Ο Dr. Alexandre Olmos επισημαίνει τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, καλαμποκέλαιο) ως ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία του εντέρου, καθώς βρίσκονται σε πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και σάλτσες.
Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτά τα έλαια μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο και αέρια, επειδή είναι πολύ επεξεργασμένα, οξειδωμένα και πλούσια σε φλεγμονώδη λιπαρά οξέα, διαταράσσοντας το μικροβίωμα του εντέρου.
Πιο αναλυτικά:
Ένα συστατικό που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε γεύμα μπορεί να είναι ο κρυφός εχθρός του εντέρου σας, σύμφωνα με ειδικό. Προστατέψτε την υγεία του εντέρου σας με απλές αλλαγές στην διατροφή σας. Μάθετε ποιο κοινό συστατικό πρέπει να αποφεύγετε και ποιες εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν για να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.
Το Νο1 συστατικό που βρίσκεται «σχεδόν σε κάθε γεύμα» και αποτελεί «ένα από τα χειρότερα πράγματα για το έντερο»
Η υγεία του εντέρου επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή μας. Ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλά καθημερινά γεύματα, τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια, έχει βρεθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Ο Dr. Alexandre Olmos ισχυρίστηκε ότι τα εξευγενισμένα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το καλαμποκέλαιο είναι επιβλαβή για την υγεία λόγω της παρουσίας τους σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και σάλτσες.
Στον λογαριασμό του στο TikTok, ο Dr. Alexandre εξήγησε γιατί αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. «Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο και ακόμη και αέρια, χωρίς να γνωρίζουν τι τα προκαλεί. Ο ένοχος υπάρχει σχεδόν σε κάθε γεύμα. Το εξευγενισμένο φυτικό έλαιο είναι ένα από τα πιο επιβλαβή συστατικά για το έντερό σας.
Το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο ή το καλαμποκέλαιο βρίσκονται σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ντρέσινγκ, σάλτσες ή ακόμη και σε τρόφιμα που πιστεύετε ότι είναι υγιεινά. Και γιατί είναι τόσο κακό; Επειδή είναι πολύ επεξεργασμένο, οξειδωμένο και πλούσιο σε φλεγμονώδη λιπαρά οξέα».
Αυτό το διατροφικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί:
- να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου,
- να θέσει σε κίνδυνο τον εντερικό φραγμό και
- να ενεργοποιήσει γονίδια που συνδέονται με φλεγμονή.
@dr.alexandreolmos 🚨 Este ingrediente está destruyendo tu intestino (y lo comes a diario) #SaludIntestinal #Microbiota #Antiinflamatorio #AceitesSaludables #SaludDigestiva #Epigenética #Bienestar #Nutrición ♬ sonido original – dr.alexandreolmos
Οι πιθανές επιδράσεις των φυτικών ελαίων στην υγεία, σύμφωνα με μελέτη
Ο Dr. Alexandre δεν είναι o μόνος που έχει επισημάνει τις επιπτώσεις των φυτικών ελαίων στην υγεία. Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition εξέτασε πολλαπλές μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των φυτικών ελαίων στο σώμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας έδειξαν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου, σησαμελαίου και ελαίου καρύδας θα μπορούσε να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του πεπτικού συστήματος και άλλων τύπων καρκίνου. Μέτρια έως πολύ χαμηλής βεβαιότητας στοιχεία έδειξαν ότι η κατανάλωση κραμβέλαιου και σησαμελαίου μείωσε το σωματικό βάρος.
Ωστόσο, όπως και με πολλές ερευνητικές μελέτες, η ανάλυση δεν καθόρισε την αιτιότητα και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων αυτών των φυτικών ελαίων στην υγεία του ανθρώπινου σώματος.
Τα έλαια που είναι ωφέλιμα για την υγεία, σύμφωνα με ειδικούς
Ενώ ορισμένα έλαια είναι επιζήμια για την υγεία, άλλα έχουν βρεθεί ότι είναι ευεργετικά. Το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τη θετική του επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι τα υγιή λίπη που υπάρχουν στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να παρέχουν προστασία από την άνοια και τη νόσο των κινητικών νευρώνων.
Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανίατων ασθενειών, όπως η νόσος των κινητικών νευρώνων.
Ο καθηγητής Adrian Isaacs, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί πλήρως η σύνδεση. «Από τα ευρήματά μας μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ενίσχυση των επιπέδων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 στον εγκέφαλο μπορεί να είναι ευεργετική στη νόσο των κινητικών νευρώνων. Φυσικά, το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε σε ανθρώπους. Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε ποιο λιπαρό οξύ θα ήταν καλύτερο να δοκιμάσουμε σε ανθρώπους και πώς μπορούμε να χορηγήσουμε επαρκείς ποσότητες στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, θέλουμε να μελετήσουμε αυτά τα ευρήματα σε μια κλινική δοκιμή».
Η Dr. Julia Dudley, Επικεφαλής Έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, υποστήριξε όσα ανέφερε ο καθηγητής Adrian σχετικά με τα ευρήματα. Η κατανόηση μιας νευροεκφυλιστικής νόσου θα μπορούσε να βοηθήσει σε πιθανές νέες στρατηγικές θεραπείας για την άνοια σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με την ειδικό. «Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες είναι πολύπλοκες, ωστόσο ορισμένες μοιράζονται παρόμοιες γενετικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τον εγκέφαλο θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις θεραπείας για την άνοια.