Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

«Υγεία πάνω απ’ όλα 2024»: «Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός στην πρόληψη και στην περίθαλψη – Μέτρα για τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων»

  • Η συζήτηση στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα 2024» εστίασε στον τεχνολογικό μετασχηματισμό στην πρόληψη και την περίθαλψη, με έμφαση στη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την ΕΛΣΤΑΤ και την ανάγκη εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Τονίστηκε η σημασία της αξιολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών και της αναβάθμισης των νοσοκομείων μέσω ψηφιακών εργαλείων, με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας και της εμπειρίας των ασθενών.
  • Ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αναδείχθηκε ως κρίσιμος, με προτάσεις για βελτίωση της υγιεινής, μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και χρήση ρομποτικής τεχνολογίας για απολύμανση.

*Γράφει η Δήμητρα Πανανού

«Ο τεχνολογικός μετασχηματισμός στην πρόληψη και στην περίθαλψη. Μέτρα για τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», ήταν ο τίτλος συζήτησης της Β’ Ενότητας του Συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα 2024 / It’s all about health 2024», που διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνδιοργάνωση της Next is Now και της Dome Consulting.

Στην αρχική ομιλία του ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Υγείας στο LSE, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για τα δεδομένα της υγείας. «Συλλέγονται δεδομένα αλλά χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια», είπε ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Στο πλαίσιο αυτό χρήσιμο είναι να υπάρξει, όπως τόνισε, μια πολιτική για το πώς θα ενταχθεί στο πλαίσιο αυτό η Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της ίδρυσης Βιοτράπεζας και της ύπαρξης ενιαίου κανονιστικού πλαισίου μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα περίθαλψης ώστε να προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα.

Όσον αφορά το θέμα των αντιβιοτικών και της μικροβιακής αντοχής ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «δεν έχουμε νέα αντιβιοτικά και δεν υπάρχει κάτι νέο στον ορίζοντα. Η φαρμακοβιομηχανία εύλογα δεν επενδύει γιατί ακόμα και αν έχουμε νέα αντιβιοτικά δε θα τα χρειαστούμε άμεσα. Επομένως υπάρχει ένα επενδυτικό δίλημμα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί σε επίπεδο Ε.Ε. για τις οποίες ωστόσο δεν έχει υπάρξει απόφαση αλλά απαιτείται άμεσα να δοθεί λύση.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η ΛΙΛΙΑΝ – ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΙΛΔΙΡΙΔΗ, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας που αναφέρθηκε στον ψηφιακό ανασχηματισμό και στα έργα που έχουν δρομολογηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια που όπως είπε θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας και της καθημερινότητας του πολίτη. Η ίδια αναφέρθηκε στο δίκτυο τηλεϊατρικής αξίας 33 εκατ, ευρώ, στον ατομικό φάκελο υγείας και στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων που θα αυτοματοποιήσει και θα απαλείψει καθυστερήσεις και προβλήματα καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, μίλησε για την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη.

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Βιλδιρίδη αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού, του εξοπλισμού και των υπηρεσιών που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας. «Από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά θα ξέρουμε αν ο πολίτης ήταν ευχαριστημένος ή όχι από μία κλινική ή από ένα νοσοκομείο. Αυτά τα δεδομένα θα τα έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι το τέλος του 2026 θα έχει αλλάξει συνολικά η παροχή υγειονομικής φροντίδας στη χώρα μας».

Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε για τα στοιχεία- δεδομένα υγείας, κρίσιμα για τη χάραξη πολιτικών και έκδοση συμπερασμάτων. Στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημασύνης, όπως είπε, χρειάζεται όγκος και ποιότητα δεδομένων. «Έχουμε προσπαθήσει να βελτιώσουμε δραστικά την ποιότητα των δεδομένων στο δημόσιο. Βελτιώσαμε τα μητρώα της ΗΔΙΚΑ. Υπήρχαν άνθρωποι με διαφορετικά ΑΜΚΑ. Καταργήσαμε 40.000 πολλαπλά ΑΜΚΑ και βελτιώσαμε τη συσχέτιση των ασφαλιστικών μητρώων σε συνδυασμό με το ΑΦΜ. Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς αξιόπιστα δεδομένα και σε ότι αφορά στη συνταγογράφηση», ανέφερε σημειώνοντας ότι «χτίζονται» εργαλεία ώστε να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Στη συνέχεια ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ, Διοικητής Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» & «Π. & Α. Κυριακού», σημείωσε τη σημασία αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας. «Μέλημα μας είναι να παρέχουμε στους γιατρούς μας οτιδήποτε είναι τεχνολογικά καινοτόμο ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Είμαστε το πρώτο νοσοκομείο που έχει αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης φαρμάκων. Η κάθε κλινική έχει τη δική της ψηφιακή αποθήκη», ανέφερε.

