- Υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα που είναι υπερβολικά επεξεργασμένα, π.χ. τσιπς λαχανικών, μπάρες πρωτεΐνης, δημητριακά.
- Οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να περιέχουν πολλή ζάχαρη και χρησιμοποιούνται χαμηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης.
- Ο χυμός φρούτων και τα φρούτα κονσέρβα μπορεί να περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και απλούς υδατάνθρακες.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, όπως λίπη, άμυλα, πρόσθετα σάκχαρα και υδρογονωμένα λίπη. Μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα όπως τεχνητά χρώματα, βελτιωτικά γεύσεων ή σταθεροποιητές. Π.χ. κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, αλλαντικά, συσκευασμένα μπισκότα και κέικ ή αλμυρά σνακ.
Υπάρχουν λοιπόν φαινομενικά υγιεινά τρόφιμα που είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά επεξεργασμένα και γι’ αυτό, πριν τα αγοράσουμε, χρειάζεται να διαβάζουμε προσεκτικά τη λίστα συστατικών και τα διατροφικά στοιχεία.
Ακολουθούν 7 παραδείγματα υγιεινών τροφών που όμως είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες
1. Τσιπς λαχανικών
Αυτά τα πατατάκια είναι συνήθως τηγανητά, πλούσια σε θερμίδες και λίπος και συχνά είναι γεμάτα με αλάτι. Η επεξεργασία τους, αφαιρεί μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των θρεπτικών συστατικών που θα λαμβάνατε από την κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών. Δοκιμάστε να φτιάξετε τσιπς λαχανικών στο φούρνο στο σπίτι ή απλά να απολαύσετε φρέσκα μπαστουνάκια λαχανικών με χούμους.
2. Μπάρες πρωτεΐνης
Πολλές από τις μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν αρκετή ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Οι πηγές πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται είναι συχνά χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο βιοδιαθέσιμες από τις πηγές πρωτεΐνης ολόκληρων τροφίμων. Επιπλέον, περιέχουν τεχνητά συντηρητικά για παράταση της διάρκειάς τους.
3. Δημητριακά
Τα συσκευασμένα δημητριακά φαίνονται «υγιεινά», ενώ στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Περιέχουν ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και σιρόπι καλαμποκιού στα 11 γραμμάρια ανά μερίδα και αυτό είναι το πρώτο και πιο ανησυχητικό σημάδι υπερεπεξεργασμένου φαγητού, ενώ έχουν τεχνητά χρώματα και συντηρητικά.
4. Σνακ χωρίς γλουτένη
Τα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη” έχουν μια υγιεινή βιτρίνα, αλλά ορισμένα από αυτά είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά επεξεργασμένα.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το «χωρίς γλουτένη» δεν ισοδυναμεί πάντα με το «υγιεινό». Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και χρησιμοποιούν εξευγενισμένα άμυλα, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες. Πολλές φορές μάλιστα είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη για να βελτιώσουν τη γεύση τους και υφή.
Για όσους πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, καλό είναι να καταναλώνουν φυσικά ολόκληρα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη, όπως κινόα ή καστανό ρύζι.
5. Χυμός φρούτων
Τα ολόκληρα φρούτα είναι αναμφίβολα υγιεινά, για τους χυμούς φρούτων όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι περιέχουν συχνά τα σάκχαρα πολλών φρούτων, χωρίς τις φυτικές ίνες που βοηθούν στον κορεσμό. Η ταχεία απορρόφηση αυτών των σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους διαχειρίζονται διαβήτη ή θέλουν να χάσουν βάρος. Φτιάχνετε smoothies που διατηρούν τις φυτικές ίνες του φρούτου.
6. Φρούτα κονσέρβα
Χάνετε εντελώς τα οφέλη των φρούτων από τις κονσέρβες φρούτων.
Τα κονσερβοποιημένα φρούτα δεν είναι απλά μόνο δύο συστατικά — το φρούτο και ο δικός του χυμός.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εμποτισμένα σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή χειρότερα: σουκραλόζη ή ακεσουλφάμη. Αυτά είναι δύο από τεχνητά γλυκαντικά που πρέπει να αποφεύγονται.
7. Ψωμί
Θα πρέπει πάντα να κοιτάτε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες στο ψωμί, αν αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ για το τοστ σας.
Όταν αναγράφεται ότι πρόκειται για εμπλουτισμένο αλεύρι σίτου, βελτιωτικά ζύμης, λεκιθίνη σόγιας και «φυσικές γεύσεις», τα οποία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο προϊόν.
(με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: pixabay)