Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η τροφή των Ίνκας που ρίχνει το σάκχαρο, ενισχύει την υγεία του εντέρου και προστατεύει από χρόνιες παθήσεις

  • Η κινόα, γνωστή ως τροφή των Ίνκας, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, χωρίς γλουτένη και αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική σε δημητριακά όπως το ρύζι και το κριθάρι.
  • Οι διατροφικές της ωφέλειες περιλαμβάνουν τη μείωση κινδύνου χρόνιων παθήσεων, τη βοήθεια στη διαχείριση του βάρους, την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και τη βελτίωση της υγείας του εντέρου.
  • Η κινόα είναι κατάλληλη για άτομα με κοιλιοκάκη και άλλες γλουτενοαλλεργίες, ενώ οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτήν είναι σπάνιες.

Πλήρης πρωτεΐνη και χωρίς γλουτένη, η φήμη αυτού του σπόρου έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται η τροφή των Ίνκας και είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ψευδάργυρος, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Είναι εύκολη στην προετοιμασία και μπορείτε να την προσθέσετε στη διατροφή σας τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Πριν από εκατοντάδες χρόνια, οι Ίνκας θεωρούσαν αυτό το αρχαίο δημητριακό ιερό φαγητό. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η δημοτικότητα του έχει αυξηθεί καθώς η ζήτηση για εύκολες στην καλλιέργεια, θρεπτικά, εναλλακτικά προϊόντα χωρίς γλουτένη έχει αυξηθεί στα ύψη. Ο διατροφολόγος Jo Lewin μοιράζεται στο BBC Good Food τα διατροφικά χαρακτηριστικά αυτού του δημοφιλούς δημητριακού.

Η τροφή των Ίνκας και η διατροφική της αξία

Η κινόα είναι μια εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη σε αμυλούχους κόκκους. Αν και συχνά κατέχει παρόμοιο ρόλο με τα δημητριακά στα πιάτα, είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος από την ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, το σέσκουλο και το σπανάκι.

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντική φυτική πηγή και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων. Καλλιεργούμενη στη Νότια Αμερική (Περού, Χιλή και Βολιβία) για χιλιάδες χρόνια, η κινόα αποτέλεσε τη βασική τροφή των Ίνκας και των απογόνων τους. Τα τελευταία χρόνια, οι καλοφαγάδες την έχουν χαρακτηρίσει ως μια ανώτερη εναλλακτική για το πλιγούρι, το κουσκούς και το ρύζι.

Διατροφικά οφέλη της κινόα

Μια μερίδα 100g μαγειρεμένης κινόα παρέχει:

  • 120 Kcal/503KJ
  • 4,4 g πρωτεΐνης
  • 1,9 γρ λίπος
  • 19,4 g υδατάνθρακες
    2,8 γρ φυτικές ίνες
  • 17 mg ασβεστίου
  • 64 mg μαγνησίου

Για όσους ακολουθούν μια vegan ή φυτική διατροφή, η κινόα αποτελεί μια πολύτιμη διατροφική ένταξη. Όπως το φαγόπυρο, έχει εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Τα 5 κορυφαία οφέλη της κινόα για την υγεία

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου
  2. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
  3. Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα
  4. Κατάλληλη για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη
  5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου

Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν δυνητικά ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την καρδιά και, σε σύγκριση με τα κοινά δημητριακά, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.

2. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Υψηλή σε φυτικές ίνες και με περισσότερη πρωτεΐνη από ρύζι ή κριθάρι, μπορεί να είναι ευεργετική για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους. Μια εξήγηση για αυτό είναι η χορταστική φύση της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών που μας βοηθούν να διαχειριστούμε την όρεξή μας.

Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως η βραδύτερη απελευθέρωση ενέργειας καθιστά λιγότερο πιθανό να προκαλέσει λιγούρες και να διεγείρει την πείνα.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ένας μικρός αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

4. Κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη

Φυσικά χωρίς γλουτένη και διατροφικά πυκνή, η κινόα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους δεν μπορούν να φάνε δημητριακά γλουτένης, όπως άτομα με κοιλιοκάκη. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι καλύτερη επιλογή για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος από τις εναλλακτικές λύσεις εκλεπτυσμένης γλουτένης όπως το ρύζι ή το αλεύρι πατάτας.

5. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου

Μελέτες δείχνουν ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου ενισχύοντας την ποικιλία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και μειώνοντας τα φλεγμονώδη συμπτώματα καταστάσεων όπως η κολίτιδα. Λειτουργώντας ως πρεβιοτικό, η κινόα παρέχει το καύσιμο για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν.

