- Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι ο οργανισμός εκσυγχρονίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωτικά.
- Θα δημιουργηθεί το πρώτο οργανόγραμμα με προσλήψεις 106 ατόμων και εκπαίδευση επιδημιολόγων πεδίου.
- Θα λειτουργήσουν επτά περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας με επιδημιολόγους πεδίου.
- Ο ΕΟΔΥ θα ψηφιοποιηθεί και θα εκσυγχρονιστεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
- Θα δημιουργηθούν νέα συστήματα καταγραφής υγειονομικών δεδομένων και εργαστηριακού reporting.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι ο ΕΟΔΥ εκσυγχρονίζεται, σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωτικά και τόνισε πως, «μετά από 32 χρόνια, θα έχουμε το πρώτο οργανόγραμμα θεσμοθετημένο. Έχουμε προκηρύξει για να πάρουμε 106 άτομα, επιστημονικό προσωπικό. Ξεκινάμε πρόγραμμα εκπαίδευσης επιδημιολόγων πεδίου. Θα εκπαιδεύσουμε 20 άτομα με ταχύρρυθμο πρόγραμμα επιδημιολόγου πεδίου και θα κάνουμε περιφερειακές δομές».
«Ήδη όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη λειτουργήσαμε τον ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος και θα φέρουμε και εδώ επιδημιολόγους πεδίου. Θα πάνε σε επτά περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας και συνεργαζόμενα εργαστήρια. Θα έχουμε από δύο επιδημιολόγους πεδίου στο κάθε περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας. Επίσης θα κάνουμε και διετές πρόγραμμα σε συνεργασία με πανεπιστήμια εκπαίδευσης επιδημιολόγων πεδίου. Αυτό είναι το ένα κομμάτι άρα προσωπικό το πρώτο. Οργανωτικά θα κάνουμε οργανόγραμμα, κάνουμε διαδικασίες και θα πιστοποιηθούμε. το δεύτερο που θέλουμε είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το RRF και ευρωπαϊκά προγράμματα να ψηφιοποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τον οργανισμό», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως, «θα αποκτήσουμε βάσεις δεδομένων που δεν έχουμε μέχρι τώρα. Οι δυο πρώτες θα λειτουργήσουν άμεσα και ευελπιστούμε σε ένα χρόνο τα υπόλοιπα προτεινόμενα. Μέχρι τώρα ήμασταν με Excel, θα έχουμε Web based εφαρμογές για πρώτη φορά τώρα και το σύστημα συνδρομικής καταγραφής και αυτό θα λειτουργήσει Web based για πρώτη φορά. Θα αποκτήσουμε ένα πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των συστημάτων καταγραφής. Θα δημιουργήσουμε καινούργια συστήματα καταγραφής σε εργαστηριακό reporting, όλα ηλεκτρονικά ψηφιακά. Θα μπαίνουμε στον ιατρικό φάκελο, θα παίρνουμε από τα εργαστήρια, θα παίρνουμε αυτόματα τα λοιμώδη που μας ενδιαφέρουν και μέσα από το RRF που είναι μεγάλο πρόγραμμα και μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι η ευκαιρία του οργανισμού να αλλάξει σελίδα».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου / photo: eurokinissi)