Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

«Καμπανάκι» του ΠΟΥ για τη χολέρα: «Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων»

  • Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναφέρει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων χολέρας και υπογραμμίζει πως η ασθένεια είναι εύκολα θεραπεύσιμη.
  • Ο αριθμός κρουσμάτων χολέρας αυξήθηκε κατά 13%, με τους θανάτους να αυξάνονται κατά 71% το 2023 σε σχέση με το 2022.
  • Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των επιδημιών χολέρας περιλαμβάνουν ένοπλες συρράξεις, κλιματική αλλαγή, έλλειψη πόσιμου νερού και άλλοι.
  • Η γεωγραφική κατανομή της χολέρας μεταβλήθηκε, με μείωση κρουσμάτων στη Μέση Ανατολή και αύξηση στην Αφρική.
  • Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα εκδήλωσης επιδημίας χολέρας το 2024 και καλεί για αύξηση παραγωγής εμβολίων.
  • Επιμένει πως η πρόληψη μέσω πόσιμου νερού, αποχέτευσης και υγιεινής είναι σημαντικότερη από τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της χολέρας.

ο γενικός διευθυντής του οποίου Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους θύμισε πως τα ξεσπάσματα θα μπορούσαν να είχαν «αποφευχθεί» και πως πρόκειται για ασθένεια «εύκολο να θεραπευτεί».

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων χολέρας αυξήθηκε κατά 13% φθάνοντας τα 535.321, ενώ αυτός των θανάτων κατά 71% (4.000+) το 2023 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τις στατιστικές που δημοσιοποίησε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

«Η χολέρα σκότωσε πάνω από τέσσερις χιλιάδες ανθρώπους πάνω σε έναν χρόνο» ενώ πρόκειται για «ασθένεια που μπορεί να αποτραπεί και να θεραπευτεί εύκολα», επέμεινε ο Δρ. Τέντρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χειρότερα, οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι κατά πάσα πιθανότητα «υποτιμημένοι», τόνισε ο Φιλίπ Μπαρμποζά, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΠΟΥ για τη χολέρα και άλλες επιδημικές ασθένειες που προκαλούν οξείες διάρροιες. Εξήγησε πως αυτό οφείλεται στα διαγνωστικά κενά, καθώς η διαφορά δυνατοτήτων είναι χαώδης από χώρα σε χώρα.

Οι ένοπλες συρράξεις, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόσιμου νερού και αποχέτευσης, η φτώχεια, η υπανάπτυξη και οι εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί εξαιτίας ένοπλων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν να αυξηθούν οι επιδημίες χολέρας το 2023, απαρίθμησε ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του.

Η γεωγραφική κατανομή της χολέρας «μεταβλήθηκε αξιοσημείωτα» το 2023 σε σύγκριση με το 2022: σημειώθηκε μείωση 32% των κρουσμάτων στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, αλλά αλματώδης αύξησή τους 125% στην Αφρική.

Το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που αναφέρθηκαν θάνατοι εξαιτίας χολέρας εκτός δομών υγείας («θάνατοι στην κοινότητα»), κάτι που πιστοποιεί «σοβαρά κενά στην πρόσβαση σε θεραπεία», τόνισε ο ΠΟΥ.

Το 2024, ο παγκόσμιος κίνδυνος να εκδηλωθούν επιδημίες χολέρας παραμένει «πολύ υψηλός»· 22 χώρες «αναφέρουν το τρέχον διάστημα ενεργές επιδημίες», σημείωσε ο Δρ. Τέντρος. Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί πάνω από 342.000 κρούσματα και 2.400 θάνατοι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων.

«Την περασμένη χρονιά παρήχθησαν περίπου 36 εκατομμύρια δόσεις, μόλις η μισή από την ποσότητα που έχουν ζητήσει 14 χώρες που πλήττονται από τον Οκτώβριο του 2022», συνόψισε ο Δρ. Τέντρος.

Υπενθυμίζοντας πως το τρέχον διάστημα «δεν υπάρχει παρά μόνο μια κατασκευάστρια εμβολίων κατά της χολέρας, η EuBiologics» (Νότια Κορέα), κάλεσε άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες «που σχεδιάζουν να εισέλθουν στην αγορά να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους».

Εξάλλου, παρότι ο εμβολιασμός είναι «σημαντικό εργαλείο», είναι «το πόσιμο νερό, η αποχέτευση και η υγιεινή» που αποτελούν «τις μόνες διαρκείς και μακροπρόθεσμες λύσεις», επέμεινε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η χολέρα, που μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού ή περιττωμάτων που περιέχουν το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες χωρίς θεραπεία. Είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά.

ΑΠΕΜΠΕ-ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ενίσχυση με Αϊζάια Τέιλορ για την Dubai BC

Η Dubai BC προσθέτει τον Αϊζάια Τέιλορ στο ρόστερ...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση...

«Αθήνα 20 χρόνια μετά»: Η μεγάλη γιορτή του ελληνικού αθλητισμού στο Καλλιμάρμαρο (ΦΩΤΟρεπορτάζ)

Η βραδιά στο Παναθηναϊκό Στάδιο γιόρτασε την ιστορική χρονιά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γεωργιάδης: Αναδρομικά θα ελεγχθούν οι γιατροί που συνταγογραφούν στον ΕΟΠΥΥ την τελευταία 5ετία

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ελέγχους σε γιατρούς που υπερσυνταγογράφησαν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 5 χρόνια.Έχει εγκατασταθεί σύστημα κατά της απάτης στον ΕΟΠΥΥ για την...

ΠΕΦ: Η οικονομική διάσταση της απάτης «μαμούθ» στον ΕΟΠΥΥ επιβαρύνει τις φαρμακευτικές

Η ΠΕΦ αναφέρει ότι ο έλεγχος της κατανάλωσης και η πάταξη φαινομένων πλασματικής συνταγογράφησης είναι στον πυρήνα των θέσεών της.Η ΠΕΦ εκφράζει ικανοποίηση για...

Έρευνα: Μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύσει έναντι καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Έρευνα δείχνει ότι μέτρια κατανάλωση καφέ προστατεύει ενάντια σε καρδιομεταβολικά νοσήματαΜελέτη με δεδομένα από βρετανική βάση δεδομένων UK BiobankΚατανάλωση τριών φλυτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται...

Αυτό που εντοπίστηκε σε ανθρώπινους εγκεφάλους σόκαρε τους επιστήμονες

Έρευνα στο περιοδικό JAMA ανακάλυψε μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλοΜικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε ιστούς οσφρητικού βολβούΑνιχνεύθηκαν σε 8 από τα 15 άτομα που εξετάστηκανΥποθέτεται...

Κάθε πότε χρειάζεται να αλλάζουμε τις πετσέτες μπάνιου

Σύμφωνα με ειδικούς, ιδανικά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση.Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε τις πετσέτες 2-3 φορές πριν τις πλύνουμε, αρκεί...

Μυστικά για να ετοιμάσετε τις πιο τραγανές τορτίγιες

Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στον φούρνο της κουζίνας τυλίγοντάς τες σε αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά στους 180 C°.Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τις τορτίγιες σε ένα...

Προ των πυλών νέες πανευρωπαϊκές απαγορεύσεις για το κάπνισμα;

Η Επιτροπή θα χορηγήσει επιχορηγήσεις για τον έλεγχο του καπνού και την πρόληψη του εθισμού.Νέα πρωτοβουλία που προτείνει επέκταση πολιτικών για το περιβάλλον χωρίς...

Μελέτη: Πάνω από 39 εκατ. θάνατοι από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ως το 2050

Μελέτη προβλέπει ότι πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά έως το 2050.Πρώτη παγκόσμια ανάλυση της μικροβιακής αντοχής (AMR)...

Στα 6,5 δις ευρώ η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ – Σημαντικές οι προκλήσεις

Η ετήσια έκθεση "Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023" παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα...

Ερευνητές δημιουργούν έναν από τους πρώτους ολοκληρωμένους χάρτες για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη

Ολοκληρώθηκε έρευνα για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη, δημοσιευμένη στο περιοδικό "Nature Neuroscience".Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας 38...