Το δεντρολίβανο αναδεικνύεται ως το κορυφαίο βότανο για τη διαχείριση της χοληστερίνης, προσφέροντας πλούσια αντιοξειδωτικά και συμβάλλοντας στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερίνης.
Μια μικρή επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η λήψη υψηλής δόσης δεντρολίβανου μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερίνης, ενώ η ενσωμάτωσή του στη μεσογειακή διατροφή προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.
Ο συνδυασμός δεντρολίβανου με ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της “καλής” HDL χοληστερίνης και στη μείωση της “κακής” LDL, προσφέροντας μια νόστιμη και υγιεινή προσέγγιση διατροφής.
Πιο αναλυτικά:
Μειώστε την υψηλή χοληστερίνη απολαμβάνοντας τη γεύση της φύσης. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν το κορυφαίο βότανο που βοηθά στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης, προσφέροντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τα βότανα μπορούν να προσθέσουν γεύση στα γεύματα σας αντικαθιστώντας συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Το Νο1 βότανο που βοηθάει στην μείωση της υψηλής χοληστερίνης
Τα βότανα εκτός από γεύση, άρωμα και ξεχωριστή εμφάνιση στα πιάτα σας, είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Η χρήση βοτάνων για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, είναι μια εξαιρετική στρατηγική για τη διαχείριση της υψηλής χοληστερίνης, χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση. Και παρόλο που δεν υπάρχει αρκετή επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι ένα μόνο βότανο στη μαγειρική μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, το δεντρολίβανο είναι η κορυφαία επιλογή των ειδικών για καλύτερα επίπεδα χοληστερίνης.
Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμβαδίζει με τη μεσογειακή διατροφή (η οποία συνδέεται με μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης) και συνδυάζεται τέλεια με το ελαιόλαδο, ένα ακόρεστο λίπος πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL (γνωστής ως “καλής”) χοληστερίνης και στη μείωση της LDL (γνωστής ως “κακής”) χοληστερίνης.
Δεντρολίβανο: Τα οφέλη του για την υγεία
- Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
- Ταιριάζει με τη μεσογειακή διατροφή
- Συνδυάζεται τέλεια με το ελαιόλαδο
- Βοηθά στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
«Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα, βοηθώντας τελικά στην πρόληψη της επιβλαβούς οξείδωσης της κακής χοληστερίνης, της LDL», αναφέρει η Jordan Hill, M.C.D., RD, CSSD.
Σε μια παλαιότερη και πολύ μικρή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του εκχυλίσματος φύλλων δεντρολίβανου στα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερίνης στο αίμα. Σαράντα οκτώ συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία για να λαμβάνουν 2, 5 ή 10 γραμμάρια σκόνης φύλλων δεντρολίβανου ημερησίως για τέσσερις εβδομάδες.
Λήφθηκαν δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος της μελέτης και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη μεγαλύτερη δόση (10 γραμμάρια) είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα LDL και υψηλότερα επίπεδα HDL. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του δεντρολίβανου.
Παρόλο που αυτή η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, δεν μπορούμε να πούμε ότι η χρήση δεντρολίβανου στη μαγειρική μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστούν οι επιδράσεις του, αλλά η χρήση του στο φαγητό σας μπορεί σίγουρα να ενισχύσει τη θρεπτική αξία, να μειώσει την ανάγκη για προσθήκη λιπαρών και να προσθέσει χρώμα και γεύση.
Ταιριάζει με τη μεσογειακή διατροφή
Μελέτες παρατήρησης και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ελέγχου δείχνουν ότι η συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή έχει καρδιοπροστατευτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της HDL χοληστερίνης. Αυτό το διατροφικό πρότυπο είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια και περιορισμένο σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.
Είναι επίσης πλούσιο σε βότανα και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό, κανέλα, τζίντζερ και άλλα. Η χρήση δεντρολίβανου στα πιάτα σας βοηθά στην αύξηση της θρεπτικής αξίας και προσθέτει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και γεύση.
Συνδυάζεται τέλεια με το ελαιόλαδο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα φυτικό έλαιο πλούσιο σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων HDL και στη μείωση των επιπέδων LDL. Το ελαιόλαδο περιέχει περίπου 55% έως 85% ελαϊκό οξύ – ένα μονοακόρεστο λιπαρό. Η αντικατάσταση του βουτύρου, της μαργαρίνης, της μαγιονέζας και των γαλακτοκομικών λιπαρών με ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε ορισμένα άτομα.
Η Kristy Del Coro, M.S., RDN, LDN, διατροφολόγος μαγειρικής και εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος, λέει: «Χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο για να φτιάξετε ελαιόλαδο αρωματισμένο με δεντρολίβανο για να αυξήσετε την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η παρασκευή λαδιού δεντρολίβανου είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το επιπλέον δεντρολίβανο που μπορεί να σας έχει περισσέψει από μια άλλη συνταγή αντί να το αφήσετε να πάει χαμένο».
Η Hill συνιστά την αύξηση ορισμένων συνδυασμών γευμάτων ολικής άλεσης που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών για την υποστήριξη υγιών επιπέδων χοληστερίνης.
Βοηθά στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών
Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από πλήρες γάλα, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τηγανητά τρόφιμα, αλλαντικά και κόκκινο κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να φάτε κόκκινο κρέας κατά καιρούς, μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών επιλέγοντας άπαχα κομμάτια βοδινού και μαρινάροντας το κρέας σας με βότανα.
Βότανα όπως το δεντρολίβανο δεν περιέχουν λιπαρά. Με τη γήινη και ξυλώδη γεύση του, το δεντρολίβανο έχει έντονη γεύση και συνδυάζεται καλά με άλλα βότανα όπως το θυμάρι, η μαντζουράνα και η ρίγανη. Όσο περισσότερη γεύση προσθέτετε με τα βότανα, τόσο λιγότερα λιπαρά χρειάζεστε στο μαγείρεμα. Το δεντρολίβανο όχι μόνο προσθέτει γεύση, αλλά μαλακώνει και τις ζωικές πρωτεΐνες.
Η διατροφολόγος Sara Haas, RDN, LDN προσθέτει: «Όταν χρησιμοποιείτε δεντρολίβανο ως μέρος της μαρινάδας, ειδικά για το βοδινό, θα έχετε ένα επιπλέον όφελος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενώσεις στο δεντρολίβανο μπορούν να αποτρέψουν τον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών (καρκινογόνων ενώσεων) που μπορούν να σχηματιστούν στο κρέας κατά το ψήσιμο στη σχάρα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχύλισμα δεντρολίβανου, αλλά η χρήση φρέσκου ή αποξηραμένου δεντρολίβανου πιθανότατα προσφέρει παρόμοια οφέλη».
Άλλοι τρόποι διαχείρισης της υψηλής χοληστερίνης
Η διατροφή σας είναι σημαντική για τη διαχείριση της χοληστερίνης, αλλά και άλλοι παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί για τη μείωση της χοληστερίνης και την υποστήριξη υγιών επιπέδων. «Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η εφαρμογή τακτικής άσκησης, ο περιορισμός του αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος είναι τρόποι διαχείρισης της χοληστερίνης», λέει η Hill.
Τι είναι η υψηλή χοληστερίνη
Η χοληστερίνη, ένας τύπος λίπους (ή λιπιδίου), είναι μια κηρώδης ουσία που παράγεται από το ήπαρ και βρίσκεται στα τρόφιμα. Το σώμα σας χρειάζεται χοληστερίνη για την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και ορισμένων πεπτικών υγρών. Ωστόσο, η υπερβολική χοληστερίνη στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Η αθηροσκλήρωση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αρτηριακής νόσου και μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος.
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι χοληστερίνης:
- η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως “κακή χοληστερίνη” και
- η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή ως “καλή χοληστερίνη”.
Τα υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερίνης μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά σας, καθώς η HDL μεταφέρει μέρος της LDL από την καρδιά στο ήπαρ, όπου διασπάται και αποβάλλεται από το σώμα.
Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής, η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η διακοπή του καπνίσματος, είναι σημαντικές για τη διαχείριση και τη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.