- Το σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και το κοτόπουλο, μειώνει τη χοληστερίνη και βοηθά στην επούλωση φλεγμονών, ενώ μπορεί να περιορίσει την ενέργεια καρκινικών κυττάρων.
- Οι φιστίκια Βραζιλίας είναι η καλύτερη πηγή σεληνίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και την ανοσολογική απόκριση.
- Η κατανάλωση σεληνίου πρέπει να είναι προσεκτική, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα και ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως τριχόπτωση και πεπτικά προβλήματα.
Ένα ιχνοστοιχείο που το συναντάμε σε γνωστά τρόφιμα, μεταξύ αυτών και ένας ξηρός καρπός, αποδεικνύεται ότι μειώνει τη χοληστερίνη και βοηθά στην επούλωση των φλεγμονών.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μείωση των αντιοξειδωτικών επιδράσεων του ιχνοστοιχείου αυτού ίσως αποστερεί τα καρκινικά κύτταρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού από βασικές πηγές ενέργειας, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωσή τους.
Το φυτό που ρίχνει τη χοληστερίνη, μειώνει τις φλεγμονές και είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά
Ο λόγος για το σελήνιο, το οποίο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο του εδάφους, απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό σε μικρές ποσότητες. Οι τροφές που περιέχουν σελήνιο, όπως το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το σκόρδο και τα αυγά είναι πολύτιμες πηγές. Ο Δρ. Saverio Tardito από το Cancer Research UK Scotland Institute στη Γλασκώβη σημείωσε:
«Χρειαζόμαστε το σελήνιο για την επιβίωσή μας, οπότε η πλήρης αποφυγή του δεν είναι επιλογή. Αν όμως μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να εμποδίσουμε την πρόσληψη του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου από τα καρκινικά κύτταρα του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε τη μετάστασή του».
Ο ξηρός καρπός που αποτελεί την καλύτερη πηγή σεληνίου
Η διαιτολόγος Δρ. Carrie Ruxton από το Health and Food Supplements Information Service εξηγεί:
«Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που συναντάται στο έδαφος,» τονίζει. «Μέσα στο σώμα, απορροφάται εύκολα και δημιουργεί το αμινοξύ σεληνοκυστεΐνη, το οποίο είναι κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, την ανοσολογική απόκριση, τη γονιμότητα και την προστασία από καρκινογόνες και τοξικές βλάβες στα κύτταρα».
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο έδαφος σημαίνουν ότι τα δημητριακά δεν έχουν επαρκείς ποσότητες» λέει η Ruxton. «Έτσι, χρειαζόμαστε ζωικά τρόφιμα (όπως το μπούτι γαλοπούλας και το βοδινό κρέας), ψάρια (όπως ο τόνος) ή εισαγόμενα τρόφιμα, με τα φιστίκια Βραζιλίας να είναι η καλύτερη πηγή».
Μια εύκολη λύση είναι να λαμβάνουμε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, τα οποία εξασφαλίζουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, συμπληρώνοντας τη φυσική μας διατροφή χωρίς να την αντικαθιστούν.
Ποια είναι τα οφέλη του σεληνίου;
Το σελήνιο λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. «Τα κύτταρα μας δέχονται συνεχώς επιθέσεις από ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τις φυσιολογικές λειτουργίες του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού μας», εξηγεί η Ruxton.
«Τα κύτταρα χρειάζονται σταθερή παροχή αντιοξειδωτικών, όπως το σελήνιο, οι βιταμίνες C και E, για να προστατεύονται», προσθέτει. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο βοηθά επίσης στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς.
Καφές: Πόσοι την ημέρα αυξάνουν την χοληστερίνη – Ποιος καφές είναι ο πιο επικίνδυνος
«Η σωστή ποσότητα σεληνίου συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς και στην προστασία του, ενώ η έλλειψή του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών του θυρεοειδούς,» εξηγεί η Lucy Diamond, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και κλινική διευθύντρια Καινοτομίας στην NHS.
Το σελήνιο ρίχνει τη χοληστερίνη
Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι το σελήνιο μπορεί να βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. «Σύμφωνα με μελέτες, το σελήνιο μπορεί να προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνοντας την “κακή” χοληστερόλη και τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και στην προστασία από την πνευματική έκπτωση, αν και τα δεδομένα είναι ασταθή», αναφέρει η Ruxton.
Παρά τα οφέλη του, η υπερβολική κατανάλωση σεληνίου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι τοξική, προειδοποιεί η Diamond. «Αυτό λέγεται σεληνίαση και μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, αναπνοή με μυρωδιά σκόρδου και πεπτικές διαταραχές,» εξηγεί. «Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως νευρική βλάβη».
«Η σεληνίαση δεν είναι κοινό πρόβλημα για τους περισσότερους, ειδικά αν λαμβάνουμε το σελήνιο από τη διατροφή, αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσέχουν όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα ή καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε σελήνιο, όπως τα φιστίκια Βραζιλίας».
Πόσο σελήνιο χρειαζόμαστε;
«Συνοπτικά, οι άνδρες ηλικίας 19-64 ετών συνιστάται να λαμβάνουν 75 mcg ημερησίως και οι γυναίκες 60 mcg ημερησίως, αν και αυτό μπορεί να μεταβληθεί ελαφρώς ανάλογα με τη φάση ζωής, όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός,» συμβουλεύει η Diamond. «Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή πνευματικές μεταβολές, αν και η ανεπάρκεια είναι σπάνια».
«Παρόλα αυτά, η υπερβολική κατανάλωση σεληνίου δεν είναι υγιής, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουμε το ανώτατο όριο των 400 mcg ημερησίως, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως τριχόπτωση ή προβλήματα στο πεπτικό».
Ο «απατεώνας» ξηρός καρπός που μειώνει τη φλεγμονή, ρίχνει τη χοληστερίνη και προστατεύει από καρκίνο
Η Ruxton προτείνει την κατανάλωση τριών ή τεσσάρων φιστικιών Βραζιλίας την ημέρα και προειδοποιεί ότι όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις συνιστώμενες δόσεις.