Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

  • Από τις 28 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάπτυξης.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό είναι η κάλυψη του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, με έμφαση στη σημασία του θεσμού για την υγειονομική παρακολούθηση.
  • Παράλληλα, προγραμματίζεται η ίδρυση 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας και η εφαρμογή κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των προσωπικών γιατρών, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών γιατρών και ειδικευομένων.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ανακοίνωσε από το βήμα της της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα».

Μίλησε επίσης για τη σημασία παρεμβάσεων που διορθώνουν τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν αναφέροντας ως μια τέτοια παρέμβαση «τις νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε» όπως είπε επειδή η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή».

«Είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς τον οποίο σύντομα θα έχουμε όλοι μας», είπε.

Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού

Ανέφερε ότι στόχος είναι «να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα το γιατρό της προτίμησής τους.

Προσωπικός γιατρός: Ποιοι γιατροί συμμετέχουν στο σύστημα και πώς γίνεται η εγγραφή

Στο εξής λοιπόν ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου της γενικής ιατρικής αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση.

Και στο πεδίο των κινήτρων προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ, ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥ αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος».

Πρόσθεσε ότι επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με το γιατρό της προτίμησής τους ακόμη και εκτός δήμου στον οποίο κατοικούν.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά.

«Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας» μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη.

«Να σταθώ και στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Εορτολόγιο: Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2024 γιορτάζει ο Φίλιππος 

Σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2024, γιορτάζουν οι Γρηγόρης, Γρηγόριος, Φίλιππος...

Το τρέιλερ της EuroLeague για το “Eternal Derby”

Η EuroLeague θα κυκλοφορήσει μια ταινία μικρού μήκους για...

Διεθνής Αμνηστία: Στρατιωτικός εξοπλισμός κατασκευασμένος στη Γαλλία χρησιμοποιείται στον πόλεμο στο Σουδάν

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι στρατιωτικός εξοπλισμός γαλλικής κατασκευής...

Η Χεζμπολάχ έπληξε με πυραύλους ισραηλινά στρατεύματα στο νότιο Λίβανο και στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολά εκτόξευσε πυραύλους εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στο βόρειο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγκέφαλος: Το Νο1 σνακ με πρωτεΐνη για καλύτερη γνωστική υγεία – Το προτείνουν οι διαιτολόγοι

Η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική υγεία, με θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3, τα αντιοξειδωτικά, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β να είναι...

Οι κορυφαίες τροφές του φθινοπώρου για να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Το τζίντζερ, η κοτόσουπα και τα φρούτα όπως πορτοκάλια και ρόδια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.Τα καρότα, οι ξηροί καρποί όπως...

Αποτελεσματικό φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος-Τι δείχνουν επιστημονικές μελέτες

Ένα νέο φάρμακο, η βαρενικλίνη, θα διατίθεται από το βρετανικό ΕΣΥ για την υποστήριξη των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ανακουφίζοντας από...

Μπορεί η σόγια να προκαλέσει καρκίνο του μαστού; Τι απαντούν οι επιστήμονες του Κλίβελαντ

Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες που μοιάζουν με οιστρογόνα, οδηγώντας σε θεωρίες ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά οι κλινικές μελέτες...

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα αρχίσει να προσφέρει… χάπι κατά του καπνίσματος

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα αρχίσει να προσφέρει το χάπι βαρενικλίνη, το οποίο ανακουφίζει από την επιθυμία για νικοτίνη και τα στερητικά συμπτώματα, μειώνοντας...

Αλτσχάιμερ: Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμησή του

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ερευνούν τις μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων, συγκεκριμένα αστροκυττάρων, ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές...

Προσωπικός γιατρός: Οι επιλογές των πολιτών-Πότε θα πληρώνει και πότε θα εγγράφεται αυτόματα στο σύστημα

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού επανασυστήνεται με νέο νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στην αύξηση της συμμετοχής γιατρών και στην ελεύθερη επιλογή τους από τους πολίτες,...

Αρτηριακή πίεση: Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώτε την εβδομάδα για τη μειώσετε 10%

Η κατανάλωση δύο μπανάνων την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10%, καθώς οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και χαμηλές σε...

Μια γυναίκα 114 ετών είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα – Αποκαλύπτει τα 3 μυστικά της μακροζωίας της

Η Naomi Whitehead, 114 ετών, είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα, και αποδίδει τη μακροχρόνια υγεία της σε τρεις βασικούς παράγοντες: σκληρή δουλειά, θρησκεία...

Έμφραγμα: Το κρυφό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο 39% των γυναικών – Προειδοποιεί έναν μήνα πριν

Το 39% των γυναικών βιώνουν καούρα ένα μήνα πριν από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά συχνά αγνοούν αυτό το σύμπτωμα, το οποίο είναι λιγότερο γνωστό...