Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, με τα κρούσματα να αυξάνονται παγκοσμίως κατά περίπου 20%.
Ο καθηγητής Justin Stebbing επισημαίνει ότι το γιαούρτι τροποποιεί το μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή, με το ελληνικό πλήρες γιαούρτι να προτείνεται ως η καλύτερη επιλογή.
Πέραν της πιθανής προστασίας από τον καρκίνο, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να συμβάλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
Πιο αναλυτικά:
Ένα κοινό τρόφιμο, που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ψυγείο, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου. Μάθετε πώς η κατανάλωση αυτής της τροφής μπορεί να ενισχύσει το μικροβίωμα του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων.
Το Νο1 τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Η κατανάλωση μιας μερίδας γιαουρτιού καθημερινά θα μπορούσε να σας προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με κορυφαίο γιατρό. Τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου αυξάνονται, ειδικά μεταξύ των νέων ενηλίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξάνονται κατά σχεδόν 20%. Ενώ δεν είναι σαφές τι έχει προκαλέσει αυτή την αύξηση των κρουσμάτων, οι ειδικοί έχουν επισημάνει την ανθυγιεινή διατροφή ως έναν από τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.
Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχει γίνει όλο και πιο συχνή τις τελευταίες δεκαετίες, με ειδικούς να υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων του εντέρου. Ο Justin Stebbing, Ογκολόγος και Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Angela Ruskin, έχει επισημάνει μία τροφή, η οποία θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση έναντι των επιθετικών καρκίνων και πρόκειται για ένα βασικό προϊόν που μπορεί να υπάρχει ήδη στο ψυγείο σας.
Ο καθηγητής Stebbing αποκάλυψε ότι μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Gut Microbes υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να προστατεύσει από μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου «τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου».
Γιαούρτι: Ένας φυσικός σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου – Τα οφέλη του για την υγεία
Ο Justin Stebbing, γράφοντας στο The Conversation, είπε ότι η προσθήκη γιαουρτιού στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε τα βακτήρια του εντέρου και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
«Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος. Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία, επηρεάζοντας την πέψη, την ανοσολογική λειτουργία και ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου. Γενικά μια ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και για την πρόληψη της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου», ανέφερε ο ειδικός.
Το είδος του γιαουρτιού που επιλέγετε θα επηρεάσει επίσης τα οφέλη για την υγεία, πρόσθεσε ο καθηγητής Stebbing, με τα πρόσθετα σάκχαρα να αντισταθμίζουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του αυξάνοντας την πιθανότητα αύξησης βάρους. Το απλό, πλήρες ελληνικό γιαούρτι φαίνεται να παρέχει την καλύτερη ομάδα ζωντανών βακτηρίων. Μια μελέτη σε περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο μιας επιθετικής μορφής της νόσου.
Εκτός από την προστασία που παρέχει κατά του καρκίνου, το γιαούρτι αξίζει να ενσωματωθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του για την υγεία.
γΤο προϊόν γαλακτοκομικής ζύμωσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο αυξάνει την αντοχή και την πυκνότητα των οστών και μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Έρευνα έδειξε επίσης ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 17%.