Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

  • Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
  • Κάποια υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλα με χαμηλότερο.
  • Η αντικατάσταση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα/ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%.
  • Η αντικατάσταση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με επεξεργασμένα τρόφιμα μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερων τέτοιων τροφίμων.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Imperial College του Λονδίνου, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε 311.892 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τους οποίους παρακολούθησε για 11 χρόνια κατά μέσο όρο.

Όπως διαπιστώθηκε, κάθε 10% αύξηση της ποσότητας των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή ενός ατόμου συνδέεται με 17% αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα φαγώσιμα που συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα και τα ζαχαρούχα ποτά. Αντίθετα, άλλα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμιά, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, γλυκά και επιδόρπια, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως εντόπισαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση στη διατροφή του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% μη επεξεργασμένων/ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αυγά, γάλα, φρούτα) και τροφίμων με επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά (αλάτι, βούτυρο, λάδι) μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. Επίσης, η αντικατάσταση του 10% των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με 10% επεξεργασμένων τροφίμων (όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί, χειροποίητα ψωμιά, κονσέρβες ψαριών, τυρί, μπύρα) μείωσε τον κίνδυνο κατά 18%.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μ. Κουζινοπούλου / photo: freepik)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Κρίσιμες συνεδριάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα κριτήρια εκλογιμότητας στο επίκεντρο της σημερινής ΠΓ

Στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται σημαντικές συνεδριάσεις, με τα κριτήρια εκλογιμότητας...

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

Η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις, σχεδιάζει να...

Άκης Σακελλαρίου: «Έγινα σιδερένιος» λέει ο ηθοποιός μετά το τροχαίο και την εγχείρηση που έκανε

Ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου αναρρώνει μετά την εγχείρηση που...

Η τρομακτική ιστορία του πρώτου ανθρώπου που σκοτώθηκε από ρομπότ

Ο Williams, υπάλληλος στη Ford Motor Company, σκοτώθηκε από...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτό που εντοπίστηκε σε ανθρώπινους εγκεφάλους σόκαρε τους επιστήμονες

Έρευνα στο περιοδικό JAMA ανακάλυψε μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλοΜικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε ιστούς οσφρητικού βολβούΑνιχνεύθηκαν σε 8 από τα 15 άτομα που εξετάστηκανΥποθέτεται...

Κάθε πότε χρειάζεται να αλλάζουμε τις πετσέτες μπάνιου

Σύμφωνα με ειδικούς, ιδανικά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες μετά από κάθε χρήση.Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε τις πετσέτες 2-3 φορές πριν τις πλύνουμε, αρκεί...

Μυστικά για να ετοιμάσετε τις πιο τραγανές τορτίγιες

Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στον φούρνο της κουζίνας τυλίγοντάς τες σε αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά στους 180 C°.Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τις τορτίγιες σε ένα...

Προ των πυλών νέες πανευρωπαϊκές απαγορεύσεις για το κάπνισμα;

Η Επιτροπή θα χορηγήσει επιχορηγήσεις για τον έλεγχο του καπνού και την πρόληψη του εθισμού.Νέα πρωτοβουλία που προτείνει επέκταση πολιτικών για το περιβάλλον χωρίς...

Μελέτη: Πάνω από 39 εκατ. θάνατοι από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ως το 2050

Μελέτη προβλέπει ότι πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά έως το 2050.Πρώτη παγκόσμια ανάλυση της μικροβιακής αντοχής (AMR)...

Στα 6,5 δις ευρώ η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ – Σημαντικές οι προκλήσεις

Η ετήσια έκθεση "Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2023" παρουσιάζει τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα...

Ερευνητές δημιουργούν έναν από τους πρώτους ολοκληρωμένους χάρτες για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη

Ολοκληρώθηκε έρευνα για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη, δημοσιευμένη στο περιοδικό "Nature Neuroscience".Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας 38...

Ο ΙΣΑ προχωρά σε πειθαρχικές διώξεις μελών του που εμπλέκονται στην απάτη του ΕΟΠΥΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει παραβατικές συμπεριφορές ιατρών που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.Αναμένεται η προώθηση πειθαρχικών διώξεων από τον ΙΣΑ για τα μέλη που...

Καρκίνος του μαστού: Προς βραχύτερες χρονικά ακτινοθεραπείες

Μελέτη φάσης 3 σε 1.265 ασθενείς αξιολόγησε νέο σχήμα ακτινοθεραπείας για καρκίνο του μαστούΝέο σχήμα ακτινοθεραπείας περιλαμβάνει λιγότερες συνεδρίες τριών εβδομάδων με αυξημένες δόσειςΑποτελέσματα...

Έχετε αϋπνίες; Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε μελατονίνη πριν τον ύπνο

Τροφές πλούσιες σε μελατονίνη: φυστίκια Αιγίνης, κεράσια, αυγά, ανανάς, σολομός, γάλα, καρύδιαΤα φυστίκια Αιγίνης περιέχουν υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης και προσφέρουν φυτική πρωτεΐνηΟ χυμός κερασιού...