Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Αλτσχάιμερ: Οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμησή του

  • Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ερευνούν τις μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων, συγκεκριμένα αστροκυττάρων, ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
  • Μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι τα μεταμοσχευμένα αστροκύτταρα μπορούν να ενσωματωθούν και να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο, προσφέροντας ελπίδες για αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
  • Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ηλικία του δέκτη κατά τη μεταμόσχευση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και υποστηρίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή ασθενών με νευρολογικές παθήσεις.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια βάναυση ασθένεια που καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κλέβοντάς τους σιγά σιγά τις αναμνήσεις και την ανεξαρτησία τους. Τώρα, οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει ένα κλειδί για τη θεραπεία της νευρολογικής νόσου, μέσω της μεταμόσχευσης εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα αστροκύτταρα -που ονομάστηκαν έτσι από το σχήμα τους που μοιάζει με αστέρι- είναι ένας τύπος εγκεφαλικών κυττάρων που προστατεύουν τα νεύρα και είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία πληροφοριών.

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα κύτταρα μειώνονται σε ποσότητα καθώς επικρατεί η νόσος Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, πιστεύουν ότι η αντικατάσταση των κατεστραμμένων αστροκυττάρων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση μέρους της χαμένης εγκεφαλικής λειτουργίας που παρατηρείται στη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Χάντινγκτον.

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά,  οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων είναι μια υποσχόμενη και συναρπαστική στρατηγική στη θεραπεία νευρολογικών καταστάσεων.

Πώς οι μεταμοσχεύσεις εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

Μια μελέτη σε ζώα του 2023 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience έδειξε ότι η πραγματοποίηση αυτών των τύπων μεταμοσχεύσεων σε ποντίκια θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη. Οι ειδικοί είπαν ότι το πρώτο και ζωτικό στάδιο για να καταλάβουμε εάν οι μεταμοσχεύσεις είναι μια βιώσιμη επιλογή είναι να δούμε εάν τα κύτταρα εμφυτεύονται επιτυχώς στον εγκέφαλο.

Για να το διερευνήσουν αυτό, οι ερευνητές, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill, εξήγαν αστροκύτταρα από τον εγκεφαλικό φλοιό -την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη σκέψη, τη μάθηση και την επίλυση προβλημάτων- υγιών, νεογέννητων ποντικών.

Αλτσχάιμερ: Δύο νέοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν πολύ κόσμο – Πώς θα προστατευθούμε

Τα ποντίκια τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε τα εγκεφαλικά τους κύτταρα να λάμπουν με κόκκινο χρώμα, έτσι ώστε οι ειδικοί να μπορούν να τα παρακολουθούν στις σαρώσεις. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν στον εγκέφαλο άλλων ποντικών. Αυτά τα μεταμοσχευμένα κύτταρα διήρκεσαν για ένα χρόνο στον νεανικό εγκέφαλο, όπου ενσωματώθηκαν και αναπτύχθηκαν κανονικά.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα μεταμοσχευμένα αστροκύτταρα είχαν παρόμοιο αριθμό υποδοχέων και κανάλι ιόντων, κάτι που θεωρείται ζωτικής σημασίας για να βοηθά τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ηλικία των ποντικιών την στιγμή της μεταμόσχευσης των κυττάρων έκανε τη διαφορά στα αποτελέσματα.

Τα αστροκύτταρα μετανάστευσαν και εξαπλώθηκαν εκτενώς στον εγκέφαλο ενός νεαρού ενήλικου ποντικού, αλλά σε μεγαλύτερα ποντίκια, τα κύτταρα απέτυχαν να απομακρυνθούν από τη θέση της μεταμόσχευσης.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα αστροκύτταρα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού εμφανίζουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν ενσωματώνονται πάντα καλά στα διάφορα σημεία του εγκεφάλου.

Εκτενής έρευνα για τη μεταμόσχευση αστροκυττάρων

Προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Biology & Life Sciences, έδειξε ότι η μεταμόσχευση αστροκυττάρων μπορεί να προάγει την πλαστικότητα του εγκεφάλου -δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμοστεί- και την αναγέννηση μετά από τραυματισμό και σε νευρολογικές ασθένειες.

