- Η διατροφή έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική υγεία, με θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3, τα αντιοξειδωτικά, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β να είναι καθοριστικά για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.
- Οι σαρδέλες σε κονσέρβα με κράκερ ολικής αλέσεως προτείνονται ως το καλύτερο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, λόγω των ωμέγα-3 και της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες.
- Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι κρίσιμη για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών, ενισχύοντας τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.
Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι τα τρόφιμα που τρώτε παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Αλλά ξέρατε ότι επηρεάζουν επίσης τη γνωστική υγεία; Στην πραγματικότητα, αυτό που τρώτε μπορεί να είναι τόσο σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου όσο και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση και ο ύπνος.
«Με τη σωστή διατροφή, μπορείτε να υποστηρίξετε τη γνωστική υγεία και να προστατευτείτε από τη γνωστική έκπτωση», αναφέρει η Miranda Galati, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Real Life Nutritionist. Αν και δεν υπάρχει ένα μόνο θρεπτικό συστατικό για τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου, ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Το εγκεφαλικό τεστ που αποτρέπει την άνοια και ενισχύει τη φυσική κατάσταση – Το χρησιμοποιούσαν για τους κατασκόπους στον Ψυχρό Πόλεμο
«Τα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια, τα αντιοξειδωτικά από τα μούρα και τα φυλλώδη λαχανικά, οι πρωτεΐνες από ξηρούς καρπούς και όσπρια και οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την ενίσχυση της γνωστικής υγείας», σημειώνει ο διατροφολόγος Wa Na Chun, ιδιοκτήτης του One Pot Wellness.
Φυσικά, τα πολυάσχολα προγράμματα που έχουμε οι περισσότεροι μπορεί συχνά να επηρεάσουν τις ώρες των γευμάτων. Αυτό κάνει την επιλογή ισορροπημένων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σνακ ουσιαστικό μέρος μιας δίαιτας υγιεινής για τον εγκέφαλο.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για σνακ, η πρωτεΐνη μπορεί μερικές φορές να είναι μια μικρή πρόκληση, ειδικά επειδή πολλά σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλοιώνονται εύκολα αλλοιώσιμα. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί μοιράζονται το καλύτερο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τη γνωστική υγεία, καθώς και άλλες τροφές για έναν υγιή εγκέφαλο.
Το καλύτερο σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για καλύτερη γνωστική υγεία
Αν ψάχνετε για ένα σνακ γεμάτο θρεπτικά συστατικά ώστε να υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου, δεν θα χρειαστεί να πάτε πιο μακριά από τους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σαρδέλες σε κονσέρβα μαζί με κράκερ ολικής αλέσεως είναι το Νο1 σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για καλύτερη γνωστική υγεία.
Ποιο είναι το φρούτο με την περισσότερη πρωτεΐνη, σύμφωνα με διατροφολόγους – Ιδανικό για δίαιτα
Τι το καθιστά τόσο αποτελεσματικό; Γεμάτο με πρωτεΐνη και υγιή λίπη, αυτό το αντισυμβατικό σνακ είναι ευέλικτο πάντα διαθέσιμο. «Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και παρέχουν 20 έως 25 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 84 γραμμαρίων», εξηγεί ο Chun και προτείνει:
«Για ένα γρήγορο σνακ, απλώς στραγγίστε το υγρό από μια κονσέρβα σαρδέλας και προσθέστε λίγο στυμμένο χυμό λεμονιού ή μαύρο πιπέρι για γεύση. Σερβίρετε τα σε κράκερ ολικής αλέσεως ή τοστ για ένα ισορροπημένο σνακ που υποστηρίζει τη γνωστική υγεία».
Γιατί η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη γνωστική υγεία
«Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών είναι κρίσιμη για ένα υγιές σώμα, και ειδικά για τον εγκέφαλό σας», τονίζει η Galati και εξηγεί: «Πολλά αμινοξέα, τα οποία αποτελούν πρωτεϊνούχα τρόφιμα, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νευροδιαβιβαστών και άλλων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο».
Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που η πρωτεΐνη μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλό σας. «Είναι επίσης πιθανό η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών να απομακρύνει ορισμένους από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα ανθυγιεινά λίπη στη διατροφή σας, υποστηρίζοντας μια πιο αντιφλεγμονώδη και υγιεινή για τον εγκέφαλο διατροφή συνολικά», προσθέτει η Galati.
Για παράδειγμα, μια μελέτη σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης, ιδιαίτερα από το κρέας, τα αυγά και τα όσπρια, συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία, λιγότερη απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.
Πρόσθετη έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν λίγο περισσότερη πρωτεΐνη, ειδικά φυτική, παρουσίασαν λιγότερη απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Επομένως, μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να προσθέσετε ή να αυξήσετε τα φασόλια και τα όσπρια στη διατροφή σας.
Άλλα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου
Η πρωτεΐνη δεν είναι η μόνη θρεπτική ουσία που είναι σημαντική για τη γνωστική λειτουργία. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παραμείνετε διαυγείς:
Αυτό το πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών μειώνει χοληστερίνη και φλεγμονές, σύμφωνα με διαιτολόγο
- Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
- Αντιοξειδωτικά
- Βιταμίνες και μέταλλα