Σε ότι αφορά στις ενδονοσοκομείακές λοιμώξεις ο κ. Παπασάββας έκανε λόγο για στενή συνεργασία με την επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων του νοσοκομείου ώστε εγκαίρως να λαμβάνονται αποφάσεις. «Είναι το πρώτο μέλημα μας», σημείωσε.

Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΟΤΣΑ, Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ά Παιδιατρικής Κλινικής, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό -από όλες τις πλευρές- τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. «Στα παιδιατρικά νοσοκομεία έχουμε την τύχη να έχουμε μικρότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Είμαστε σε χειρότερο επίπεδο από άλλες χώρες στις οποίες θα θέλαμε να μοιάσουμε αλλά βαδίζουμε στον σωστό δρόμο», σχολίασε η κυρία Μπότσα.

Η ίδια αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Το νούμερο ένα, όπως είπε, είναι η υγιεινή των χεριών για τους υγειονομικούς. Ο δεύτερος στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών και εκτός και εντός του νοσοκομείου. Και ο τρίτος στόχος είναι η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας για την απολύμανση των νοσοκομείων, καθώς και η χρήση της νανοτεχνολογίας και της μοριακής τεχνολογίας. «Με αυτούς τους τρόπους εξοικονομούμε πόρους και προλαμβάνουμε καταστάσεις», σχολίασε.

Από την πλευρά του ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΜΑΚΙΩΤΗΣ, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, τόνισε ότι το ζήτημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αφορά και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, όπως είπε, τα στατιστικά είναι υπέρ των ιδιωτικών νοσοκομείων γεγονός που έχει να κάνει με τις επενδύσεις που γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία. «Πριν την είσοδο στο νοσοκομείο εξετάζουμε αν ένας ασθενής έχει λοίμωξη», είπε.

Σε ότι αφορά στην καινοτομία και την τεχνολογία ο κ. Χαμακιώτης έκανε λόγο για την ψηφιακή τεχνολογία που πλέον στον ιδιωτικό τομέα έχει προχωρήσει αρκετά. «Σε λίγα χρόνια ο χειρουργός θα μπορεί να χειρουργεί τον ασθενή όντας σε άλλη χώρα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ σε ότι αφορά στο επίπεδο της πρόληψης και εφαρμόζεται στο νοσοκομείο μας. Η τεχνολογία τρέχει με τρομακτικούς ρυθμούς αλλά όλα αυτά κοστίζουν».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας Δημόσιου Τομέα, Netcompany-Intrasoft, σχολίασε ότι ο κλάδος του είναι αρωγός σε όλο αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η μεγάλη δοκιμασία μετά την Covid-19 έδωσε την ευκαιρία να βελτιωθούν οι συνθήκες. «Θα πρέπει να υπάρξει σε κεντρικό επίπεδο υπουργείου Υγείας ειδικό όργανο για τον ψηφιακό ανασχηματισμό ώστε να τρέξουν γρηγορότερα οι επενδύσεις. Χρειάζεται καλύτερη συνέργεια δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον», σχολίασε.

«Ο τομέας της υγείας είναι ο πρώτος τομέας όπου απαιτείται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης», είπε αρχικά ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗΣ, Αντιπρόεδρος Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ). «Το ζητούμενο είναι συνολικά για όλη τη βιομηχανία κατά πόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να «κουμπώσει» στην ποιότητα των φαρμακευτικών προϊόντων και των υπηρεσιών», κατέληξε.

Τον συντονισμό του πάνελ είχε ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ, Διευθυντής έκδοσης της Realnews.

