Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Συναισθηματική νοημοσύνη: Η λέξη που βοηθά να πετυχαίνετε ό,τι θέλετε σύμφωνα με ερευνητές

  • Η χρήση της αντωνυμίας «εμείς» αντί του «εσύ» σε καταστάσεις έντασης ή διαφωνίας μπορεί να βελτιώσει την αντίληψη της ανοιχτότητας και της δεκτικότητας, διευκολύνοντας την πειθώ και τη συνέχιση της αλληλεπίδρασης.
  • Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται το «εμείς» με προσοχή, κυρίως σε συνεργατικές διαδικασίες, ενώ η υπερβολική ή ακατάλληλη χρήση μπορεί να εκληφθεί ως χειριστική ή προσποιητή.
  • Η ισορροπία στη χρήση των αντωνυμιών μπορεί να αλλάξει τη δυναμική των δύσκολων συζητήσεων, προάγοντας τη συλλογική προσπάθεια και την επιτυχία σε επαγγελματικά πλαίσια.

Μια σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Experimental Social Psychology υποδεικνύει ότι η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε μπορεί να επηρεάσει το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι, κυρίως όταν υπάρχει ένταση ή διαφωνία δίνοντας έμφαση στην συναισθηματική νοημοσύνη.

Κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να πείθουν τους άλλους, καταφέρνοντας να επηρεάζουν θετικά τους γύρω τους. Ορισμένοι το επιτυγχάνουν χάρη στην προσωπικότητα, της καλές δεξιότητες στην επικοινωνία και το χάρισμά τους – ένα παράδειγμα είναι ο Steve Jobs. Ωστόσο, οι περισσότεροι καταφέρνουν να πετύχουν συναίνεση με τη βοήθεια της λογικής, των δεδομένων και των επιχειρημάτων τους.

6 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με συναισθηματική νοημοσύνη

Οι άνθρωποι με καλή συναισθηματική νοημοσύνη πείθουν με αυτή τη λέξη

Τι γίνεται όμως όταν νομίζετε πως δεν έχετε το χάρισμα;  Μπορείτε να αξιοποιήσετε μερικά επιστημονικά δεδομένα προς όφελος σας. Ουσιαστικά, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε περισσότερο μια συγκεκριμένη αντωνυμία, το «εμείς» αντί για το «εσύ».

«Διαπιστώσαμε ότι σε καταστάσεις σύγκρουσης, οι προτάσεις που περιέχουν αντωνυμίες δεύτερου προσώπου (“εσύ”) θεωρούνται λιγότερο ανοιχτές και δεκτικές, σε σύγκριση με τις προτάσεις που περιέχουν αντωνυμίες πρώτου πληθυντικού (“εμείς”)», αναφέρουν οι ερευνητές:

«Η χρήση του “εσύ” στέλνει μηνύματα επιθετικότητας, μειώνοντας την αντίληψη ότι ο ομιλητής είναι ανοιχτός σε διάλογο. Επιπλέον, η αντίληψη της δεκτικότητας μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση σε άλλες παραμέτρους, όπως η πειθώ, η πρόθεση συνέχισης της αλληλεπίδρασης, η διάθεση για ανταλλαγή πληροφοριών και η πιθανότητα λογοκρισίας», συμπληρώνουν.

Προσοχή στη χρήση του

Χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του «εμείς». Δεν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε αλόγιστα. Το «εμείς» λειτουργεί καλά όταν πρόκειται για συνεργατική διαδικασία, όπως π.χ. όταν προτείνετε μια αλλαγή που θα αυξήσει την παραγωγικότητα. Δεν λειτουργεί όμως όταν απευθύνεστε σε ατομικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν μόνο ένα άτομο επηρεάζεται από μια αλλαγή, το «εμείς» μπορεί να ακουστεί προσποιητό ή χειριστικό.

Επιπλέον, μπορείτε απλώς να επιλέξετε να παραλείψετε το «εσύ» εντελώς. Αντί να πείτε «Δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ», μπορείτε να πείτε «Δεν το εξηγώ σωστά». Ή αντί για «Χρειάζεται να ηρεμήσεις», να πείτε «Νομίζω πως δεν το προσέγγισα με τον σωστό τρόπο. Άφησέ με να το εξηγήσω αλλιώς». Η ανάληψη ευθύνης για την κατάσταση και η προσπάθεια βελτίωσης αυτής δείχνει ότι είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να επιλύσετε το πρόβλημα.

No1 συμβουλή του Steve Jobs για να πετύχετε σε ο,τι κάνετε – η νευροεπιστήμη συμφωνεί

Θα πρέπει, επίσης, να έχετε στο νου σας ότι το «εμείς» μπορεί να θεωρηθεί ως τρόπος αποφυγής ευθύνης. Αν κάνατε κάποιο λάθος, το «εμείς» δεν φταίει· «εγώ έκανα το λάθος». Αν ξεχάσατε κάτι, το «εμείς» δεν το ξέχασε· «εγώ το ξέχασα».

Το «εσύ», από την άλλη, είναι πολύ χρήσιμο όταν το άλλο άτομο αξίζει την αναγνώριση. Όταν κάποιος έχει μια καλή ιδέα ή συμβάλλει θετικά, το «εσύ» προσφέρει ενίσχυση και αποδοχή.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν το κλίμα της συζήτησης είναι θετικό, υποστηρικτικό και υπάρχει καλή ψυχολογία, το «εσύ» γίνεται αποδεκτό με θετικό τρόπο. Αν, για παράδειγμα, κάποιος επιδιόρθωσε μια προβληματική κατάσταση με πελάτη, τότε του αξίζει όλη η αναγνώριση με ένα «εσύ».

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Η ισορροπία είναι το κλειδί για να μην φαίνεται το «εμείς» χειριστικό ή προσποιητό. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το «εμείς» μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή διαχείριση δύσκολων συζητήσεων. Αν κάποιος υπάλληλος διαφωνεί με μια απόφαση, το «εμείς» μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της συζήτησης από προσωπική αντιπαράθεση σε συλλογική προσπάθεια.

Αν το επίπεδο ποιότητας είναι χαμηλό, δεν είναι μόνο το ατομικό λάθος· πρέπει ως εταιρεία να βελτιωθούμε συνολικά. Παρά τις διαφωνίες, το «εμείς» μπορεί να οδηγήσει σε κοινή απόφαση για την καλύτερη πορεία. Σε τελική ανάλυση, όσο κι αν οι επιχειρήσεις απαρτίζονται από άτομα, η συλλογική προσπάθεια είναι αυτή που καθορίζει την επιτυχία.

Τι αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη στη δουλειά τους – Το μυστικό της επιτυχίας τους

Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που κάποιος θα διαφωνήσει μαζί σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε το «εσύ/εσείς» και να ενσωματώσετε το «εμείς» όπου είναι κατάλληλο. Η έρευνα δείχνει πως θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πείσετε και να επιτύχετε συναίνεση, καθώς το άλλο άτομο θα σας βλέπει ως πιο ανοιχτούς και δεκτικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Χαμάς: Οι ΗΠΑ είναι συνεργός του Ισραήλ στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγόρησε τις ΗΠΑ ως συνεργό του Ισραήλ...

Χαμός στην Αργεντινή με την Ντεπορτίβο Ριέστρα που χρησιμοποίησε… influencer σε αγώνα

Ο Ίβαν Μπουχατζερούκ, γνωστός ως «Spreen», επιλέχθηκε από την...

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα διορίσει τον Τζον Ράτκλιφ διευθυντή της CIA

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διορίσει...

Λίβανος: Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός σε νότια προάστια της Βηρυτού

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε βομβαρδισμούς σε νότιες προάστιες...

Στο στόχαστρο της Ρεάλ Μαδρίτης ο Μάριο Ερμόσο

Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει αμυντικά προβλήματα λόγω τραυματισμών βασικών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024»: «Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός στην πρόληψη και στην περίθαλψη – Μέτρα για τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων»

Η συζήτηση στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» εστίασε στον τεχνολογικό μετασχηματισμό στην πρόληψη και την περίθαλψη, με έμφαση στη συνεργασία του Υπουργείου...

Σακχαρώδης διαβήτης: Τα βασικά μέτρα πρόληψης για την “μάστιγα” της εποχής μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, αφιερώνεται στη μνήμη του Frederick Banting και εστιάζει στην επιδημιολογία και πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη,...

Χοληστερίνη: 8 τροφές που τη μειώνουν χωρίς φάρμακα και 5 τροφές-παγίδες που φράζουν τις αρτηρίες

Η υψηλή χοληστερίνη, κυρίως η «κακή» LDL, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, αλλά μπορεί να βελτιωθεί μέσω διατροφικών αλλαγών και άσκησης.Ορισμένες τροφές, όπως η βρώμη,...

Καρκίνος: Επαναστατική ανοσοθεραπεία στοχεύει με ακρίβεια όγκους του εγκεφάλου

Μια νέα ανοσοθεραπεία με τη μορφή εμβολίου στοχεύει με ακρίβεια σε γλοιώματα, έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους του εγκεφάλου, κινητοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα...

Φορείς ΠΦΥ: Αυξάνεται η τιμή των ιατρικών εξετάσεων-Η αύξηση στη συμμετοχή θα αναφέρεται «Υπέρ ΕΟΠΥΥ»

Οι Φορείς ΠΦΥ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για να συζητήσουν τη μείωση του clawback και την δυσλειτουργία του συστήματος συνταγογράφησης, με...

Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Από 28 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των δομών υγείας, την...

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024»: Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης – Δείτε LIVE το συνέδριο

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε στρατηγική για τη μείωση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα χειρουργεία, με στόχο να προσλάβει περισσότερους από 500 τραυματιοφορείς...

Κυριάκος Μητσοτάκης: 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Από τις 28 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάπτυξης.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου...

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» – Νίκος Χατζηνικολάου: Στο επίκεντρο η εθνική στρατηγική με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας της χώρας μας

Το συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» εστιάζει στην εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη των...

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024»: Η εθνική στρατηγική για την Υγεία στο επίκεντρο του Συνεδρίου

Το συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» εστιάζει στην εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με στόχο την κάλυψη των...