ΔΕΠΥ και αυτισμός: Η διατροφή στην εγκυμοσύνη που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 122%

Η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο ΔΕΠΥ και αυτισμού μέσω ανθυγιεινών επιλογών.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού. Ποιες διατροφικές επιλογές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά; Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, κορεσμένων λιπαρών και ραφιναρισμένων σακχάρων κατά την κύηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των διαταραχών κατά έως και 122%.

Εγκυμοσύνη: Η κακή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού κατά 122% και ΔΕΠΥ κατά 66%

Ο ρόλος της μητρικής υγείας στη νευροαναπτυξιακή πορεία του παιδιού αποτελεί αντικείμενο έρευνας, με ολοένα και περισσότερα στοιχεία να δείχνουν ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο ΔΕΠΥ και διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ).

Ενώ η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις παθήσεις, αναδυόμενες μελέτες δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικές επιδράσεις—ιδιαίτερα η μητρική διατροφή—μπορούν να επηρεάσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου και ενδεχομένως να συμβάλουν σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Πρόσφατα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι μια διατροφή δυτικού τύπου, που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, ραφιναρισμένων σακχάρων και ανθυγιεινών λιπαρών, μπορεί να σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά.

Μελέτη μεγάλης κλίμακας που ανέλυσε πάνω από 60.000 ζεύγη μητέρας-παιδιού διαπίστωσε ότι ακόμη και μικρές αλλαγές προς αυτό το διατροφικό πρότυπο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ΔΕΠΥ κατά 66% και τον κίνδυνο αυτισμού κατά 122%. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών επιλογών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων.

ΔΕΠΥ: Ποιοι παράγοντες στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια σύνθετη νευροαναπτυξιακή πάθηση που επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διάφοροι μητρικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ στα παιδιά:

  1. Χρήση παρακεταμόλης: Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης σε ακεταμινοφαίνη και ενός υψηλότερου κινδύνου ΔΕΠΥ στα παιδιά. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health διαπίστωσε ότι οι μητέρες με ανιχνεύσιμα επίπεδα παρακεταμόλης στο αίμα τους κατά το δεύτερο τρίμηνο είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ σε σύγκριση με εκείνες χωρίς τέτοια έκθεση. Συγκεκριμένα, το 18% των παιδιών των οποίων οι μητέρες έλαβαν παρακεταμόλη εμφάνισαν συμπτώματα ΔΕΠΥ, έναντι 9% των οποίων οι μητέρες δεν έλαβαν. Αυτή η συσχέτιση ήταν ιδιαίτερα έντονη στα κορίτσια, τα οποία είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΔΕΠΥ.
  2. Μητρικό στρες: Τα αυξημένα επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ στα παιδιά. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα παιδιά με μητέρες που βίωσαν μέτριο έως σοβαρό στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφάνισαν πιο σοβαρά συμπτώματα ΔΕΠΥ σε σύγκριση με εκείνα που οι μητέρες τους δεν αντιμετώπισαν σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες. Ο χρονισμός της έκθεσης στο στρες παίζει επίσης ρόλο, με το στρες κατά το τρίτο τρίμηνο να συσχετίζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα.
  3. Λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη: Η προγεννητική έκθεση σε μητρικές λοιμώξεις, ειδικά όταν συνοδεύονται από πυρετό, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ στα παιδιά. Για παράδειγμα, οι αναπνευστικές λοιμώξεις με πυρετό κατά το δεύτερο τρίμηνο και οι ουρογεννητικές λοιμώξεις στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης έχουν συνδεθεί με αυξημένες διαγνώσεις ΔΕΠΥ στα παιδιά.
  4. Έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες: Η έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρεμβαίνει στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο ΔΕΠΥ. Επιπλέον, η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες όπως ο μόλυβδος έχει συσχετιστεί με συμπτώματα που μοιάζουν με ΔΕΠΥ.
  5. Μητρικές ιατρικές παθήσεις: Παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ΔΕΠΥ και άλλων νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά.

Η διατροφή δυτικού τύπου και οι κίνδυνοι για την υγεία

Η διατροφή δυτικού τύπου, ή αλλιώς πρότυπη αμερικανική διατροφή, standard american diet ή SAD, χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων και συσκευασμένων τροφίμων, ραφιναρισμένων υδατανθράκων, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών, γλυκών, τηγανητών τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλά λιπαρά.

Αυτή η διατροφική συνήθεια συνήθως περιλαμβάνει χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολόκληρων σπόρων δημητριακών, ξηρών καρπών, σπόρων, οσπρίων και ψαριών.

