Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νεό ιό που μεταδίδεται από τσιμπούρια και βλάπτει τον εγκέφαλο

  • Νέος ιός μεταδίδεται από τσιμπούρια και βλάπτει τον εγκέφαλο, ονομάζεται ιός υγροτόπων (WELV).
  • Ανακαλύφθηκε στην Κίνα μετά από μελέτη στο New England Journal of Medicine.
  • Ασθενείς παρουσίαζαν συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, μυϊκό πόνο, κ.α.
  • Ο ιός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και θάνατο.
  • Επιστήμονες επισημαίνουν τη σπάνιοτητα του ιού και τον περιορισμένο τρόπο μετάδοσής του.
  • Δεν υπάρχει ανησυχία για πανδημία ανάλογη με αυτή του COVID-19.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια νέα ασθένεια που μεταδίδεται από κρότωνες(τσιμπούρια) που ονομάζεται ιός υγροτόπων (WELV) και ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Κίνα.

Ο ιός είχε μολύνει προηγουμένως έναν άνδρα στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας το 2019, αλλά δεν εντοπίστηκε μέχρι τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα.

Ο 61χρονος άνδρας, ο οποίος δαγκώθηκε από τσιμπούρι σε πάρκο υγροτόπων, αναζήτησε ιατρική βοήθεια για «επίμονο πυρετό και δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων», σύμφωνα με τη μελέτη.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Επιδημιολογίας του Πεκίνου απομόνωσε τον ιό από αυτόν τον ασθενή και αργότερα τον αναγνώρισε ως WELV.

Χρησιμοποιώντας εργαστηριακές δοκιμές, η ομάδα συνέχισε να ανιχνεύει τον ιό σε 17 άλλους ασθενείς στην Κίνα των οποίων τα συμπτώματα περιελάμβαναν πυρετό, κεφαλαλγία, ζάλη, μυϊκό πόνο, κόπωση, πόνο στην πλάτη, αρθρίτιδα, πρησμένους λεμφαδένες και νευρολογικά προβλήματα .

Μερικοί είχαν επίσης κηλίδες στο δέρμα που προκαλούνται από αιμορραγία από τριχοειδή αγγεία.

Οκτώ από τους ασθενείς που είχαν αναρρώσει βρέθηκε ότι είχαν τετραπλάσια αντισώματα ειδικά για το WELV από εκείνους που δεν είχαν αναρρώσει ακόμη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μετά τη λήψη αντιιικών φαρμάκων , αντιβιοτικών ή θεραπείας με ανοσοσφαιρίνη, όλοι οι ασθενείς ανάρρωσαν χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Ο ιός του Wetland είναι παρόμοιος με τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, έναν ιό που προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, έμετο, διάρροια, αιμορραγία στο δέρμα και ηπατική ανεπάρκεια σε σοβαρές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και θάνατο, ανακάλυψαν ερευνητές. Το RNA του ιού βρέθηκε σε πέντε διαφορετικά είδη κροτώνων, μαζί με πρόβατα, άλογα, χοίρους και τρωκτικά στη βορειοανατολική Κίνα.

Η διάγνωση του ιού του Wetland θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση, επειδή τα συμπτώματά του συνήθως ταιριάζουν με αυτά μιας «μη ειδικής ασθένειας», σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι γιατροί αντιδρούν στην ανακάλυψη του ιού
Ο Δρ Marc Siegel, ανώτερος ιατρικός αναλυτής για το Fox News και κλινικός καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Medical Center , είπε ότι τα ευρήματα επισημαίνουν το ευρύ φάσμα ιών που μπορεί να μεταδώσει ένα τσιμπούρι.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικό πυρετό και μπορεί να είναι αρκετά θανατηφόρο», είπε ο Siegel, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, στο Fox News Digital. «Αξίζει να το παρακολουθείς, αλλά είναι πολύ σπάνιο».

Ο Δρ Edward Liu, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center, σημείωσε ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες συνήθως δεν εξαπλώνονται γρήγορα.

«Σιγά σιγά επεκτείνουν την επικράτειά τους καθώς τα τσιμπούρια αλλάζουν το περιβάλλον τους, αλλά δεν θυμίζουν ιούς του αναπνευστικού, που μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα και κυριολεκτικά μπορούν να εξαπλωθούν από ήπειρο σε ήπειρο σε μια μέρα», είπε στο Fox News Digital.

Οι ιοί ή τα βακτήρια που ζουν στα τσιμπούρια είναι συγκεκριμένα για ορισμένα είδη, σημείωσε ο Liu, «έτσι αυτοί οι ιοί δεν μεταφέρονται αυτόματα στα τσιμπούρια στις ΗΠΑ».

«Δεν ανησυχώ για μια πανδημία τύπου COVID-19», πρόσθεσε.

Η μελέτη στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Επιδημιολογίας του Πεκίνου χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας και το Ταμείο Καινοτομίας Ιατρικών Επιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.

photo: pixabay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις, σχεδιάζει να...

Άκης Σακελλαρίου: «Έγινα σιδερένιος» λέει ο ηθοποιός μετά το τροχαίο και την εγχείρηση που έκανε

Ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου αναρρώνει μετά την εγχείρηση που...

Η τρομακτική ιστορία του πρώτου ανθρώπου που σκοτώθηκε από ρομπότ

Ο Williams, υπάλληλος στη Ford Motor Company, σκοτώθηκε από...

Κατερίνα Παπακωστοπούλου: «Η ομάδα στη Super Κατερίνα είναι στοχοπροσηλωμένη στην πρωτιά και στον πρωταθλητισμό»

Η Κατερίνα Παπακωστοπούλου αποκάλυψε ότι είχε επιθυμία για αλλαγή...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτό που εντοπίστηκε σε ανθρώπινους εγκεφάλους σόκαρε τους επιστήμονες

Έρευνα στο περιοδικό JAMA ανακάλυψε μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλοΜικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε ιστούς οσφρητικού βολβούΑνιχνεύθηκαν σε 8 από τα 15 άτομα που εξετάστηκανΥποθέτεται...

Κάθε πότε χρειάζεται να αλλάζουμε τις πετσέτες μπάνιου

Σύμφωνα με ειδικούς, ιδανικά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση.Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε τις πετσέτες 2-3 φορές πριν τις πλύνουμε, αρκεί...

Μυστικά για να ετοιμάσετε τις πιο τραγανές τορτίγιες

Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στον φούρνο της κουζίνας τυλίγοντάς τες σε αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά στους 180 C°.Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τις τορτίγιες σε ένα...

Προ των πυλών νέες πανευρωπαϊκές απαγορεύσεις για το κάπνισμα;

Η Επιτροπή θα χορηγήσει επιχορηγήσεις για τον έλεγχο του καπνού και την πρόληψη του εθισμού.Νέα πρωτοβουλία που προτείνει επέκταση πολιτικών για το περιβάλλον χωρίς...

Μελέτη: Πάνω από 39 εκατ. θάνατοι από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ως το 2050

Μελέτη προβλέπει ότι πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά έως το 2050.Πρώτη παγκόσμια ανάλυση της μικροβιακής αντοχής (AMR)...

Στα 6,5 δις ευρώ η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ – Σημαντικές οι προκλήσεις

Η ετήσια έκθεση "Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023" παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα...

Ερευνητές δημιουργούν έναν από τους πρώτους ολοκληρωμένους χάρτες για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη

Ολοκληρώθηκε έρευνα για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη, δημοσιευμένη στο περιοδικό "Nature Neuroscience".Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας 38...

Ο ΙΣΑ προχωρά σε πειθαρχικές διώξεις μελών του που εμπλέκονται στην απάτη του ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει παραβατικές συμπεριφορές ιατρών που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.Αναμένεται η προώθηση πειθαρχικών διώξεων από τον ΙΣΑ για τα μέλη που...

Καρκίνος του μαστού: Προς βραχύτερες χρονικά ακτινοθεραπείες

Μελέτη φάσης 3 σε 1.265 ασθενείς αξιολόγησε νέο σχήμα ακτινοθεραπείας για καρκίνο του μαστούΝέο σχήμα ακτινοθεραπείας περιλαμβάνει λιγότερες συνεδρίες τριών εβδομάδων με αυξημένες δόσειςΑποτελέσματα...

Έχετε αϋπνίες; Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε μελατονίνη πριν τον ύπνο

Τροφές πλούσιες σε μελατονίνη: φυστίκια Αιγίνης, κεράσια, αυγά, ανανάς, σολομός, γάλα, καρύδιαΤα φυστίκια Αιγίνης περιέχουν υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης και προσφέρουν φυτική πρωτεΐνηΟ χυμός κερασιού...