Σολομός με κινόα: Θρεπτική και νόστιμη συνταγή – Ωφελεί καρδιά, ανοσοποιητικό και δέρμα

Είναι η κινόα ασφαλής για όλους;

Η κινόα είναι από τα λιγότερο αλλεργιογόνα «σιτηρά» με τις αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτήν να είναι σπάνιες. Ωστόσο, οι φυσικές ενώσεις που επικαλύπτουν τους σπόρους που ονομάζονται σαπωνίνες μπορεί να είναι η αιτία ορισμένων ανεπιθύμητων αντιδράσεων. Είναι δυνατό να αφαιρέσετε αυτές τις ενώσεις ξεπλένοντάς την σχολαστικά ή εμποτίζοντάς την εκ των προτέρων πριν από τη χρήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ο Βάγκνερ αιφνιδίασε τους Λέικερς στο Λος Άντζελες | Νίκες για Ράπτορς και Σπερς

Συγκεκριμένα, στο Λος Άντζελες οι “μάγοι” νίκησαν με 119-118...

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει τις συνθήκες στον εργασιακό τομέα;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες εργασίες, επιτρέποντας στους...

Μαρία Σολωμού: Η αποκάλυψη του Mente Fuerte και τα λόγια αγάπης – «Είμαστε μαζί όταν το επιθυμούμε, είναι ελεύθερο»

Η Μαρία Σολωμού παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Νίκο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καρδιά: Πόσοι παλμοί είναι φυσιολογικοί ανά ηλικία – Πώς να υπολογίσετε τον σφυγμό σας και τι να κάνετε αν είναι υψηλός ή χαμηλός

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό για ενήλικες, είναι σημαντικός δείκτης της υγείας της καρδιάς και επηρεάζεται...

Διαβήτης: Το κρυφό σύμπτωμα στα μάτια που συχνά αγνοείτε

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ένα σοβαρό οφθαλμικό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν...

Πώς επηρεάζει ο καφές το πεπτικό μας σύστημα – Πόσο πρέπει να πίνουμε για να ενισχύσουμε τα «καλά» βακτήρια

Η κατανάλωση καφέ επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, συνδέοντας την κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια ημερησίως με υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου Lawsonibacter asaccharolyticus,...

Παρατείνεται για 3 χρόνια η παραμονή στο ΕΣΥ ιατρών που ολοκληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε νομοσχέδιο που παρατείνει τη θητεία ιατρών και φαρμακοποιών του ΕΣΥ που συμπληρώνουν φέτος το 67ο έτος της ηλικίας τους, δίνοντάς...

Ο κολπικός πόνος στην εμμηνόπαυση κατέστρεψε την καθημερινότητά μου – Πώς κατάφερε να τον θεραπεύσει

Ο κολπικός πόνος κατά την εμμηνόπαυση είναι ένα συχνό αλλά σπάνια συζητούμενο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από αιδοιοκολπική ατροφία, και επηρεάζει περίπου το...

Ο καρκίνος περιορίζει κατά 33% τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ – Η ανακάλυψη που ανοίγει προοπτικές για νέες θεραπείες

Έρευνες δείχνουν ότι οι επιζώντες από καρκίνο έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ, με αντίστοιχα ευρήματα να επιβεβαιώνουν την αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ...

Το αμφιλεγόμενο φυτό που προφυλάσσει από καρδιά, οστεοπόρωση και ρίχνει την πίεση του αίματος

Το ραβέντι, αν και θεωρείται λαχανικό στη βοτανική και φρούτο στη μαγειρική, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία από καρδιακές παθήσεις,...

Γάμος: Τα 5 προειδοποιητικά σήματα ότι οδηγείται σε… «γκρίζο» διαζύγιο

Το άρθρο αναλύει τα προειδοποιητικά σήματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας γάμος οδηγείται σε «γκρίζο» διαζύγιο, με έμφαση στην αύξηση των διαζυγίων μετά...

Καρκίνος του παγκρέατος: Αυξάνεται σε νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες-Πού οφείλεται

Ο καρκίνος του παγκρέατος παρουσιάζει αύξηση στις νεαρές ηλικίες και στις γυναίκες, αν και η θνησιμότητα παραμένει σταθερή, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει αύξηση στους...

Χοληστερίνη: Το φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά για να τη μειώσετε, σύμφωνα με ιατρούς

Η κατανάλωση αβοκάντο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cureus και το...