότι παρόλο που ο καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες ύπνου, το βιολογικό μας ρολόι είναι ρυθμισμένο ώστε να είμαστε ενεργοί την ημέρα και να κοιμόμαστε τη νύχτα. Όταν δεν κοιμάστε σε αυτές τις προκαθορισμένες ώρες, αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας επειδή απορυθμίζεται το εσωτερικό μας βιολογικό ρολόι, προσθέτουν οι ειδικοί.
Αυτό είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί ύπνου δεν συνιστούν να κοιμάστε πολύ το Σαββατοκύριακο, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάτι που ονομάζεται «κοινωνικό jetlag». Επιπλέον, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι «εάν και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι καλύτερος από την αϋπνία, τα στοιχεία από τους εργαζομένους σε βάρδιες [οι οποίοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από παθήσεις όπως κατάθλιψη, καρκίνος και διαβήτης] υποδηλώνουν ότι ο χρόνος ύπνου σχετίζεται με την υγεία».