Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Οι αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων και οι έντονες αντιδράσεις των γιατρών

  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αντιδρά έντονα στις αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής, χαρακτηρίζοντας το νέο σύστημα "εξαιρετικά προβληματικό" και "απαράδεκτο".
  • Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι οι αλλαγές στοχεύουν στη μείωση του χρόνου αναμονής στην εφημερία και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών.
  • Οι γιατροί επισημαίνουν ότι οι αλλαγές επιβαρύνουν συγκεκριμένα τμήματα, όπως τα Πνευμονολογικά, και αναφέρουν ότι η κατάσταση κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος ήταν "τραγική" με ασθενείς να παραμένουν σε φορεία λόγω έλλειψης κρεβατιών.

«Αντί για στελέχωση η κυβέρνηση κουκουλώνει το πρόβλημα ανακατεύοντας την τράπουλα», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ για τις αλλαγές στις εφημερίες.

Μετά από συσκέψεις, σχέδια, πλάνα αλλά και απορρίψεις τελικά τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου το νέο πρόγραμμα για τις εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής του ΕΣΥ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που κάνει λόγο για «εξαιρετικά προβληματική και απαράδεκτη σε πολλά σημεία» κατάσταση.

Στόχος του υπουργείου Υγείας όπως τον είχε περιγράψει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στην εφημερία που σε αρκετές περιπτώσεις σήμερα, ξεπερνά τις 8 με 10 ώρες, λιγότερη ταλαιπωρία των ασθενών, περισσότερη αξιοπρέπεια και καλύτερη εξυπηρέτηση. Αυτό ευελπιστεί να πετύχει με το νέο σύστημα εφημεριών. «Κατά τη θητεία μου στο ΕΣΥ θέλω να μειώσουμε τον μέσο χρόνο αναμονής στην εφημερία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ ακραία. Δεν θέλω ο κόσμος να ταλαιπωρείται, με στεναχωρεί και με ενοχλεί», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα είχε σημειώσει ότι «το να πέσει ο μέσος χρόνος αναμονής έως και μιάμιση ώρα, είναι ένας εφικτός στόχος».

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής

Το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου

Προβλέπεται διαφορετική λειτουργία για το κάθε νοσοκομείο, αλλά και συμπλήρωση στο ωράριο λειτουργίας. Επίσης, καθορίζονται οι νέες ομάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα συνεφημερεύουν προκειμένου το ένα να καλύπτει το άλλο στα επείγοντα περιστατικά.

Νοσοκομεία Καθημερινής «Πρωινής Λειτουργίας»:
Κατά την «Πρωινή Λειτουργία» όλα τα νοσοκομεία των δύο ομάδων Νοσοκομεία Γενικής Εφημερίας (Γ.Ε) και Νοσοκομεία Ειδικής Εφημερίας (Ε.Ε), δέχονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά κατά την καθημερινή Πρωινή Λειτουργία τους.

Νοσοκομεία «Κύριας Εφημερίας» (16ώρου βάσεως Απογευματινής και Νυκτερινής Εφημερίας):
Κατά την «Κύρια Εφημερία» τα νοσοκομεία της μιας ομάδας (Γ.Ε., Ε.Ε.), από 14:30 μέχρι 08:00 της επόμενης ημέρας, δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά.

Νοσοκομεία Κύριας Εφημερίας 24ωρου βάσεως για Σάββατα Κυριακές και Αργίες:
Κατά την 24/ωρη «Κύρια Εφημερία» τα νοσοκομεία της μιας ομάδας (Γ.Ε., Ε.Ε.), από 08:00 μέχρι 08:00 επόμενης, δέχονται μόνο έκτακτα περιστατικά και υλοποιείται μόνο τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις Αργίες.

Τα Νοσοκομεία κατά τις ημέρες που δεν εκτελούν «Κύρια Εφημερία», εντάσσονται σε «Πρωινή Λειτουργία» από 08:00 έως 14:30 και δέχονται περιστατικά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Κατά τα Σάββατα, Κυριακές και Αργίες τα Νοσοκομεία ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκουν θα εφημερεύουν επί 24ώρου βάσεως (08:00 – 08:00 της επόμενης ημέρας).

Αντιδρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Οι αλλαγές στις εφημερίες προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Χαρακτηρίζουν την «αναδιάταξη» εφημερευόντων νοσοκομείων στην Αττική «εξαιρετικά προβληματική και απαράδεκτη σε πολλά σημεία».
Ειδικότερα όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ «επιβαρύνονται τα Πνευμονολογικά τμήματα του «Σωτηρία» (που εξαναγκάζονται να έχουν γενική εφημερία εναλλάξ δυο ημέρες κάθε τέσσερεις, δηλαδή τις μισές ημέρες κάθε μήνα συμπαρασύροντας έτσι πρακτικά στην εφημεριακή υπερφόρτωση και το υπόλοιπο νοσοκομείο), αλλά και το Πνευμονολογικό τμήμα του Νίκαιας το οποίο ως τώρα (λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και κλινών εξαιτίας των έργων ανακαίνισης) εφημέρευε (κάθε 4) οκτάωρο (8πμ –4 μμ),όμως τώρα προβλέπεται να εφημερεύει 24ωρο.
Γενικά στην (ήδη εξαιρετικά προβληματική) Πνευμονολογική εφημερία η κυβέρνηση για να «κουκουλώσει» το πρόβλημα απλά «ανακατεύει την τράπουλα» αντί να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τα (λίγα) υπάρχοντα Πνευμονολογικά τμήματα και ταυτόχρονα να αναπτύξει και νέα Πνευμονολογικά τμήματα (στα γενικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν)».

Επίσης, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ ανατρέπεται το ισχύον σύστημα εφημερίας των ψυχιατρικών τμημάτων. Πλέον όλα τα Ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων «επιστρέφουν στο παλιό αποτυχημένο καθεστώς δηλαδή θα εφημερεύουν σε διαφορετική ημέρα από την ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου τους. Αυτό πρώτα και κύρια αποτελεί κίνδυνο για τους ασθενείς (π.χ. να υποβάλλονται σε ακούσιες νοσηλείες ασθενείς αδιάγνωστοι που μπορεί να έχουν οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο λόγω άσχετων αιτίων) και επίσης επιβαρύνει εφημεριακά ολόκληρο το νοσοκομείο καθώς σε άλλη ημέρα από την ημέρα γενικής του εφημερίας πιθανά να καλούνται από το Ψυχιατρικό ΤΕΠ οι λοιπές ειδικότητες (π.χ. Παθολόγοι, Νευρολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες για απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου κλπ)».

Επιπλέον, οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκουν «προβληματική» την 4η ομάδα εφημέρευσης, όπως διαμορφώνεται μετά τις αλλαγές. «Λαϊκό», ΚΑΤ και «Θριάσιο» είναι μόνα τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς (ιδιαίτερα για το τραύμα) καθώς και επιβάρυνση τμημάτων των 3 νοσοκομείων όχι μόνο χειρουργικών ειδικοτήτων (π.χ. του Νευρολογικού τμήματος του Θριασίου). Επίσης ενδεχόμενη επιβάρυνση και των νοσοκομείων της «3ης ομάδας» που κινδυνεύουν από επέκταση στην πράξη της δικής τους γενικής εφημερίας (της προηγούμενης ημέρας) γιατί αν γίνει ένα οδικό συμβάν π.χ. στην περιοχή Πειραιώς – Γκάζι – Ιερά Οδός, οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ πιθανά θα το κατευθύνουν π.χ. στο Νικαίας επικαλούμενοι την «κοντινή απόσταση», εξηγεί στην ίδια ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ.

Π. Παπανικολάου: Τραγική η κατάσταση πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου συστήματος

«Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα του υποτιθέμενου νέου συστήματος διάταξης εφημερευόντων νοσοκομείων στην Αττική, η κατάσταση που βιώσαμε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ήταν τραγική. Το Σάββατο, την επομένη δηλαδή της γενικής εφημερίας, είχαν παραμείνει σε φορεία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 22 παθολογικοί ασθενείς καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι να νοσηλευτούν. Με υπεράνθρωπη προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών ο τελευταίος εκ των 22, κατάφερε να ανέβει στην πτέρυγα στις 9 το βράδυ, δηλαδή 11 ώρες μετά τη λήξη της γενικής εφημερίας. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ασθενείς», δήλωσε στον Αθήνα 9,84, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουμε καμία απολύτως ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί. Η ευθύνη είναι όλη στους αρμόδιους οι οποίοι, αντί να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού για να καλύπτονται οι ανάγκες στα νοσοκομεία και να μην υπάρχει ταλαιπωρία των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, απλώς ανακατεύουν την τράπουλα με αναδιάταξη των ομάδων εφημερίας για να λένε ότι κάτι κάνουν», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ο ΠΣΑΕ ΜΜΕ γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας εις βάρος των γυναικών

