Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Όλα τα μυστικά για να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας

  • Το απλό ξέπλυμα με νερό βρύσης αφαιρεί μεταξύ 90% και 99% των βακτηρίων από φρούτα και λαχανικά.
  • Η χρήση σαπουνιού ή απορρυπαντικών δεν συνιστάται, καθώς τα προϊόντα μπορεί να απορροφήσουν ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν ασθένειες.
  • Το τρέχον νερό της βρύσης είναι αποτελεσματικότερο στον καθαρισμό των λαχανικών από κοινά παθογόνα.
  • Η χρήση μαγειρικής σόδας και ξυδιού δεν είναι απαραίτητη, αφού το νερό είναι επαρκές για τον καθαρισμό.
  • Το μούλιασμα των λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στο να απομακρυνθούν ρύποι, ενώ το απαλό τρίψιμο με τα χέρια είναι επίσης αποτελεσματικό.
  • Τα ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται άπλυτα και να ξεπλένονται με κρύο νερό πριν τη χρήση τους.

Έχει αποδειχθεί ότι το απλό ξέπλυμα ή το μούλιασμα των φρούτων και των λαχανικών σε απλό νερό βρύσης μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά, τα βακτήρια ή άλλους ρύπους, λέει ο Donald Schaffner, Ph.D., διακεκριμένος καθηγητής και ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων στο Rutgers University.

Στην πραγματικότητα, το απλό πλύσιμο με νερό βρύσης μπορεί να αφαιρέσει μεταξύ 90% και 99% των βακτηρίων από τα φρούτα σας.

Ο FDA συνιστά να μην χρησιμοποιείτε σαπούνια, απορρυπαντικά ή ακόμη και προϊόντα πλύσης, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να απορροφήσουν ορισμένα από τα καθαριστικά, τα οποία ενδεχομένως θα σας αρρωστήσουν.

Μια μελέτη που συγκρίνει διαφορετικές τεχνικές πλυσίματος προϊόντων – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χλωρίνης και εμπορικών προϊόντων για το πλύσιμο των λαχανικών, ενάντια σε κοινά παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα όπως π.χ. coli, λιστέρια και σαλμονέλα, διαπίστωσαν ότι το τρεχούμενο νερό της βρύσης είχε τα καλύτερα αποτελέσματα συνολικά.

Η μαγειρική σόδα και το ξύδι για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών, είναι δύο εναλλακτικές λύσεις που έχουν το πλεονέκτημα της ασφάλειας για κατανάλωση. Αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση διαλύματος λεμονιού ή ξιδιού δεν ήταν καλύτερη από τη χρήση απλού νερού βρύσης για τον καθαρισμό φρούτων ή λαχανικών.

Υπάρχει εξήγηση πίσω από την ιδέα της χρήσης ξυδιού ή άλλων οξέων για τον καθαρισμό των προϊόντων σας. «Το ξύδι έχει χαμηλό pH και αυτό μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια – αλλά αν είναι πολύ αραιωμένο δεν είναι πραγματικά πολύ διαφορετικό από το απλό νερό», λέει ο Schaffner. «Όσο περισσότερο ξύδι χρησιμοποιείτε, τόσο πιο πιθανό είναι το προϊόν σας να έχει μυρωδιά ξυδιού».

Ενώ και δεν βλάπτει η χρήση ξυδιού, τελικά ο Schaffner χρησιμοποιεί μόνο απλό νερό για να καθαρίσει τα προϊόντα.

Το μούλιασμα τελικά είναι απαραίτητο;

Το ξέβγαλμα απομακρύνει αμέσως τη βρωμιά και τους ρύπους από φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε να μουλιάσετε για λίγο τα λαχανικά που είναι πολύ βρώμικα – όπως τα πράσα – ή κάπως μαραμένα. Το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει να φρεσκάρετε το μαραμένο μαρούλι ή το σέλινο.

Το απαλό τρίψιμο των φρούτων και των λαχανικών με τα χέρια σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ρύπων.

Εάν μουλιάσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, ξεπλύνετε τα για ένα λεπτό κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα ρύπων.

Πλύσιμο πιο σκληρών λαχανικών


Μια βούρτσα λαχανικών μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική σε πιο σκληρά προϊόντα, όπως τα μήλα, οι πατάτες και τα καρότα
. «Ο κύριος λόγος για τη χρήση μιας βούρτσας λαχανικών είναι να αφαιρεθεί οποιαδήποτε βρωμιά ή άμμο», λέει ο Schaffner. Το ξεφλούδισμα είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τους μολυσματικούς παράγοντες.

Καθαρισμός των ευαίσθητων φρούτων

Τα μούρα και άλλα ευαίσθητα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται άπλυτα και στη συνέχεια να ξεπλένονται με κρύο νερό ακριβώς πριν τα χρησιμοποιήσετε. «Εάν προπλύνετε τα μούρα και στη συνέχεια τα βάλετε πίσω στο ψυγείο, αυτό θα δημιουργήσει υγρασία και είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί μούχλα», λέει ο Schaffner.

Τι να κάνετε με τα προπλυμένα λαχανικά

Ο Schaffner ισχυρίζεται ότι αν ξαναπλύνετε τα ήδη πλυμένα λαχανικά, αυτό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της διασταυρούμενης μόλυνσης των φυλλωδών λαχανικών σας με βακτήρια ή άλλα μικρόβια που κρύβονται στην κουζίνα σας.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Κρίσιμες συνεδριάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα κριτήρια εκλογιμότητας στο επίκεντρο της σημερινής ΠΓ

Στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται σημαντικές συνεδριάσεις, με τα κριτήρια εκλογιμότητας...

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις, σχεδιάζει να...

Άκης Σακελλαρίου: «Έγινα σιδερένιος» λέει ο ηθοποιός μετά το τροχαίο και την εγχείρηση που έκανε

Ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου αναρρώνει μετά την εγχείρηση που...

Η τρομακτική ιστορία του πρώτου ανθρώπου που σκοτώθηκε από ρομπότ

Ο Williams, υπάλληλος στη Ford Motor Company, σκοτώθηκε από...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτό που εντοπίστηκε σε ανθρώπινους εγκεφάλους σόκαρε τους επιστήμονες

Έρευνα στο περιοδικό JAMA ανακάλυψε μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλοΜικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε ιστούς οσφρητικού βολβούΑνιχνεύθηκαν σε 8 από τα 15 άτομα που εξετάστηκανΥποθέτεται...

Κάθε πότε χρειάζεται να αλλάζουμε τις πετσέτες μπάνιου

Σύμφωνα με ειδικούς, ιδανικά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση.Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε τις πετσέτες 2-3 φορές πριν τις πλύνουμε, αρκεί...

Μυστικά για να ετοιμάσετε τις πιο τραγανές τορτίγιες

Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στον φούρνο της κουζίνας τυλίγοντάς τες σε αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά στους 180 C°.Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τις τορτίγιες σε ένα...

Προ των πυλών νέες πανευρωπαϊκές απαγορεύσεις για το κάπνισμα;

Η Επιτροπή θα χορηγήσει επιχορηγήσεις για τον έλεγχο του καπνού και την πρόληψη του εθισμού.Νέα πρωτοβουλία που προτείνει επέκταση πολιτικών για το περιβάλλον χωρίς...

Μελέτη: Πάνω από 39 εκατ. θάνατοι από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ως το 2050

Μελέτη προβλέπει ότι πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά έως το 2050.Πρώτη παγκόσμια ανάλυση της μικροβιακής αντοχής (AMR)...

Στα 6,5 δις ευρώ η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ – Σημαντικές οι προκλήσεις

Η ετήσια έκθεση "Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023" παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα...

Ερευνητές δημιουργούν έναν από τους πρώτους ολοκληρωμένους χάρτες για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη

Ολοκληρώθηκε έρευνα για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη, δημοσιευμένη στο περιοδικό "Nature Neuroscience".Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας 38...

Ο ΙΣΑ προχωρά σε πειθαρχικές διώξεις μελών του που εμπλέκονται στην απάτη του ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει παραβατικές συμπεριφορές ιατρών που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.Αναμένεται η προώθηση πειθαρχικών διώξεων από τον ΙΣΑ για τα μέλη που...

Καρκίνος του μαστού: Προς βραχύτερες χρονικά ακτινοθεραπείες

Μελέτη φάσης 3 σε 1.265 ασθενείς αξιολόγησε νέο σχήμα ακτινοθεραπείας για καρκίνο του μαστούΝέο σχήμα ακτινοθεραπείας περιλαμβάνει λιγότερες συνεδρίες τριών εβδομάδων με αυξημένες δόσειςΑποτελέσματα...

Έχετε αϋπνίες; Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε μελατονίνη πριν τον ύπνο

Τροφές πλούσιες σε μελατονίνη: φυστίκια Αιγίνης, κεράσια, αυγά, ανανάς, σολομός, γάλα, καρύδιαΤα φυστίκια Αιγίνης περιέχουν υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης και προσφέρουν φυτική πρωτεΐνηΟ χυμός κερασιού...