- Το τζίντζερ, η κοτόσουπα και τα φρούτα όπως πορτοκάλια και ρόδια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Τα καρότα, οι ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια και οι σταφίδες, καθώς και τα παντζάρια συμβάλλουν στην υγιή κυτταρική ανάπτυξη και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, μπορούν να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένιση και να βελτιώσουν τη γενική υγεία του εγκεφάλου.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι μια πικάντικη ρίζα που προσθέτουμε συχνά σε ζεστά ροφήματα, σαλάτες, κολοκυθόπιτες αλλά και ζεστές φθινοπωρινές σούπες. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην θωράκιση του οργανισμού.
Επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and the Aging Brain, υποστηρίζει ότι το τζίντζερ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας, χάρη και στην αντιφλεγμονώδη δράση του.
Κοτόσουπα
Η κοτόσουπα χαρακτηρίζεται ως η “πενικιλίνη στο πιάτο”. Λειτουργεί σαν αντιβιοτικό, προκαλεί αντισηψία, διαλύει την βλέννα και περιορίζει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων.
Φρούτα
- Πορτοκάλια & Μανταρίνια : Περιέχουν Βιταμίνη C και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, βελτιώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Ακτινίδια : Περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα Βιταμίνης C και φυτικών ινών από τα πορτοκάλια.
- Ανανάς και παπάγια : Περιέχουν σημαντικά ένζυμα, βρομελίνη και παπαϊνη αντίστοιχα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Ρόδι: το ρόδι και ο χυμός του είναι πλούσια σε βιταμίνη C, απαραίτητο συστατικό για την άμυνα του οργανισμού
Καρότα
Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης και
λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Ξηροί Καρποί
- Φουντούκια: μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο , ουσίες κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλό είναι να τρώγονται μαζί με κάποια πηγή βιταμίνης C.
- Σταφίδες: έχουν πολλαπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών και Βιταμίνης C από τα άλλα ξερά φρούτα.
Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι γνωστά για το χαρακτηριστικό κόκκινό τους χρώμα και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη C. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Medicine Plus, το φυλλικό οξύ στα παντζάρια συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.
Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σχετίζονται επίσης, σύμφωνα με έρευνα, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια.
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το kale, συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και περιέχουν κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Ε, Κ και C.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology, επισημαίνει ότι η προσθήκη μιας μερίδας από αυτά τα χόρτα στη διατροφή σας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.
(με πληροφορίες από healthstories. gr / photo: pixabay)