- Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ προτείνει περιορισμούς στη χρήση smartphone και φορητών συσκευών για τους νέους.
- Προτάσεις περιλαμβάνουν όρια ηλικίας και "απαγορευμένες ζώνες" για τη χρήση ψηφιακών συσκευών.
- Η υπερβολική χρήση gadget επηρεάζει τη ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και την παραγωγικότητα στο εργατικό δυναμικό.
Οι χώρες θα πρέπει να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση smartphone και άλλων φορητών συσκευών για να μειώσουν τη βλάβη που προκαλούν στους νέους, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η Δρ Natasha Azzopardi-Muscat, Διευθύντρια του ΠΟΥ στο Τμήμα Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας της χώρας, συνέκρινε την υπερβολική χρήση συσκευών επικοινωνίας με τον εθισμό στον καπνό, προκαλώντας πολλά σχόλια.
«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι κατάλληλο να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέρη όπου ορισμένες ψηφιακές συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται», είπε στο Politico στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας στο Gastein την Τετάρτη.
Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν όρια ηλικίας και «απαγορευμένες ζώνες», παρόμοια με τις απαγορεύσεις του καπνίσματος σε ορισμένες περιοχές, είπε.
«Όπως με οτιδήποτε άλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εργαλεία καλά και αποτελεσματικά, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε.
Η… ειδικός τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα gadget επηρεάζουν την ψυχική υγεία, ενώ υπονομεύουν την εκπαίδευση και την «παραγωγικότητα στο εργατικό δυναμικό».
«Τα στοιχεία πρέπει να συγκεντρωθούν συστηματικά και μετά πρέπει να δούμε τι είναι πιθανό να λειτουργήσει και ποια είναι η προσέγγιση που θέλουμε να ακολουθήσουμε», είπε η Azzopardi-Muscat.
Επαγγελματίες υγείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε πολλές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των ηλεκτρονικών συσκευών στα παιδιά, ειδικά δεδομένης της σχεδόν πανταχού παρούσας χρήσης των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων.
Η παραπάνω οδηγία από την αξιωματούχο του ΠΟΥ έρχεται σε μία περίοδο που φουντώνει η συζήτηση και στην Ελλάδα σχετικά με τον περιορισμό χρήσης «έξυπνων συσκευών» από μαθητές στα σχολεία.
φωτο:freepik