Μια τέτοια διατροφή συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών και προστιθέμενων σακχάρων συμβάλλουν αρνητικά στην υγεία. Αντίθετα, διατροφές πλούσιες σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα—όπως η μεσογειακή διατροφή—συνδέονται θετικά με την υγεία.

Διατροφή δυτικού τύπου και εγκυμοσύνη: Αυξημένος ο κίνδυνος για ΔΕΠΥ και Αυτισμό

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι επηρεάζουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Τώρα, μια ολοκληρωμένη κλινική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Copenhagen Prospective Study on Asthma in Childhood (COPSAC), βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της μητρικής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά.

«Όσο πιο πιστή είναι μία γυναίκα στη δυτική διατροφή κατά την εγκυμοσύνη—δηλαδή μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, ζάχαρη και ραφιναρισμένα προϊόντα και χαμηλή σε ψάρια, λαχανικά και φρούτα—τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος για το παιδί της να αναπτύξει ΔΕΠΥ ή αυτισμό», λέει ο Αμερικανός επικεφαλής συγγραφέας, Δρ David Horner, MD, PhD, σύμφωνα με το Neuroscience News.

Η μελέτη εντόπισε ένα δυτικό διατροφικό πρότυπο χρησιμοποιώντας ανάλυση βάσει δεδομένων. Ακόμη και μέτριες αλλαγές σε αυτό το διατροφικό φάσμα συσχετίστηκαν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο. Για παράδειγμα, ελαφρές αποκλίσεις προς μια πιο δυτική διατροφή συνδέθηκαν με 66% αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ και 122% αυξημένο κίνδυνο αυτισμού.

Ωστόσο, αυτό παρουσιάζει επίσης μια ευκαιρία: ακόμη και μικρές διατροφικές προσαρμογές μακριά από ένα δυτικό πρότυπο θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Αναλύθηκαν πάνω από 60.000 ζεύγη μητέρας-παιδιού

Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικά πρότυπα, δείγματα αίματος και διαγνώσεις ΔΕΠΥ σε τέσσερις μεγάλες ανεξάρτητες ομάδες στη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 60.000 ζεύγη μητέρας-παιδιού.

Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας μεταβολομική, παρέχοντας πληροφορίες για τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν τη διατροφή με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και χρησιμεύοντας ως μέθοδος επικύρωσης για τα αποτελέσματα. Η σύνδεση μεταξύ των δυτικών διατροφικών προτύπων και της ΔΕΠΥ παρατηρήθηκε και στις τέσσερις ομάδες και επικυρώθηκε σε τρεις από αυτές χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές μεθόδους, ενισχύοντας την αξιοπιστία της μελέτης, σύμφωνα με τον David Horner.

Η μελέτη βασίζεται σε ένα εξαιρετικά λεπτομερές και ισχυρό σύνολο δεδομένων όπου σχεδόν 600 παιδιά αξιολογήθηκαν κλινικά για νευροαναπτυξιακές διαταραχές στην ηλικία των 10 ετών. Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ευρημάτων, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, η οποία είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της δυτικής διατροφής της μητέρας και του κινδύνου ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά παρέμεινε.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στην πρώιμη εγκυμοσύνη

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της μελέτης είναι η υψηλή ποιότητα των βιολογικών δειγμάτων, τα οποία περιλάμβαναν επαναλαμβανόμενες μεταβολομικές μετρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της παιδικής ηλικίας. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να αποδείξουν ότι η συσχέτιση της διατροφής με τον κίνδυνο ΔΕΠΥ ήταν ισχυρότερη στην πρώιμη και μέση εγκυμοσύνη.

«Συγκρίνοντας τις ομάδες, παρατηρήσαμε τις ισχυρότερες συσχετίσεις στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις μητρικές διατροφικές επιδράσεις», εξηγεί ο ανώτερος συγγραφέας, Καθηγητής Morten Arendt Rasmussen από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές εντόπισαν 43 συγκεκριμένους μεταβολίτες στο μητρικό αίμα που συνδέονταν με μια δυτική διατροφή και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση της σύνδεσης μεταξύ διατροφής και νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

«Διαπιστώσαμε ότι 15 από αυτούς τους 43 μεταβολίτες συνδέονταν ιδιαίτερα με τον αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ. Πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες προέρχονται από τη διατροφική πρόσληψη και παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες—παράγοντες που πιστεύεται ότι είναι κρίσιμοι στην πρώιμη νευροανάπτυξη», λέει ο David Horner.

Είναι αποτελεσματικές οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για τις έγκυες;

Σύμφωνα με τον David Horner, αυτή η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για τις έγκυες γυναίκες είναι επαρκείς. Στη Δανία, οι διατροφικές συστάσεις για τις έγκυες γυναίκες σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν αυτές για τον γενικό πληθυσμό, τονίζοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ολόκληρους σπόρους και ψάρια και όχι κόκκινο κρέας.

«Γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές απαιτήσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η μελέτη μας υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη είναι η διατροφική σύνθεση για την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Ενώ η σκανδιναβική διατροφή θεωρείται συχνά υγιεινή, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι πολλές έγκυες γυναίκες ακολουθούν διατροφικά πρότυπα που θα μπορούσαν να βελτιστοποιηθούν για να υποστηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη του παιδιού τους», επισημαίνει.

«Αυτή η μελέτη εγείρει το ερώτημα εάν οι υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις ακολουθούνται επαρκώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης—και εάν έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού», συνεχίζει.

Προσθέτει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει απλώς μια συσχέτιση μεταξύ διατροφής και κινδύνου ΔΕΠΥ, αλλά παρέχει και πληροφορίες για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και ομάδες τροφίμων που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου.

«Η ανάλυσή μας δεν επιβεβαιώνει μόνο μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ διατροφής και κινδύνου ΔΕΠΥ, αλλά εντοπίζει και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για βελτιωμένες διατροφικές οδηγίες και προληπτικές στρατηγικές», δηλώνει.

«Κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο η μητρική διατροφή επηρεάζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη, μπορούμε να εντοπίσουμε καλύτερα τα βασικά θρεπτικά συστατικά και τις διατροφικές προσαρμογές που απαιτούνται για τη μείωση του κινδύνου νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες για τη βελτίωση των διατροφικών συστάσεων και την προώθηση υγιέστερων αποτελεσμάτων για τις μελλοντικές γενιές».

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τη νευροαναπτυξιακή υγεία του παιδιού, με έρευνες να δείχνουν ότι συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ και αυτισμού.
  • Η διατροφή δυτικού τύπου, πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά, αυξάνει τον κίνδυνο ΔΕΠΥ κατά 66% και αυτισμού κατά 122%, επηρεάζοντας κρίσιμες φάσεις ανάπτυξης του εγκεφάλου.
  • Άλλοι προγεννητικοί παράγοντες, όπως το στρες, λοιμώξεις, φαρμακευτική αγωγή και περιβαλλοντικές τοξίνες, επίσης συμβάλλουν στην εμφάνιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών.
  • Οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους, καθιστώντας τη σωστή διατροφή κατά την εγκυμοσύνη μια σημαντική προληπτική στρατηγική για την υγεία του παιδιού.

Πηγή: oloygeia.gr

Το «επώδυνο» σύμπτωμα στα πόδια που δείχνει φραγμένες αρτηρίες και υψηλή χοληστερίνη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καρκίνος: Πρωτοποριακό εμβόλιο που στοχεύει το DNA του όγκου από επιστήμονες του Yale

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale έχουν αναπτύξει ένα πρωτοποριακό εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο του νεφρού, το οποίο στοχεύει στο DNA του όγκου και...

Πρωτεΐνη: Το Νο1 υποτιμημένο λαχανικό με τριπλάσια περιεκτικότητα σε αυτό το θρεπτικό συστατικό...

Το άρθρο αναδεικνύει την εξαιρετική διατροφική αξία των φασολιών edamame, τα οποία περιέχουν τριπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από ένα αυγό, προσφέροντας 18,4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Τα...

Ύπνος: Ειδικός αποκαλύπτει 5 κόλπα για να ξυπνάτε λιγότερο κουρασμένοι το πρωί – «Το πρωινό γεύμα είναι το κλειδί»

Η ειδικός ύπνου Dr. Deborah Lee προσφέρει πέντε πρακτικές συμβουλές για να ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι το πρωί. Σύμφωνα με την ίδια, το πρωινό γεύμα είναι...

Μακροζωία: Τι κάνουν 7 γιατροί για να ζήσουν περισσότερα και υγιέστερα χρόνια

Το άρθρο αναλύει τις στρατηγικές που ακολουθούν επτά γιατροί και επιστήμονες για να διασφαλίσουν τη μακροχρόνια υγεία τους, εστιάζοντας στη διάρκεια υγείας αντί στη...

