- Οι γαρίδες είναι ένα θρεπτικό ροζ οστρακοειδές, χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε πρωτεΐνη, ιώδιο και αντιοξειδωτικά, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η υποστήριξη κατά των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
- Περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β, σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, και είναι πηγή αντιοξειδωτικών που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
- Παρά την περιεκτικότητα τους σε χοληστερόλη, οι γαρίδες θεωρούνται ασφαλείς για κατανάλωση ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αν και πρέπει να προσέχουν όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε αλάτι.
Παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλό σε θερμίδες, αυτό το ροζ οστρακοειδές περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ιώδιο και αντιοξειδωτικά, που μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, ενώ είναι ένα από τα είδη των θαλασσινών που καταναλώνονται πιο συχνά.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ανθυγιεινό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη. Τι ισχύει τελικά;
Από τι κινδυνεύουν όσοι ακολουθούν δίαιτες με θαλασσινά – Ανησυχητική μελέτη
Ποιο είναι το ροζ οστρακοειδές και ποια η διατροφική του αξία
«Γαρίδα» είναι το κοινό όνομα για ένα μικρό υδρόβιο καρκινοειδές αρθρόποδο. Έχουν ένα λεπτό εξωσκελετό, ο οποίος γενικά αφαιρείται πριν από το φαγητό, και το σώμα τους χωρίζεται σε τρία τμήματα: το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.
Οι γαρίδες μπορούν να βρεθούν σε κρύα ή ζεστά νερά και σε εκτροφή. Οι ποικιλίες του κρύου νερού τείνουν να είναι μικρότερες, πάντως υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες.
Διατροφικό προφίλ γαρίδων
Μια μερίδα 100 γρ. μαγειρεμένων γαρίδων παρέχει:
- 70 kcal / 295 kj
- 15,4g πρωτεΐνη
- 0,9g λίπος
- 1mg σίδηρο
- 1 mg ψευδάργυρο
- 30mcg σελήνιο
- 13mcg ιωδίου
- 1,47 γρ αλάτι
Τα κορυφαία 5 οφέλη των γαρίδων για την υγεία
- Είναι χρήσιμη πηγή βιταμινών
- Είναι πηγή σημαντικών ιχνοστοιχείων
- Είναι πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών
- Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους
- Αποτελεί μία από τις δύο προτεινόμενες μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα
1. Χρήσιμη πηγή βιταμινών
Οι γαρίδες είναι μια χρήσιμη πηγή βιταμινών της ομάδας Β, συμπεριλαμβανομένης της Β12 και του φυλλικού οξέος. Αυτές οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στην αναπλήρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Οι γαρίδες παρέχουν περίπου 22 φορές περισσότερα επίπεδα βιταμίνης Ε από το κοτόπουλο ή το βοδινό. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη δρα ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να είναι προστατευτική έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
2. Πηγή σημαντικών ιχνοστοιχείων
Οι γαρίδες είναι μια χρήσιμη πηγή ορισμένων ιχνοστοιχείων που είναι πιο δύσκολο να ληφθούν, όπως το ιώδιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Χρειαζόμαστε ιώδιο για να υποστηρίξουμε τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ενώ ο ψευδάργυρος και το σελήνιο υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τόνος σε κονσέρβα: Είναι ασφαλές τρόφιμο και υγιεινό; Τι πρέπει να ξέρετε
3. Πηγή προστατευτικών αντιοξειδωτικών
Οι γαρίδες έχουν μια ροζ απόχρωση χάρη σε μια ένωση που ονομάζεται ασταξανθίνη, η οποία λαμβάνεται μέσω των φυκιών που τρώνε. Αυτή η ένωση έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, και να είναι ευεργετική για την υγεία του δέρματος.
4. Μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους
Τα οστρακοειδή όπως οι γαρίδες είναι μια εξαιρετική πηγή εύπεπτης πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και λίπος και μπορεί να είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
5. Αποτελούν μία από τις δύο προτεινόμενες μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα
Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού ή θαλασσινών την εβδομάδα και η μια μερίδα θα πρέπει να είναι μια λιπαρή ποικιλία ψαριών. Τα οστρακοειδή, όπως και οι γαρίδες, αποτελούν μία από αυτές τις προτεινόμενες μερίδες.
Είναι οι γαρίδες ασφαλείς για όλους;
Οι γαρίδες περιέχουν φυσικά χοληστερόλη, αλλά είναι επίσης χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση γαρίδων είναι απίθανο να αυξήσει τη λεγόμενη «κακή»-LDL χοληστερόλη. Για αυτόν τον λόγο, το The British Heart Foundation συνιστά την απόλαυση οστρακοειδών, όπως οι γαρίδες, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Οι γαρίδες περιέχουν επίσης σχετικά υψηλά επίπεδα νατρίου σε σύγκριση με λευκά ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, επομένως εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι, ίσως θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη.
Η απόλυτη συνταγή για υγιεινή και νόστιμη παέγια
Τα καρκινοειδή όπως οι γαρίδες κατηγοριοποιούνται ως ένα από τα 14 κοινά αλλεργιογόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως εκ τούτου πρέπει να δηλώνονται στις ετικέτες των τροφίμων. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση προσοχή. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία.