Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν τη σημαντική σχέση μεταξύ ύπνου και κινδύνου εμφάνισης άνοιας, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, ενώ μια ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος κάτω των έξι ωρών αυξάνει τον κίνδυνο κατά 30%. Παράλληλα, προβλήματα όπως η δυσκολία στην έναρξη του ύπνου (πάνω από 30 λεπτά) συνδέονται με 45% αυξημένο κίνδυνο.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι ο υπερβολικός ύπνος (εννέα ή περισσότερες ώρες) μπορεί να συνδέεται με την άνοια, αν και αυτή η σχέση εξασθενεί όταν συνυπολογίζονται παράγοντες όπως η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εντοπίστηκε άμεση σύνδεση μεταξύ καταστάσεων όπως η υπνική άπνοια ή το έντονο ροχαλητό με την άνοια ή τη θνησιμότητα.
Η επιστημονική εξήγηση για τη σχέση ύπνου-άνοιας έγκειται στις διαδικασίες καθαρισμού του εγκεφάλου που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος επιταχύνει την απομάκρυνση πρωτεϊνών και πλακών που σχετίζονται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες που θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση του ύπνου στους ηλικιωμένους και τη μείωση του κινδύνου άνοιας.
Πιο αναλυτικά:
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε. Μία μελέτη αποκαλύπτει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής πάθησης, ειδικά για άτομα άνω των 50 ετών. Τα ευρήματα αυτά τονίζουν τη σημασία της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου.
Όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για άνοια, σύμφωνα με μελέτη
Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ποσότητα ύπνου που λαμβάνετε στα 50, 60 και 70 σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 30%. Μια μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 2020 εξέτασε χιλιάδες άτομα άνω των 65 ετών. Συνέκρινε τα μοτίβα ύπνου που ανέφεραν οι συμμετέχοντες για τον εαυτό τους με τη διάγνωση, την ανάπτυξη ή ακόμη και τον θάνατο από άνοια τα επόμενα πέντε χρόνια. Παρατηρήθηκε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.
Ωστόσο, το να κοιμάστε απλώς περισσότερο μπορεί να μην είναι η λύση, καθώς η μελέτη βρήκε επίσης μια σχέση μεταξύ άνοιας και ύπνου για εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτή η σχέση εξαφανίστηκε όταν προσάρμοσαν τα μοντέλα τους για να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις.
Όμως, δεν είναι μόνο η διάρκεια του ύπνου σας που θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου σας, καθώς οι άνθρωποι που συνήθως χρειάζονται 30 λεπτά ή περισσότερο για να αποκοιμηθούν, αντιμετώπισαν επίσης αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά 45%. Επίσης, η κακή ποιότητα ύπνου θα μπορούσε επίσης να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου. «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η μικρή διάρκεια ύπνου είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση άνοιας και τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες», ανέφεραν οι ερευνητές.
Παραδόξως, οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν άμεσες σχέσεις μεταξύ παθήσεων όπως η υπνική άπνοια ή ακόμη και το δυνατό ροχαλητό με την άνοια ή τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μια δεύτερη ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα μπορεί να αντιμετωπίζουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, ακόμη και μία επιπλέον ώρα ύπνου θα μπορούσε να μετριάσει αυτή την αυξημένη απειλή.
Πώς ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο και προστατεύει από την άνοια
Η σχέση μεταξύ των μοτίβων ύπνου μας και της άνοιας θα μπορούσε να οφείλεται στις δραστηριότητες καθαρισμού του εγκεφάλου ενώ κοιμόμαστε. Όταν το σώμα κοιμάται, ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επιταχύνει τη διαδικασία καθαρισμού του, για να καταπολεμήσει τη συσσώρευση πρωτεϊνών και πλακών, που θεωρείται ότι είναι η αιτία της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μοτίβα ύπνου μας μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν, από την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής έως την ανάπτυξη παθήσεων που ενδέχεται να διαταράξουν τον ύπνο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες ώστε να δώσουν συγκεκριμένες συστάσεις στους ηλικιωμένους για να βελτιώσουν τον ύπνο τους και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.