Μια άλλη μικρή μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, στην οποία συμμετείχαν ποντίκια με νόσο Πάρκινσον, έδειξε ότι τα τρωκτικά που έλαβαν μεταμοσχευμένα αστροκύτταρα, επέστρεψαν στην προηγούμενη κατάστασή τους χωρίς την ασθένεια και παρέμειναν έτσι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αλτσχάιμερ: Σε ποια τρόφιμα ανακαλύφθηκε συστατικό που μπορεί να το προλάβει – Συμβάλλει και στην μακροζωία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι περισσότερες μελέτες με μεταμοσχευμένα αστροκύτταρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής ασθενών με πολλούς διαφορετικούς τύπους νευρολογικών παθήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Οκτάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο στον Τζιμπρίλ Σισέ

Ο Τζιμπρίλ Σισέ καταδικάστηκε σε οκτάμηνη ποινή φυλάκισης με...

Περικλής Κονδυλάτος: «Ο Τρύφωνας Σαμαράς έχει κάνει πάρα πολλές πλαστικές, έχει φέρει τα πίσω – μπρος»

Ο Περικλής Κονδυλάτος σχολίασε τις πολλές πλαστικές επεμβάσεις του...

Εξωσχολικοί επιτέθηκαν σε μαθητή έξω από το σχολείο του στην Αμαλιάδα – Τον έστειλαν στο νοσοκομείο

Ένας 17χρονος μαθητής στην Αμαλιάδα δέχθηκε επίθεση από εξωσχολικούς...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγκέφαλος: Το Νο1 σνακ με πρωτεΐνη για καλύτερη γνωστική υγεία – Το προτείνουν οι διαιτολόγοι

Η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική υγεία, με θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3, τα αντιοξειδωτικά, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β να είναι...

Οι κορυφαίες τροφές του φθινοπώρου για να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Το τζίντζερ, η κοτόσουπα και τα φρούτα όπως πορτοκάλια και ρόδια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.Τα καρότα, οι ξηροί καρποί όπως...

Αποτελεσματικό φάρμακο για τη διακοπή του καπνίσματος-Τι δείχνουν επιστημονικές μελέτες

Ένα νέο φάρμακο, η βαρενικλίνη, θα διατίθεται από το βρετανικό ΕΣΥ για την υποστήριξη των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ανακουφίζοντας από...

Μπορεί η σόγια να προκαλέσει καρκίνο του μαστού; Τι απαντούν οι επιστήμονες του Κλίβελαντ

Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες που μοιάζουν με οιστρογόνα, οδηγώντας σε θεωρίες ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά οι κλινικές μελέτες...

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα αρχίσει να προσφέρει… χάπι κατά του καπνίσματος

Το βρετανικό σύστημα υγείας θα αρχίσει να προσφέρει το χάπι βαρενικλίνη, το οποίο ανακουφίζει από την επιθυμία για νικοτίνη και τα στερητικά συμπτώματα, μειώνοντας...

Προσωπικός γιατρός: Οι επιλογές των πολιτών-Πότε θα πληρώνει και πότε θα εγγράφεται αυτόματα στο σύστημα

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού επανασυστήνεται με νέο νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στην αύξηση της συμμετοχής γιατρών και στην ελεύθερη επιλογή τους από τους πολίτες,...

Αρτηριακή πίεση: Πόσες μπανάνες πρέπει να τρώτε την εβδομάδα για τη μειώσετε 10%

Η κατανάλωση δύο μπανάνων την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10%, καθώς οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και χαμηλές σε...

Μια γυναίκα 114 ετών είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα – Αποκαλύπτει τα 3 μυστικά της μακροζωίας της

Η Naomi Whitehead, 114 ετών, είναι η γηραιότερη εν ζωή Αμερικανίδα, και αποδίδει τη μακροχρόνια υγεία της σε τρεις βασικούς παράγοντες: σκληρή δουλειά, θρησκεία...

Έμφραγμα: Το κρυφό σύμπτωμα που εμφανίζεται στο 39% των γυναικών – Προειδοποιεί έναν μήνα πριν

Το 39% των γυναικών βιώνουν καούρα ένα μήνα πριν από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά συχνά αγνοούν αυτό το σύμπτωμα, το οποίο είναι λιγότερο γνωστό...

Καρκίνος: Το 35% των ασθενών έκανε το ίδιο πράγμα 90 ημέρες πριν τη διάγνωση – Αποκαλυπτική νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη από το Τορόντο διαπιστώνει ότι το 35% των ασθενών με καρκίνο επισκέφτηκαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών 90 ημέρες πριν από τη...