Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

ΕΦΕΤ: Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές

  • Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη μακροζωία και τη βελτίωση της υγείας
  • Τα μη υγιεινά τρόφιμα συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες νόσους
  • Τα τρόφιμα πρέπει να είναι ασφαλή και να χειρίζονται σωστά για να αποφεύγονται τα τροφιμογενή νοσήματα

«Το δικαίωμα στην τροφή είναι κάτι πολύ περισσότερο από θερμίδες για επιβίωση – εμπεριέχει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία και την ικανότητα υγιούς ανάπτυξης και ευρωστίας» τονίζει ο ΕΦΕΤ. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται θετικά με την μακροζωία, την ποιότητα ζωής, τη βελτίωση της υγείας των βρεφών, παιδιών και μητέρων, με ασφαλέστερη εγκυμοσύνη και τοκετό και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ελλιπής σίτιση συναντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις, είτε εμφανίζεται με τη μορφή υποσιτισμού, είτε ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, είτε παχυσαρκίας. Επιπλέον, σε πολλά μέρη του κόσμου, συνυπάρχουν διάφορες μορφές ελλιπούς σίτισης.

Παράλληλα, η αστικοποίηση και ο ολοένα και πιο γρήγορος ρυθμός ζωής, οδηγούν τα άτομα να επιλέγουν συχνά έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι. Η διατροφή που περιέχει πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά και εθνικά, καθώς τα παραπάνω μη μεταδοτικά νοσήματα ασκούν πίεση στα δημόσια συστήματα υγείας και οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συνεισφέρουν στην κοινωνία.

Κανένα όμως τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρείται υγιεινό αν πρώτα δεν είναι ασφαλές. Τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και ορισμένες φορές ακόμη τον θάνατο. Τα τρόφιμα μπορεί να γίνουν μη ασφαλή σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις, όπως οι χημικές ουσίες ή τα βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω του νερού ή του εδάφους, για παράδειγμα, ή μέσω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, πολλά από τα βακτήρια που μολύνουν το φαγητό μας είναι πλέον όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα τροφιμογενή νοσήματα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την ασφάλεια των τροφίμων επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμά μας και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται.

Τα τρόφιμα μπορεί, επίσης, να αλλοιωθούν ή να γίνουν επικίνδυνα, εάν δεν γίνεται σωστά ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, η ερευνητική κι επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, χρειάζεται να συνεργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία ολιστικών σχεδίων και έργων που θα μας φέρουν πιο κοντά στο σύστημα που θα παρέχει επαρκή τροφή για όλους.

Ο ΕΦΕΤ, μέσω των ελέγχων που πραγματοποιεί, των συνεργασιών σε επιστημονικά δίκτυα και σε ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει αλλά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης των καταναλωτών, συμβάλλει στην προώθηση βιώσιμων πολιτικών, τη βελτίωση του διατροφικού προφίλ και της ποιότητας των τροφίμων. Επίσης, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευσής τους σε θέματα ισορροπημένης διατροφής, ασφαλούς χειρισμού και αποθήκευσης των τροφίμων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ο Τέιτουμ σημείωσε αρνητική επίδοση στα τρίποντα

Οι Σέλτικς νίκησαν τους Γουάσιγκτον Γουίζαρντς με σκορ 108-96,...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 10 μετοχές – καθοδηγητές της ανόδου το 2024

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναμένεται να κλείσει το 2024...

Ουρουγουάη: Νικητής των προεδρικών εκλογών αναδείχθηκε ο υποψήφιος της αριστερής συμμαχίας Ζαμαντού Ορσί

Ο Ζαμαντού Ορσί, υποψήφιος της κεντροαριστερής συμμαχίας, αναδείχθηκε νικητής...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ποιο είναι το κορυφαίο μπαχαρικό για την καρδιοαγγειακή υγεία, σύμφωνα με ειδικούς διατροφής

Το σκόρδο θεωρείται το Νο1 μπαχαρικό για την υγεία της καρδιάς, καθώς έχει πολλές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως η μείωση της χοληστερόλης και της...

«Υπέφερα από ακράτεια κατά τη διάρκεια της άσκησης επί 10 χρόνια» – Η λύση που ανακάλυψε η 46χρονη για να σχεδιάσει την αντιμετώπιση του...

Η Vicky Grubb, 46 ετών, υπέφερε από ακράτεια κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων για 10 χρόνια, αλλά βρήκε λύση μέσω μιας επαναχρησιμοποιούμενης συσκευής υποστήριξης...

Άνοια: 7 σημάδια που εμφανίζονται στα Χριστούγεννα – Τι να κάνετε αν τα δείτε

Ο ειδικός Τζον Ράμσεϊ επισημαίνει 7 συμπτώματα άνοιας που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως η δυσκολία στην επικοινωνία, η επανάληψη...

Τι να αποφεύγουμε να τρώμε όταν παίρνουμε φάρμακα για τη χοληστερίνη – 6 οδηγίες για τις στατίνες

Οι στατίνες είναι σημαντικά φάρμακα για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά απαιτείται προσοχή στη διατροφή κατά...

Το γευστικό ρόφημα του χειμώνα που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη

Η ζεστή σοκολάτα, όταν παρασκευάζεται με αγνό, χωρίς ζάχαρη κακάο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά της...

Εφιάλτες: Ποιες σοβαρές ασθένειες μπορεί να σχετίζονται – Πώς να προστατευθείτε

Οι εφιάλτες μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο λύκος, η υπνική άπνοια, οι ημικρανίες, καρδιολογικά προβλήματα και η νόσος Πάρκινσον.Περίπου 1...

Αυτισμός: Το 2λεπτο τεστ που αποκαλύπτει αν έχετε, σύμφωνα με ειδικό – Πού είστε στο φάσμα;

Το γρήγορο τεστ δύο λεπτών, γνωστό ως "Reading the Mind in the Eyes", αξιολογεί την ικανότητα αναγνώρισης συναισθημάτων μέσω των ματιών, κάτι που...

Ειδικός σε άγρια φυτά γεμίζει τις κάλτσες του με τσουκνίδες – Ποιo είναι το όφελος για την υγεία του οργανισμού του

Ο Τζακ, ειδικός στη συλλογή άγριων φυτών, χρησιμοποιεί τσουκνίδες για την υγεία του, προτείνοντας στους άλλους να μην υποτιμούν τα οφέλη αυτού του φυτού.Οι...

Καρδιοπάθεια: 5 σημάδια που οι γυναίκες άνω των 40 πρέπει να αναγνωρίζουν για να διαφυλαχθούν

Οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να είναι προσεκτικές σε πέντε προειδοποιητικά συμπτώματα καρδιοπάθειας: ασυνήθιστη κούραση, σοβαρές εξάψεις, κατάθλιψη, ανεξήγητη δύσπνοια και ημικρανίες.Οι...

Ρύζι ή μακαρόνια; Ποιο είναι πιο θρεπτικό και ιδανικό για διατροφή, σύμφωνα με επιστήμονες

Το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι δημοφιλή τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά η επιλογή τους εξαρτάται από την προσθήκη άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως λιπαρά...