Διαβήτης: Οι 4 τροφές που πρέπει να αφαιρέσετε από την διατροφή σας για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ο διαβήτης προκαλείται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και η διατροφή είναι κρίσιμη για τη διαχείρισή του. Σύμφωνα με τον ειδικό Rhysaa Phommachanh, τέσσερις...

Ύπνος: Η Νο1 συνήθεια για να κοιμηθείτε καλύτερα και να ενισχύσετε τον μεταβολισμό...

Σύμφωνα με τον ειδικό Shawn Stevenson, ο ύπνος έχει καθοριστική σημασία για την απώλεια βάρους και τη λειτουργία του μεταβολισμού. Σε πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε...

Αρτηριακή πίεση: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές – Πώς τη μετράμε σωστά

Το άρθρο αναλύει τη σημασία της παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «σιωπηλό δολοφόνο» λόγω της συχνής έλλειψης συμπτωμάτων. Οι φυσιολογικές τιμές είναι...

Άρχισε η αποστολή sms για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα – Η ανάρτηση του Γεωργιάδη

Άρχισε η αποστολή sms για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός καλεί 5.200.000 δικαιούχους να εκμεταλλευτούν...

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε μπριζόλα

Η μπριζόλα, αν και είναι μια δημοφιλής και νόστιμη επιλογή, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Σύμφωνα με ειδικούς, άτομα με προβλήματα υγείας...

Ύπνος: Οι 7 τροφές που «καταπολεμούν την πείνα και προωθούν την χαλάρωση», σύμφωνα...

Το άρθρο εξετάζει τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πείνας και στην προώθηση ενός ποιοτικού ύπνου. Οι ειδικοί προτείνουν επτά υγιεινές επιλογές...

Υψηλή χοληστερόλη: Το Νο1 ανεπαίσθητο σημάδι στις αρθρώσεις που μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα

Η υψηλή χοληστερόλη, γνωστή ως "σιωπηλός δολοφόνος", μπορεί να μην εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Ένα από τα...

Ύπνος: Οι ώρες ξεκούρασης που χρειάζεστε για να φαίνεστε «10 χρόνια νεότεροι», σύμφωνα...

Ο ύπνος είναι καθοριστικός για τη νεανική εμφάνιση, σύμφωνα με την Dr. Chelsie Rohrscheib, νευροεπιστήμονα και ειδικό ύπνου. Η σωστή ποσότητα ύπνου, 7 έως 9...

Καρκίνος του παγκρέατος: Τα 3 ανεπαίσθητα σημάδια της νόσου που δεν πρέπει να...

Ο Dr. Ahmed επισημαίνει τρία κρίσιμα αλλά συχνά παραβλεπόμενα σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος που θα πρέπει να γνωρίζουμε: η εμφάνιση νέου διαβήτη τύπου...

Ύπνος: Ειδικός εξηγεί τι να κάνετε εάν ξυπνάτε στις 3 τα ξημερώματα –...

Το άρθρο εξετάζει τις νυχτερινές αφυπνίσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο του ξυπνήματος στις 3 τα ξημερώματα, το οποίο είναι συνηθισμένο και επηρεάζει εκατομμύρια...

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από γρίπη και 7 από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 17-23 Φεβρουαρίου, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει υψηλή, με 4 θανάτους και...

Αυτισμός: Τσιπάκι που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες

Επιστήμονες από το Ισραήλ ανέπτυξαν ένα καινοτόμο τσιπάκι που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο, προσφέροντας νέες δυνατότητες για την εξατομικευμένη θεραπεία του αυτισμού και άλλων νευροψυχιατρικών...

Καρκίνος: Το Νο1 θρεπτικό συστατικό που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου, σύμφωνα με ειδικούς

Μια πρόσφατη μελέτη του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο αναδεικνύει τη βιταμίνη D ως πιθανό κρίσιμο παράγοντα στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο....

Ύπνος: Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σύμφωνα με έναν γιατρό

Ο Dr. Myro Figura, αναισθησιολόγος και καθηγητής ιατρικής, προειδοποιεί ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε είναι να...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χρίστος Κούγιας: Στα χνάρια του πατέρα του, Αλέξη

Ο Χρίστος Κούγιας, γιος του αείμνηστου ποινικολόγου Αλέξη Κούγια,...

Ο γιος του Τζέριαν Γκραντ ζήτησε έξοδο και παιχνίδι με τον «θείο» Χουάντσο για...

Ο γιος του Τζέριαν Γκραντ, Τζρεξ, ζήτησε από τον...

Πύρρος Δήμας: «Πέρασα νευρική βουλιμία μετά τον θάνατο της συζύγου μου»

Ο Πύρρος Δήμας, σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στον Alpha,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