Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Έρευνα: Τα παιδιά που δεν τρώνε το φαγητό τους δεν είναι ιδιότροπα – Φταίνε τα γονίδια

  • Η έρευνα μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες από νήπια έως εφήβους και βρήκε ότι η ιδιοτροπία στο φαγητό σχεδόν δεν άλλαξε με την ηλικία.
  • Το DNA εμφανίστηκε ως κυρίαρχος παράγοντας στην ιδιότροπη διατροφή.
  • Οι γενετικές διαφορές εξηγούν έως και 74% της επιλεκτικότητας στη διατροφή.
  • Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ιδιοτροπίες στο φαγητό περιλαμβάνουν το περιβάλλον όπου ζουν, όπως η οικογενειακή συνήθεια να κάθονται μαζί για φαγητό.
  • Η γενετική συμβάλλει σημαντικά στην ιδιόρρυθμη διατροφή, αλλά και το περιβάλλον, όπως οι εμπειρίες των παιδιών, επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές τους.
  • Οι γονείς μπορούν να στηρίζουν τα παιδιά τους στην επιλογή μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών, ενώ οι συνομήλικοι και οι φίλοι μπορεί να γίνουν επιρροή στη διατροφή των παιδιών καθώς μεγαλώνουν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες από νήπια έως εφήβους και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο η ιδιοτροπία στο φαγητό άλλαξε ελάχιστα από την ηλικία των 16 μηνών έως τα 13 έτη.

Όταν εξέτασαν τους οδηγούς της ιδιότροπης διατροφής, το DNA εμφανίστηκε ως ο κυρίαρχος παράγοντας. Η γενετική ποικιλομορφία στον πληθυσμό εξηγούσε το 60% των διαφορών στην επιλεκτικότητα στους 16 μήνες, που αυξήθηκε σε 74% και περισσότερο από την ηλικία των τριών έως 13 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Δρ Zeynep Nas, γενετιστής συμπεριφοράς στο UCL, είπε: «Το κύριο στοιχείο από αυτή τη δουλειά είναι ότι η ιδιοτροπία στα φαγητά δεν είναι κάτι που προκύπτει από την ανατροφή των παιδιών. Πραγματικά οφείλεται στις γενετικές διαφορές μεταξύ μας».


Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις ιδιοτροπίες στο φαγητό προέρχονται από το περιβάλλον στο οποίο ζουν, είπαν οι ερευνητές, όπως το να κάθονται για φαγητό ως οικογένεια και τα είδη των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι γύρω τους.

Η Nas και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Gemini στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία συμμετείχαν 2.400 σύνολα διδύμων για να διερευνήσουν πώς η γενετική και το περιβάλλον επηρεάζουν την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας. Ως μέρος της μελέτης, οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους στους 16 μήνες και ξανά σε ηλικία τριών, πέντε, επτά και 13 ετών.

Για να προσδιορίσουν πόσο η γενετική συμβάλλει στην ιδιόρρυθμη διατροφή και πόσο οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες των πανομοιότυπων διδύμων και των μη πανομοιότυπων διδύμων. Ενώ τα πανομοιότυπα δίδυμα μοιράζονται το 100% των γονιδίων τους, τα μη πανομοιότυπα δίδυμα μοιράζονται μόνο τα μισά.

Γράφοντας στο Journal of Child Psychology and Psychiatry , οι ερευνητές περιγράφουν πώς οι ιδιόρρυθμες διατροφικές συνήθειες ήταν πιο παρόμοιες μεταξύ των όμοιων διδύμων παρά των μη πανομοιότυπων διδύμων, απόδειξη ότι η γενετική υποστήριξε σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές στην επιλεκτικότητα.

Σημασία όμως είχε και το περιβάλλον των παιδιών. Οι εμπειρίες που μοιράζονταν τα δίδυμα, όπως τα είδη φαγητού που τρώγονταν στο σπίτι, ήταν σημαντικοί παράγοντες επιλεκτικότητας όταν ήταν νήπια. Μεταξύ των ηλικιών επτά και 13 ετών, μεμονωμένες εμπειρίες, όπως η ύπαρξη διαφορετικών φίλων, εξήγησαν περίπου το 25% της διακύμανσης των επιπέδων ιδιόρρυθμης διατροφής.

Οι κοινές εμπειρίες, όπως το φαγητό ως οικογένεια, είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στα νήπια, επομένως η προσφορά μεγαλύτερης ποικιλίας σε αυτήν την ηλικία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, είπαν οι ερευνητές.

Ενώ η γενετική είναι ξεκάθαρα σημαντική στην ιδιόρρυθμη διατροφή, δεν πρέπει να αφήνει τους γονείς να αισθάνονται αποδυναμωμένοι, προσθέτουν οι ερευνητές. Όπως το θέτει ο Νας: «Η γενετική δεν είναι το πεπρωμένο».

«Οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα παιδιά τους να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφών κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, αλλά οι συνομήλικοι και οι φίλοι μπορεί να γίνουν πιο σημαντική επιρροή στη διατροφή των παιδιών καθώς φτάνουν στην εφηβεία τους».

Η κατανόηση περισσότερων για τη γενετική των διατροφικών επιλογών θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν τι αποτρέπει ορισμένους ανθρώπους από το να τρώνε υγιεινά και να ανοίξει το δρόμο για τροποποιημένες υγιεινές τροφές που είναι πιο ελκυστικές, είπε ο Pirastu.

photo: freepik

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Προς ενοικίαση η εντυπωσιακή έπαυλη του Boy George με πανοραματική θέα στο Λονδίνο

Η έπαυλη του Boy George στο Λονδίνο είναι διαθέσιμη...

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου κόλλησε κορονοϊό και ακύρωσε τη φιλανθρωπική συναυλία που θα έδινε στον Λυκαβηττό

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου κόλλησε κορονοϊό και ακύρωσε φιλανθρωπική συναυλία...

Ό. Γεροβασίλη για Στ. Κασσελάκη: Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας

Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρει...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μητρικό γάλα: Zωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του μητρικού γάλακτος στη διαμόρφωση του μικροβιώματος και την υγεία των πνευμόνων.Αναλύθηκαν δεδομένα από 3.500 παιδιά στον Καναδά που συμμετείχαν...

Τα μυστικά για να ανακουφιστείτε άμεσα από τις καούρες στο στομάχι

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνή ενόχλησηΧαλαρά ρούχα μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από την καούραΗ στάση του σώματος επηρεάζει την καούραΜαγειρική σόδα, τζίντζερ, γλυκόριζα,...

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους! Τι συνέστησε η Κομισιόν στα κράτη της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν το κάπνισμα και σε εξωτερικούς χώρους.Οι εξωτερικοί χώροι περιλαμβάνουν παιδικές χαρές, πάρκα αναψυχής, χώρους υγειονομικής...

Αυτές είναι οι 7 τροφές πιο πλούσιες σε κολλαγόνο

Η διατροφή μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα.Ο ζωμός οστών, το κοτόπουλο και τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές κολλαγόνου.Η βιταμίνη C είναι...

Έρευνα: Γήρανση πληθυσμού, κακή διατροφή και ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν τα εγκεφαλικά παγκοσμίως

Αύξηση των περιπτώσεων εγκεφαλικών παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνιαΠολλοί θάνατοι σχετίζονται με εγκεφαλικά, τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίωςΟι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η κακή διατροφή...

Μυστικά για να έχετε καθαρό και τακτοποιημένο το σπίτι σας κάθε μέρα

Καθαρίστε λίγο κάθε μέρα για να αποφύγετε μεγάλες καθαριότητες το Σαββατοκύριακο.Τακτοποιήστε τα αντικείμενα σε κουτιά ή καλάθια για εύρεση.Κάντε γρήγορο σκούπισμα 2-3 φορές την...

Μαύρη σοκολάτα: Η γλυκιά απόλαυση που μπορείτε να τρώτε χωρίς ενοχές – Τα οφέλη για τον οργανισμό

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που είναι σημαντικά για την υγεία.Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και να προστατεύσει...

Σύκα: Ένα από τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού μπορεί να γίνει το αγαπημένο σας σνακ

Τα σύκα είναι υγιεινά και πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.Οι φυτικές ίνες τους βοηθούν στο πεπτικό σύστημα και βελτιώνουν την υγεία...

Άνοια: Μια ύπουλη αρρώστια, αδιάγνωστη στο 75% των περιστατικών – Οι 14 παράγοντες κινδύνου

Η νόσος Άνοια αποτελεί μια ύπουλη ασθένεια που συχνά δεν αναγνωρίζεται, με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με Άνοια να προβλέπεται να τριπλασιαστεί...

Γεωργιάδης: Αναδρομικά θα ελεγχθούν οι γιατροί που συνταγογραφούν στον ΕΟΠΥΥ την τελευταία 5ετία

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ελέγχους σε γιατρούς που υπερσυνταγογράφησαν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 5 χρόνια.Έχει εγκατασταθεί σύστημα κατά της απάτης στον ΕΟΠΥΥ για την...