- Τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα διατηρούν τη θρεπτική τους αξία και είναι διατροφικά συγκρίσιμα με τα φρέσκα, προσφέροντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορεί να έχουν μικρές απώλειες βιταμινών κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης.
- Είναι μια βολική και οικονομική επιλογή για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς περιλαμβάνονται στα πέντε που συνιστώνται ημερησίως και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με χημικά όπως το BPA και παθογόνα, γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέγονται ασφαλή προϊόντα και να ελέγχονται οι ετικέτες για πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.
Τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα έχουν υποστεί μια διαδικασία που παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Πόσο υγιεινά μπορεί να είναι, αλλά και πόσο ασφαλή για τακτική κατανάλωση; Οι ειδικοί απαντούν.
Σφραγισμένα σε αεροστεγές κουτί με νερό, σιρόπι ή χυμό, τα κλειστά κονσερβοποιημένα προϊόντα έχουν διάρκεια ζωής έως και πέντε χρόνια από την παρασκευή τους. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά υποβάλλονται σε κονσερβοποίηση σύντομα από την εποχή που μαζεύονται και εντός λίγων ωρών από τη συγκομιδή, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας και της θρεπτικής τους αξίας.
SOS από δύο ΜΚΟ για «γενικευμένη μόλυνση» με υδράργυρο του τόνου σε κονσέρβα στην Ευρώπη
Διατροφικά οφέλη από τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα
Μια μερίδα 80 γρ κονσερβοποιημένων ροδάκινων παρέχει:
- 31 kcal / 132 kj
- 0,5g πρωτεΐνη
- 7,8g υδατάνθρακες
- 7,8 γρ σάκχαρα
- 0,9g φυτικές ίνες
- 136mg κάλιο
- 5mg βιταμίνη C
Μια μερίδα 80 γραμμαρίων πατάτας σε κονσέρβα παρέχει:
- 50 kcal / 217 kj
- 1,2g πρωτεΐνη
- 0,1g λίπος
- 12,1g υδατάνθρακες
- 0,9g φυτικές ίνες
- 176mg κάλιο
- 4mg βιταμίνη C
Μια μερίδα 80 γραμμαρίων κονσερβοποιημένων φρούτων ή λαχανικών υπολογίζεται ως ένα από τα πέντε φρούτα και λαχανικά που πρέπει να λαμβάνετε την ημέρα, η ίδια ποσότητα με τα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά.
Τα 5 κορυφαία οφέλη των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών για την υγεία
- Διατροφικά συγκρίσιμα με το φρέσκα
- Συμπεριλαμβάνονται στα πέντε φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα
- Γρήγορα και βολικά
- Σταθερά στο ράφι
- Ασφαλή και απαλλαγμένα από παθογόνα
1. Διατροφικά συγκρίσιμα με τα φρέσκα
Για τα περισσότερα προϊόντα, η κονσερβοποιημένη ποικιλία είναι διατροφικά συγκρίσιμη με τη φρέσκια. Σίγουρα υπάρχει μικρή διαφορά στα μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.
Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ενδέχεται να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις. Τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν καλά επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών και συμβάλλουν πολύτιμα σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Ωστόσο, μικρές ποσότητες βιταμινών, ειδικά οι ευαίσθητες στη θερμότητα όπως η βιταμίνη C, μπορεί να χαθούν κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Ε και Α, τείνουν να είναι υψηλότερες σε κονσερβοποιημένα προϊόντα όπως τα καρότα και οι ντομάτες.
2. Συμπεριλαμβάνονται στα πέντε φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα
Η οικονομική πρόσβαση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στα φρούτα και τα λαχανικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα προσφέρουν μια οικονομική και θρεπτική επιλογή για την ικανοποίηση των καθημερινών συστάσεων για φρούτα και λαχανικά.
Ο τόνος σε κονσέρβα είναι επεξεργασμένο κρέας; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
3. Γρήγορα και βολικά
Τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι έτοιμα για κατανάλωση με ελάχιστη ή καθόλου προετοιμασία και είναι εύκολο να ενσωματωθούν στα γεύματα.
4. Σταθερά στο ράφι
Μόλις κονσερβοποιηθούν, τα προϊόντα παραμένουν σταθερά χάρη στην έλλειψη οξυγόνου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρή αλλαγή είτε στη θρεπτική αξία είτε στην ποιότητα των τροφίμων.
5. Ασφαλές και απαλλαγμένο από παθογόνα
Η κονσερβοποίηση βελτιώνει την ασφάλεια των νωπών προϊόντων, ειδικά εκείνων που είναι πιθανό να φιλοξενούν παθογόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία κονσερβοποίησης χρησιμοποιεί υψηλά επίπεδα θερμότητας για να αποτρέψει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Είναι ασφαλή για όλους τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα;
Αν και εξαιρετικά σπάνιο, έχουν υπάρξει κάποιες αναφορές μόλυνσης με clostridium botulinum. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν φταίει η διαδικασία κονσερβοποίησης και είναι πιο πιθανό όταν οι καταναλωτές μπορούν να τα φτιάχνουν οι ίδιοι στο σπίτι. Ωστόσο, όταν αγοράζετε κονσερβοποιημένα προϊόντα, αποφύγετε κονσέρβες που έχουν βαθουλώματα, διόγκωση ή διαρροή.
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα μπορεί να έχουν αλάτι ή ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή ή την εμφάνισή τους. Όσοι ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ή διαχειρίζονται την πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες και να αναζητούν προϊόντα χωρίς πρόσθετα συστατικά.
Όταν επιλέγετε κονσέρβες φρούτων, επιλέξτε επιλογές κονσέρβας σε φυσικό χυμό αντί για σιρόπι. Μόλις ανοίξει το κουτί, η αποστράγγιση και το ξέπλυμα του περιεχομένου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι.
Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα μπορεί να είναι μολυσμένα με χημικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και της BPA (δισφαινόλη-Α), η τελευταία από τις οποίες σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.
Υπέρταση και διατροφή: Ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
Το BPA φαίνεται να μεταναστεύει από την επένδυση του κουτιού στο περιεχόμενο των τροφίμων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα (και ο τόνος) έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης με BPA σε σύγκριση με άλλα κονσερβοποιημένα προϊόντα.