Χρυσοί χορηγοί οι ELPEN, DEMO ΑΒΕΕ Βιομηχανία Φαρμάκων, Hellenic Copper. Ασημένιοι Χορηγοί οι Eurolife FFH, NeuroOncology.gr, ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΘΝΙΚΗ. Χορηγοί οι Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Bennet Βιομηχανία Φαρμάκων, NetCompany, HHG, Integris PHARMA, CORONIS, ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, DIΛERUM, UNI-PHARMA, Αναγεννηση, Siemens, Rafarm, affidea, HealthCert, Ελληνικό κέντρο Νευροχειρουργικής.

Δείτε LIVE το συνέδριο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Η σημαντική οικολογική αξία της Ρεματιάς Χαλανδρίου

Η Ρεματιά Χαλανδρίου είναι μια περιοχή με σημαντική περιβαλλοντική...

Η αποστολή της ομάδας ΠΑΟΚ Β’ για τον αγώνα με τον Ηρακλή

Ο ΠΑΟΚ Β’ βρίσκεται στην 4η θέση του ομίλου...

COP29: Συμφώνησαν για χορήγηση 300 δισ. στις πιο φτωχές χώρες – Έντονη αντίδραση από την Ινδία

Στη διάσκεψη COP29 στο Μπακού, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν...

Τι να αποφεύγουμε να τρώμε όταν παίρνουμε φάρμακα για τη χοληστερίνη – 6 οδηγίες για τις στατίνες

Οι στατίνες είναι σημαντικά φάρμακα για τη διαχείριση των...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η καλύτερη τροφή για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα τον χειμώνα, σύμφωνα με ειδικό λοιμώξεων

Ο χειμώνας είναι περίοδος που αυξάνονται οι ιώσεις, και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά και ανοσοκατεσταλμένοι.Ο Δρ....

Εκδήλωση βίας προς τις γυναίκες: Μία στις 3 γυναίκες θα βιώσει βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους

Περίπου 736 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, με σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες να αντιμετωπίζει βία κατά τη διάρκεια της...

Βιταμίνη C: Πόση πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως – Ποιοι την απαιτούν περισσότερο

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για πολλές σωματικές διεργασίες, όπως η παραγωγή κολλαγόνου και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά...

Οι γιατροί δεν το ανέμεναν αλλά μου διαγνώστηκε σοβαρή καρδιοπάθεια – Το πρώτο σύμπτωμα που αγνοήθηκε

Η Lynn Hopkins από το Οχάιο διαγνώστηκε με σοβαρή καρδιοπάθεια, μετά από επιμονή στην αναζήτηση απαντήσεων για τα αναπνευστικά της προβλήματα, παρά την αρχική...

Είμαι ειδήμων στην εμμηνόπαυση – Τα 3 συμπληρώματα που αυξάνουν τη λίμπιντο των γυναικών

Η εμμηνόπαυση, που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως άγχος, αλλαγές στη διάθεση, και μειωμένη λίμπιντο λόγω πτώσης...

Περπάτημα: Ποια είναι πιο κρίσιμη, η απόσταση ή η ταχύτητα, για να ενισχύσετε την καρδιά και να κάψετε λίπος;

Το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιά και την ψυχική υγεία, ενεργοποιώντας το αγγειακό σύστημα και βελτιώνοντας τη χρήση του σακχάρου στο αίμα.Η...

“Βραχιόλι” στους ασθενείς στις εφημερίες από τον Δεκέμβριο – Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από 28 Νοεμβρίου

Από τις 28 Νοεμβρίου, ξεκινούν δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 34.000 ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν πάνω από ένα έτος, με στόχο τη μείωση του...

Είμαι διαιτολόγος: Οι 6 κατηγορίες κρέατος που έχουν σχέση με καρκίνο στους ηλικιωμένους άνω των 50

Ορισμένα κρέατα, όπως τα επεξεργασμένα και τα κόκκινα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 50 ετών.Οι ειδικοί προειδοποιούν να περιορίσουμε...

Δυσφορία στην πλάτη: Από την έλλειψη ποιας συνηθισμένης βιταμίνης μπορεί να προέρχεται

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη βιταμίνης D, η οποία επηρεάζει την υγεία των οστών και τους μύες, προκαλώντας συμπτώματα...

Καρκίνος: Νέα καινοτόμος ανακάλυψη φέρνει πιο αποτελεσματική και λιγότερο επικίνδυνη θεραπεία

Νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, όπου επιστήμονες παρουσίασαν καινοτόμο στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου, εστιάζοντας στη διακοπή αλληλεπιδράσεων βασικών πρωτεϊνών, που...