Ο ΠΣΑΕ ΜΜΕ αφιερώνει την ερχόμενη αγωνιστική στο ποδόσφαιρο...

Η Καταδίωξη: Ηγεσία με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση της φετινής χρονιάς

Το τηλεπαιχνίδι «The Chase» με τη Μαρία Μπεκατώρου κατέγραψε...

Κατέστρεψαν το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο πάρκο Μνημείων του δήμου Νεάπολης – Συκεών

Το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο πάρκο Μνήμης...

“MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ”: Απαράμιλλο το κεντρικό ειδησεογραφικό δελτίο”

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ» σημείωσε την υψηλότερη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υπέρταση: Η ιδανική στιγμή να καταναλώσετε πρωινό για μειωμένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με ειδικούς καρδιολογίας

Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού μέσα σε μία έως δύο ώρες μετά το ξύπνημα μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη...

Αλτσχάιμερ: Ένα καινοτόμο τεστ στο δάκτυλο ανιχνεύει τη νόσο ταχύτατα και με ακρίβεια – Σημαντική ανακάλυψη

Ένα νέο καινοτόμο τεστ ανίχνευσης της νόσου Αλτσχάιμερ, που πραγματοποιείται με τη συλλογή μερικών σταγόνων αίματος από το δάχτυλο, αποδεικνύει ότι μπορεί να ανιχνεύσει...

Το χειμερινό όσπριο που ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού και συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Τα φασόλια είναι ένα χειμωνιάτικο όσπριο πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, το οποίο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος και...

Κινητό: Ποια ανησυχία κρύβει η υπερβολική συγκέντρωση ψηφιακών δεδομένων – Οι ειδικοί αποκαλύπτουν

Η υπερβολική αποθήκευση ψηφιακών αρχείων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα, και οι ειδικοί προειδοποιούν για την πιθανότητα εμφάνισης μιας...

Αυτό που αποκαλύπτει η δύναμη της λαβής σας για την υγεία σας – Ποιες προπονήσεις θα την ενισχύσουν

Η δύναμη της λαβής είναι ένας καλός δείκτης της συνολικής υγείας και σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα, νοητική έκπτωση και άλλες καταστάσεις υγείας.Η ενδυνάμωση του...

COVID-19: 531 νέες νοσηλείες, 27 θάνατοι και 7 διασωληνώσεις

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 531 νέες εισαγωγές για COVID-19, με σταθερή θετικότητα και 27 θάνατοι, ενώ οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε...

Καταναλώνετε λιπαρά γεύματα; Πείτε κακάο ή τσάι για να ουδετερώσετε την επίδραση των λιπιδίων

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση κακάο και τσαγιού πλούσιου σε φλαβονόλες μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών τροφών στο σώμα,...

Η COVID-19 μπορεί να πλήξει όγκους – Μελέτη αποκαλύπτει τι εντυπωσιακό συνέβη σε καρκινοπαθείς όταν νόσησαν

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα ανοσοκύτταρα που παράγονται κατά τη διάρκεια σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 μπορεί να συρρικνώσουν καρκινικούς όγκους, προσφέροντας νέες θεραπευτικές δυνατότητες...

Καρδιά: Πόσοι παλμοί είναι φυσιολογικοί ανά ηλικία – Πώς να υπολογίσετε τον σφυγμό σας και τι να κάνετε αν είναι υψηλός ή χαμηλός

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό για ενήλικες, είναι σημαντικός δείκτης της υγείας της καρδιάς και επηρεάζεται...

Διαβήτης: Το κρυφό σύμπτωμα στα μάτια που συχνά αγνοείτε

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ένα σοβαρό οφθαλμικό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν...