Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πνευμονία: Μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε-Πρόληψη μέσω του εμβολιασμού

  • Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη της πνευμονίας, η οποία είναι συχνή λοίμωξη και σημαντική αιτία θανάτου, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους.
  • Παρά την ύπαρξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή, με μόνο το 27% των ενηλίκων άνω των 65 ετών να είναι εμβολιασμένοι κατά του πνευμονιόκοκκου.
  • Η ΕΠΕ οργανώνει ενημερωτικές δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (12/11), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού και την έγκαιρη θεραπεία.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υλοποιεί δράση ενημέρωσης για την πνευμονία και δίνει οδηγίες για τον εμβολιασμό των ενηλίκων.

Η πνευμονία είναι η συνηθέστερη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και μια σημαντική αιτία θανάτου στις ακραίες ηλικίες -παιδιά και ενήλικες >65 ετών. Τα κυριότερα παθογόνα της είναι βακτήρια, (όπως ο πνευμονιόκοκκος που είναι και το συχνότερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας), ιοί (όπως της γρίπης, της COVID-19 και ο RSV) και πιο σπάνια μύκητες.

«Δυστυχώς, τα τελευταία 40 χρόνια, δεν έχει επιτευχθεί μείωση στη θνητότητα από την πνευμονία και για αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πρόληψη είναι βασικό μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Πνευμονία στην παιδική ηλικία

Στην πνευμονία στην παιδική ηλικία, επικεντρώθηκε η ομιλία του Αθανάσιου Μίχου, Καθηγητή Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, Α’ Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και μέλους Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
«Η πνευμονία στα παιδιά εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα, επιπλοκές και θνητότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί. Ο εμβολιασμός δίνει δυνατότητα πρόληψης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντική είναι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Αυτή η παγκόσμια ημέρα, υπογραμμίζει την ανάγκη για δέσμευση όλων των φορέων Δημόσιας Υγείας για παροχή στον παιδιατρικό πληθυσμό των καλύτερων δυνατών εμβολίων για πρόληψη της πνευμονίας αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλα τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Μίχος.

Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

«Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι έχουμε πλέον ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στη φαρέτρα μας για να προστατέψουμε τους ενήλικες από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας παραμένει χαμηλά», δήλωσε η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.

«Είμαι ενήλικας – Πρέπει να εμβολιάζομαι;»

Αυτό καταδεικνύεται και από τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικής μελέτης ΕΓΝΑΤΙΑ (2017-2023), που πραγματοποιήθηκε σε 3.097 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με ακτινογραφικά επιβεβαιωμένη Πνευμονία της Κοινότητας, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 27% των συμμετεχόντων ηλικίας ≥65 ετών ήταν εμβολιασμένοι έναντι του πνευμονιόκοκκου.

Ο πνευμονιόκοκκος ανιχνεύθηκε στο 7,4% των ασθενών. Σε σχέση με τη μη-πνευμονιοκοκκική πνευμονία, οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία κοινότητας: ανέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό ιστορικό καπνίσματος, προηγούμενο επεισόδιο πνευμονίας και έκθεση σε παιδιά <5 ετών, μικρότερη πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών. Επίσης είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα κατά την εισαγωγή τους (αναπνευστική ανεπάρκεια επιπλεγμένη παραπνευμονική συλλογή/εμπύημα) και είχαν υψηλότερη θνητότητα τόσο εντός νοσοκομείου όσο και τις επόμενες 30 ημέρες.

Αντίστοιχη εικόνα φαίνεται και από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που δείχνουν ότι μόνο μια μειονότητα (36%) των ασθενών, που χρήζουν εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου, ήταν εμβολιασμένοι.

Είναι σημαντικό, τόνισαν οι ειδικοί να γίνει κοινή και αδιαμφισβήτητη πεποίθηση, ότι τα προτεινόμενα εμβόλια από την ΕΠΕ αποτελούν εξαιρετικό τρόπο τόσο για την αποφυγή νοσηρότητας, θνητότητας, οικονομικής και υγειονομικής επιβάρυνσης, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την απώλεια ωρών εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους καπνιστές, τονίζοντας ότι είναι ευπαθείς στις λοιμώξεις ακόμα και αν δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, γεγονός που πρέπει να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι στην Ελλάδα του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, εξακολουθούμε να έχουμε 38% χρήστες καπνικών προϊόντων, ανέφερε η κ. Κατσαούνου.

Οδηγός εμβολιασμών ενηλίκων από την ΕΠΕ

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνέταξε Οδηγίες για τον Εμβολιασμό των ενηλίκων, οι οποίες επικαιροποιούνται συνεχώς, ώστε να γίνεται έγκαιρα ο εξατομικευμένος προγραμματισμός των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα συστήνονται για τις ομάδες πληθυσμού με συννοσηρότητες και ηλικιωμένους οι παρακάτω εμβολιασμοί:

  •  Ετησίως έναντι της γρίπης
  •  Εφάπαξ έναντι του πνευµονιόκοκκου (PCV20)
  •  Ανά διετία έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV)
  •  Ετησίως (1 δόση) έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα µε τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα
  •  Ανά 10ετία έναντι του κοκκύτη
  •  Έναντι του έρπητα ζωστήρα, σε ανοσοκατεσταλµένους ενήλικες ≥18 ετών και σε ανοσοεπαρκείς ενήλικες ≥60 ετών [σε δύο δόσεις (RZV)]

 Ενημερωτικές δράσεις από την ΕΠΕ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (12/11), υλοποιώντας ενημερωτικές δράσεις για το κοινό, προκειμένου να αυξηθεί η επαγρύπνηση για αυτή τη σοβαρή νόσο, που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε. Επιπλέον στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, για την υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού, αλλά και για το σημαντικό ρόλο της έγκαιρης και στοχευμένης θεραπείας έναντι της πνευμονίας στη μείωση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Με το μήνυμα «Ενημερωνόμαστε για μια νόσο που μας αφορά Όλους! Εμβολιαζόμαστε και Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας!» η φετινή πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 – 15 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Χαϊδαρίου.

Στο πλαίσιο των δράσεων, θα διαμορφωθούν ειδικά ενημερωτικά σημεία σε χώρους που θα παραχωρήσουν οι συνεργαζόμενοι Δήμοι και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Εκεί, πνευμονολόγοι – μέλη της ΕΠΕ θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, προκειμένου να τους προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική όσον αφορά τους βασικούς άξονες πρόληψης της πνευμονίας και να συζητήσουν μαζί τους για τα εμβόλια που συστήνεται να λάβουν – βάσει της ηλικίας τους και άλλων παραγόντων – έναντι σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV).

Παράλληλα, θα διοργανωθούν ενημερωτικές ομιλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια ορθής χρήσης βασικών διαγνωστικών συσκευών (όπως το οξύμετρο), ενώ η Κινητή Μονάδα Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων της Ε.Π.Ε. θα συμμετέχει στη δράση διενεργώντας προληπτικές ιατρικές μετρήσεις – σε όσα άτομα ενδείκνυται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ο Παναθηναϊκός αναμετράται με την Ζαλγκίρις με απουσίες, αλλά και αυτοπεποίθηση για την νίκη

Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας με...

Τίνα Μεσσαροπούλου: «Επικοινώνησα με την Έλενα Χριστοπούλου, διατηρεί μια στάση αναμονής»

Η Τίνα Μεσσαροπούλου ανέφερε ότι η Έλενα Χριστοπούλου κρατά...

Κυκλοφοριακή «στασιμότητα» σε Κηφισό, Κηφισίας και Αττική Οδό – Πού αλλού σημειώνονται καθυστερήσεις

Ιδιαίτερα αυξημένη κυκλοφορία παρατηρείται σήμερα σε κεντρικούς δρόμους της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η COVID-19 μπορεί να πλήξει όγκους – Μελέτη αποκαλύπτει τι εντυπωσιακό συνέβη σε καρκινοπαθείς όταν νόσησαν

Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα ανοσοκύτταρα που παράγονται κατά τη διάρκεια σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 μπορεί να συρρικνώσουν καρκινικούς όγκους, προσφέροντας νέες θεραπευτικές δυνατότητες...

Καρδιά: Πόσοι παλμοί είναι φυσιολογικοί ανά ηλικία – Πώς να υπολογίσετε τον σφυγμό σας και τι να κάνετε αν είναι υψηλός ή χαμηλός

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, που κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό για ενήλικες, είναι σημαντικός δείκτης της υγείας της καρδιάς και επηρεάζεται...

Διαβήτης: Το κρυφό σύμπτωμα στα μάτια που συχνά αγνοείτε

Ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ένα σοβαρό οφθαλμικό σύμπτωμα που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν δεν...

Πώς επηρεάζει ο καφές το πεπτικό μας σύστημα – Πόσο πρέπει να πίνουμε για να ενισχύσουμε τα «καλά» βακτήρια

Η κατανάλωση καφέ επηρεάζει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, συνδέοντας την κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια ημερησίως με υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου Lawsonibacter asaccharolyticus,...

Παρατείνεται για 3 χρόνια η παραμονή στο ΕΣΥ ιατρών που ολοκληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε νομοσχέδιο που παρατείνει τη θητεία ιατρών και φαρμακοποιών του ΕΣΥ που συμπληρώνουν φέτος το 67ο έτος της ηλικίας τους, δίνοντάς...

Ο κολπικός πόνος στην εμμηνόπαυση κατέστρεψε την καθημερινότητά μου – Πώς κατάφερε να τον θεραπεύσει

Ο κολπικός πόνος κατά την εμμηνόπαυση είναι ένα συχνό αλλά σπάνια συζητούμενο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από αιδοιοκολπική ατροφία, και επηρεάζει περίπου το...

Ο καρκίνος περιορίζει κατά 33% τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ – Η ανακάλυψη που ανοίγει προοπτικές για νέες θεραπείες

Έρευνες δείχνουν ότι οι επιζώντες από καρκίνο έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ, με αντίστοιχα ευρήματα να επιβεβαιώνουν την αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ...

Το αμφιλεγόμενο φυτό που προφυλάσσει από καρδιά, οστεοπόρωση και ρίχνει την πίεση του αίματος

Το ραβέντι, αν και θεωρείται λαχανικό στη βοτανική και φρούτο στη μαγειρική, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία από καρδιακές παθήσεις,...

Γάμος: Τα 5 προειδοποιητικά σήματα ότι οδηγείται σε… «γκρίζο» διαζύγιο

Το άρθρο αναλύει τα προειδοποιητικά σήματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας γάμος οδηγείται σε «γκρίζο» διαζύγιο, με έμφαση στην αύξηση των διαζυγίων μετά...

Καρκίνος του παγκρέατος: Αυξάνεται σε νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες-Πού οφείλεται

Ο καρκίνος του παγκρέατος παρουσιάζει αύξηση στις νεαρές ηλικίες και στις γυναίκες, αν και η θνησιμότητα παραμένει σταθερή, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει αύξηση στους...