- Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
- Η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
- Κάποια υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλα με χαμηλότερο.
- Η αντικατάσταση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.
- Η αντικατάσταση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με επεξεργασμένα τρόφιμα μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.
Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων.
Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.
Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Κουζινοπούλου / photo: freepik)